Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #511
RE: HUSAREK DSP
(04-03-2017 19:26)SP7GPQ napisał(a):  Chciałem zapytać , czy to jest to o co chodzi w husarku DSP ?
STMICROELECTRONICS STM32F746G-DISCO Płytka rozwojowa, STM32F746NG Cortex-M7 Discovery, LCD-TFT 4.3" Cap Touch, mbed, ST-LINK/V2-1

DISCOVERY

Wojc!o
04-03-2017 20:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #512
RE: HUSAREK DSP
(04-03-2017 18:57)SP5HBT napisał(a):  Z powodu przejściowego braku przetwornic MeanWell SC05 (mam tylko jedną) kupiłem parę DELTA DH06S 1205. Cena dobra bo poniżej 25 zł. Co koledzy o niej sądzą?
73, Mietek


Sprawność do 84%
5V Imax 1200mA
6Wat DC/DC
3lata gwarancji

Pdf wygląda bardzo ciekawie.Nawet obudowa i wyprowadzenia DH06S 1205A zgadzają się z opisem polecanej SCW05A-05.Nie znalazłem jak jest z kHz,ale to chyba drugorzędne gdyż Autor projektu o tym nie wspominał.Liczy się moc i prąd w a tu jest chyba > jak w dedykowanej.Można nawet przypuszczać,że środek to te same przetwornice z innym opisem Smile Możesz podać źródło zakupu?

Wojc!o
04-03-2017 21:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,494
Dołączył: 23-08-2009
Post: #513
RE: HUSAREK DSP
Dla ułatwienia porównania parametrów obu przetwornic wklejam pdf-y.


.pdf  12V-5V SCW05.pdf (Rozmiar: 73.88 KB / Pobrań: 837)


.pdf  12V-5V DH06S 1205.pdf (Rozmiar: 215.92 KB / Pobrań: 709)
05-03-2017 11:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #514
RE: HUSAREK DSP
Są też inne,choć cena też. Np.:


.jpg  aimtec1.jpg (Rozmiar: 21.11 KB / Pobrań: 2340)
.jpg  aimtec2.jpg (Rozmiar: 23.53 KB / Pobrań: 2294)
.gif  aimtec.gif (Rozmiar: 62.39 KB / Pobrań: 2231)

Pomyłka pliku pdf,poprawiono i dodano ponownie

.pdf  AIMTEC.pdf (Rozmiar: 183.09 KB / Pobrań: 831)

Wojc!o
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2017 17:18 przez SPO3O2OL.)
05-03-2017 11:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,494
Dołączył: 23-08-2009
Post: #515
RE: HUSAREK DSP
Przetwornic jest wiele typów, i z pewnością są dostępne jeszcze lepsze niż ta zastosowana w konstrukcji.
Skłoniłbym się jednak za tym, aby zaufać autorowi konstrukcji, który spędził nad dobraniem najlepszych podzespołów chyba ze dwa lata. Jeśli nie wszystko jest jasne - trudno takie prawo konstruktora, warto uszanować jego pracę.
Sam wiem, że wielokrotnie dobierałem elementy praktycznie i nie do końca wiedziałem dlaczego te, a nie inne lepiej pracują. Często posiadana wiedza nie pozwala wszystko dokładnie przeanalizować, czasem jest zbyt wiele uproszczeń, a jednak pomimo tego nowe konstrukcje powstają i bardzo dobrze pracują.
Ci, którzy zechcą jak znam życie, to i tak znajdą rozwiązanie, ale ci co chcą po prostu zrobić dobre radio i to w rozsądnym czasie powinni się oprzeć na wiedzy i doświadczeniu konstruktora. Ja swojego Husarka składam dokładnie w/g zaleceń autora, dopiero potem po własnych pomiarach będę coś wiedział więcej. Mając gotowe radio podłączone do przyrządów pomiarowych, będę mógł zbadać wpływ poszczególnych elementów w tym przetwornicy na parametry. Na ten moment szkoda mi czasu na dewagacje, bo wierzę, że przez te dwa lata Janusz to zrobił najlepiej jak mógł.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2017 13:07 przez SP2JQR.)
05-03-2017 13:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #516
RE: HUSAREK DSP
U mnie na stole taki niedzielny ,,bigos". Wymysliłem sobie, że dziś zrobię pierwszą łączność z nowego radia. Niestety po złożeniu płytek do kupy zastrajkował SI-570. Adres wpisuję poprawny (1c - przedtem na takim działał), zatwierdzam i cisza. Chyba, że mu się coś w adresacji poprzestawiało samo, ale nie wiem, czy to możliwe. Nie działa oczywiście VFO i wszystko, co ma sterowanie po rejestrach. Na wyjściu mam stałą częstotliwość 70,656 MHz. Czyżby SI zaliczał ,,pad"? Czy są jakieś narzędzia diagnostyczne, które pozwolą ewidentnie stwierdzić niesprawność SI-570, czy jest to na zasadzie - ,,nie działa - do kosza"? Spróbuję jeszcze raz oblutować wyprowadzenia. Chodzi mi również po głowie podmiana Adum 1250. Jeśli to nie pomoże to trzeba będzie się rozglądać za nowym układem.


