Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #491
RE: HUSAREK DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:53 przez SP3OSJ.)
28-02-2017 22:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9SNC Online
Piotr
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 30-06-2009
Post: #492
RE: HUSAREK DSP
Moduł disco. Constans dla 5V, bez wzgledu na zasilanie przetwornicy w zakresie 9 do 18V.
Vy 73 Piotr
28-02-2017 23:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #493
RE: HUSAREK DSP
Andrzeju dziękuję.
Dla ciekawości policzyłem dla Uwe10.5V to ok.640mA,Uwe13.8V to ok.483mA,18V to ok.370mA.
Za każdym razem moc wychodzi >6.5Wata.
Jeśli użyć przetwornicy LM2596 to przy 12V i 1000mA obciążenia wyjdzie ok.450mA a dla 10.5V 518mA.
Lepsza sprawność powoduje więc mniejszy pobór prądu ze źródła.To pewnie szczególnie ważne przy pracy z akumulatorów.Było też już o mniejszym wydzielaniu ciepła.Ważne są pewnie też inne parametry przy wyborze typu przetwornicy,tylko jakie.Plusem SCW05A-05 są dodatkowe zabezpieczenia zwarciowe i przeciążeniowe.Tyle,że nie pomogły u SP5CGI więc ten argument nie do końca mnie przekonuje.Nie miałem do tej pory styczności z takimi przetwornicami.Zastanawiam się np. czy w razie uszkodzenia przetwornice SCW05 czy LM2596 mogą podać pełne napięcie zasilania na wyjście i uszkodzić zasilany układ czyli nasze Discovery.Wiem,wiele chciałoby się wiedzieć a tu nie ma lekkoSmile
Dziękuję Kolegom za wszystkie dzisiejsze odpowiedzi.Pozdrawiam.

Wojc!o
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-02-2017 23:55 przez SPO3O2OL.)
28-02-2017 23:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #494
RE: HUSAREK DSP
Witajcie koledzy Husarkowcy DSP.Edytować już nie mogę,dlatego nowy post pod postem.Sorki.
Zrobiłem dziś domową przetwornicę 12/5V.Dałem stabilizator 5V+radiator i sprawdziłem to co mnie interesowało.
Testu dokonałem na module STM32F746DISCO+zamontowana płytka adaptera z enkoderem mechanicznym.
Pobór prądu z 5V wyniósł od 0.48A do 0.51A.Tu dziękuję Januszowi i Arturowi za naprowadzenie mnie na właściwy tok myślowy.Wracając jednak do testu.
Najczęściej było 0.48A a większy prąd do 0.51A był pobierany tylko w chwilach włączenia/wyłączenia różnych przycisków na LCD.Kręcenie enkoderem nie zwiększało poboru prądu.Przyjmuje więc,że pobór z 5V wyniósł ok.500mA.
Przy okazji tego testu nasunęło mi się jeszcze jedno zagadnienie związane z poborem prądu przez moduł DISCO z 5V.
Husarek DSP nie ma chyba osobnego wzmacniacza m.cz.Co prawda na płytce radiowej są 2szt LM4871 ale wydaje mi się,że nie są wzmacniaczem głośnikowym.W takim razie wykorzystywany jest chyba układ wzmacniacza m.cz. z modułu DISCO co potwierdza schemat blokowy.Widzę,że głośnik podłączony jest przez 2x1000uF do płytki DISCO.
Zastanawiam się czy słuchanie stacji poprzez głośnik na wzmacniaczu z modułu DISCOVERY z ustawioną siłą 100 na LCD zwiększy jakoś znacznie oszacowany w moim dzisiejszym teście pobór prądu 500mA z 5V.
Jak myślicie Koledzy?

Wojc!o
01-03-2017 21:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9SNC Online
Piotr
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 30-06-2009
Post: #495
RE: HUSAREK DSP
Zwiększy. Panorama również zwiększy. Praw fizyki nie zmienisz. Buduj radio zgodnie z dokumentacją, nie popełniaj błędów, a wszystko będzie OK.

Vy 73 Piotr
01-03-2017 22:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #496
RE: HUSAREK DSP
Staram się budować z dokumentacją.Co prawda nie zawsze do końca zgodnie,bo nie zawsze wszystko do siebie pasuje.Np.weźmy teraz schemat VFO 10/2016.Napisane pod schematem 3x8zw a na schemacie sam zobacz na cewki ze schematu na stronie1.Pcb opisana bardzo słabo więc trzeba korzystać z pliku pomocy.Dostępny na forum plik opisu lay nie do końca zgodny ze schematem.Na schemacie 2x10uF,w pliku lay jakieś 22uF.Na schmacie z Si570 do Tr 100n a w pliku 10n.Końce Tr trudne do zlokalizowania.O błąd naprawdę bardzo łatwo.
Nawinąłem mój Tr poprawiając sobie schemat Janusza w/g schematu SP7ROH.Nie wiem czy dobrze zrobiłem.


.gif  vfo_zmiany.gif (Rozmiar: 21.7 KB / Pobrań: 3004)
.gif  vfo_si570.gif (Rozmiar: 30.51 KB / Pobrań: 2963)

Skręciłem 3 przewody DNE 0.35 ze sobą,ale czy to prawidłowe wykonanie Tr to do końca nie wiem.Nie znalazłem nigdzie w dokumentacji czy te 3 przewody mają być skręcone i nawijane jednocześnie czy może np.dwa razem a jeden nawinięty oddzielnie.