Załączone pliki
.jpg  Husarek na stole.jpg (Rozmiar: 506.62 KB / Pobrań: 2455)

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2017 16:29 przez SP4LVC.)
05-03-2017 15:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 193
Dołączył: 31-05-2011
Post: #517
RE: HUSAREK DSP
Bogdanie sygnały SDA i SCL są niezależne od Si - one nim sterują. W twoim przypadku brak połączenia między mod.DISCOWERY i resztą układu po linii SDA i SCL.
05-03-2017 16:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #518
RE: HUSAREK DSP
Witam,

Bogdanie, masz pod ręką analizator logiczny, lub oscyloskop cyfrowy ?

Jak tak, to sprawdź co u Ciebie biega po magistrali I2C przy układach rejestrów i SI570. Na oscyloskopie, przy kręceniu gałką VFO powinieneś widzieć transmisje. To tylko przebiegi o częstotliwości 100kHz lub 400kHz - w zależności od tego, jak zostało oprogramowane I2C przez autorów

W spoczynku ( kiedy żadne dane nie latają po I2C ) na SDA oraz SCL powinna być logiczna "1" ( 3.3V ) od strony Discovery, jak i od strony rejestrów.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2017 18:40 przez SQ8MVY.)
05-03-2017 18:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6IYY Offline
miso(michal]
***

Liczba postów: 152
Dołączył: 21-09-2009
Post: #519
RE: HUSAREK DSP
[ ... moderacja]

No Wojtek coś podobno się dziś zdarzyło dwóch Hamsów się spodkalo na pasmie z tym ze oba z Husarkem DSP pierwszy mowy drugom że ma piękni signal itp ..Zwrotni raport że za mało wysoki tonu przeważa niski w modulacji odpowiada drugi i podpowiada że on swój tor mikrofonowy przerobił 73 i koniec połączenia . Dla zainteresowani modyfikacją powiem dwie rzeczy :
1: z tych Hamsów ja jestem pierwszym
2: modyfikacja polega na wymianie kondensatora 1uF C74 na 100nF odpornik 10k R82 na 2k4 bo wzmocnienie MPC6022 jest za duże i czasem brak regulacji 100pF C78 zwiększyć ustalić eksperymentalnie (dla przykładu 3n3 ,2n2 ,1n )
informacja od kolege z 5 go okręgu .
Pozdrawiam Michal

Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2017 19:32 przez SQ6IYY.)
05-03-2017 19:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #520
RE: HUSAREK DSP
[ ... moderacja]

Jak możesz to podaj proszę jakiego typu mikrofon używałeś z Husarkiem DSP
przed modyfikacją toru mikrofonowego.

Wojc!o
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2017 21:43 przez SPO3O2OL.)
05-03-2017 19:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 8 gości