.gif  vfo_Tr.gif (Rozmiar: 426.08 KB / Pobrań: 3069)
.gif  vfo_Trr.gif (Rozmiar: 460.02 KB / Pobrań: 2847)

Wracając do tego co napisałeś kolego Piotrze to chętnie poznałbym dane o ile może zwiększyć się pobór prądu po stronie 5V przy podłączeniu modułu radiowego i pełnym wysterowaniu wzmacniacza m.cz.Kiedyś się dowiem jak dokończę mojego Husarka DSP i wówczas sam napiszę Kolegom,ale czy nie lepiej pomagać sobie wzajemnie poprzez odpowiedzi na nurtujące nas pytania.Dziękuję Piotrze.

Wojc!o
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-03-2017 0:42 przez SPO3O2OL.)
02-03-2017 0:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #497
RE: HUSAREK DSP
Możesz nawijać trzema przewodami jednocześnie tylko potem musisz połapać i połączyć odpowiednie końcówki drutów. Ja w ramach odpoczynku od uruchamiania wzmacniacza skończyłem dziś płytkę LPF. Teraz dopiero widzę jak ciężko jest zrobić dobrą (szerokopasmową) końcówkę mocy. Jak mam 15 W na 50 MHz to brakuje z kolei mocy na 1,8 i 3,5 MHz. Doszedłem do wniosku, że trzeba odpocząć i przemyśleć pewne kwestie - o ile się nie okaże, że na ogólnodostępnych rdzeniach nie da się zrobić takiej końcówki.


Załączone pliki
.jpg  LPF 2.jpg (Rozmiar: 384.98 KB / Pobrań: 2759)
.jpg  LPF 1.jpg (Rozmiar: 443.78 KB / Pobrań: 1080)

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-03-2017 1:25 przez SP4LVC.)
02-03-2017 1:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #498
RE: HUSAREK DSP
Kolego Wojtech. Cieszy mnie to , że w końcu pomierzyłeś prąd pobierany przez moduł o co prosiłem w poście #480. [... moderacja]. Nie uciekniesz od przetwornicy którą zaproponowałem lub innej o bardzo podobnych parametrach. Według mnie nie nadają się do tego urządzenia przetwornica za 3 lub 6 złotych jak i zasilacz liniowy, wtedy gdy będziesz zasilał układ z jednego napięcia. Alternatywą jest zasilanie z dwóch oddzielnych zasilaczy. Ale może znajdziesz lepsze rozwiązanie ? Prąd pobierany przez moduł Discovery przy odbiorze jest rzędu 550 ma. Nie wiem czy wiesz , ale do zmontowanej płytki radiowej można podłączyć bezpośrednio antenę i usłyszeć stacje amatorskie. Są na pasmie stacje , których operatorzy zbudowali Husarka nie zamieszczając żadnego pytania tu na Forum. Wnioskuję z tego, że dokumentacja opublikowana nie jest aż taka zła. [... moderacja]

Bogdanie, cieszą mnie Twoje postępy w budowie i wierzę , że niedługo dołączysz do grona stacji pracujących na Husarkach DSP. Jest ich coraz więcej i według opinii kolegów , posiadają ładne audio. Co do wzmacniacza to spróbuj stopień końcowy zbudować w oparciu o transformator Guanella jeśli to on jest przyczyną zawężania pasma.
Pozdrawiam wszystkich kolegów budujących Husarka, Janusz.
02-03-2017 8:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #499
RE: HUSAREK DSP
Witaj Janusz. Przy sterowaniu z NWT-7 i pomiarach poziomów sygnałów po poszczególnych stopniach wychodzi na to, że coś dzieje się ze stopniem wstępnego tranzystora (BFG135) - tam na wyjściu siada sygnał na niższych pasmach. Do sprawdzenia elementy w sprzężeniu zwrotnym lub rdzeń wyjściowy tego stopnia. Napięcia na sondzie siada już na kolektorze, ale rdzeń również może go obciążać. Powolutku dam radę - weekend się znowu zbliża.

Bogdan
02-03-2017 13:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #500
RE: HUSAREK DSP
ehhh...Jak coś umieszczasz na forum to internet tego nie gubi.Nie cytuję tego co pisałeś skoro edytowałeś wpis z jakiegoś powodu.Strach ma czasem wielkie oczy Shy Powodzenia w budowie Husarka DSP.Łatwo nie jest ale można zapewne dać radę ukończyć radio jeśli atmosfera będzie bardziej koleżeńska i otrzymamy pomoc od zaawansowanych kolegów.

Wykonałem i wlutowałem TR1.Opis Mirka jest rewelacyjny.Nie miałem problemu z nawijaniem.Oznaczyłem sobie jedynie rdzeń białą kropą w miejscu 6.5zw.Wziąłem 30cm drutu DNE0.35 złożyłem na pół i skręciłem.Od razu zdjąłem emalię i pocynowałem.Nawijanie zgodnie z opisem i rysunkiem Mirka.Po nawinięciu dopasowałem do pcb i skróciłem na odpowiednią długość drut DNE.Uzwojenie 1zw wykonałem już na pcb i wlutowałem je jako pierwsze.
Chwilę poświęciłem na lokalizację otworów.Porównując schemat płyty radiowej z plikiem opisu elementów i pcb z DWRADIO zlokalizowałem otwory do TR1.


.gif  tr1_mr.gif (Rozmiar: 145.32 KB / Pobrań: 1724)
.gif  tr1_mrad.gif (Rozmiar: 581.46 KB / Pobrań: 1465)
.gif  tr1_modrad.gif (Rozmiar: 439.1 KB / Pobrań: 1361)
.gif  tr1_morad.gif (Rozmiar: 504.02 KB / Pobrań: 1317)

Wojc!o
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2017 0:47 przez SPO3O2OL.)
04-03-2017 0:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości