Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #481
RE: HUSAREK DSP
(27-02-2017 21:17)SP5BMP napisał(a):  Proponuję zmierzyć prąd pobierany przez moduł Discovery z napięcia 5V. Wybrałem tą przetwornicę, gdyż oceniłem ją jako optymalną do tego celu. U kolegi sp5cgi przetwornica SCW-05A-05 uległa uszkodzeniu po niedługim okresie pracy.
Henryk ostrzegał przed stosowaniem innego typu przetwornic.Janusz postraszył,że dedykowana SCW05A-05 może się uszkadzać na przykładzie SP5CGI.O co tu chodzi.
Radio ma pobór 0,44A a przetwornica wydajność 1A i dodatkowo zabezpieczenie przeciążeniowe więc nawet chwilowy pobór prądu > 1A nie powinien jej raczej uszkodzić.
Może SP5CGI napisze nam coś więcej na temat okoliczności wystąpienia tamtej usterki.Może przyczyna tkwi po stronie wejścia przetwornicy a nie wyjścia?
Kolegom,którzy już uruchomili Husarka DSP też mogą padać przetwornice SCW05A-05 a chyba nie o to chodzi aby tak się stało.Rozumiem,że pada z powodu podania odwrotnej polaryzacji np.wadliwe połączenie cewek L1,L2 ale w innym przypadku musi być jakaś wytłumaczalna przyczyna.
Czy tego typu przetwornica może pracować bez obciążenia?Czy zabezpieczenie zwarciowe dotyczy zarówno wyjścia jak i wejścia?

Wojc!o
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-02-2017 23:37 przez SPO3O2OL.)
27-02-2017 23:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #482
RE: HUSAREK DSP
Roztaczasz kolego czarne wizje. Napisałem o przypadku kolegi sp5cgi aby przestrzec tylko przed stosowaniem przetwornic o mniejszej mocy. Piszesz, że „prąd pobierany z przetwornicy będzie raczej mniejszy niż 0,44A” a dlaczego ?

Załóż proszę taki przypadek i odpowiedz : Mamy bezstratną przetwornicę z napięcia 12V na napięcie 5V. Prąd pobierany przez tą przetwornicę z napięcia 12V wynosi 0,3A. Jaki jest prąd na wyjściu tej przetwornicy ?
28-02-2017 7:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #483
RE: HUSAREK DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:53 przez SP3OSJ.)
28-02-2017 10:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 193
Dołączył: 31-05-2011
Post: #484
RE: HUSAREK DSP
Twarde - miękkie............ 12v to 12v a nie 10 czy 8
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-02-2017 11:40 przez SP5CGI.)
28-02-2017 11:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #485
RE: HUSAREK DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:53 przez SP3OSJ.)
28-02-2017 12:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 193
Dołączył: 31-05-2011
Post: #486
RE: HUSAREK DSP
0.3 A daleko do nieskończoności, a co do rodzaju przetwornicy odsyłam do wątku "HUSAREK DSP"
28-02-2017 12:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #487
RE: HUSAREK DSP
(28-02-2017 7:38)SP5BMP napisał(a):  Roztaczasz kolego czarne wizje. Napisałem o przypadku kolegi sp5cgi aby przestrzec tylko przed stosowaniem przetwornic o mniejszej mocy. Piszesz, że „prąd pobierany z przetwornicy będzie raczej mniejszy niż 0,44A” a dlaczego ?

Załóż proszę taki przypadek i odpowiedz : Mamy bezstratną przetwornicę z napięcia 12V na napięcie 5V. Prąd pobierany przez tą przetwornicę z napięcia 12V wynosi 0,3A. Jaki jest prąd na wyjściu tej przetwornicy ?



Nie roztaczam czarnej wizji tylko wyciągam wnioski po odpowiedzi i wydarzeniu jakie miało miejsce u SP5CGI.Sam napisałeś Januszu:
U kolegi sp5cgi przetwornica SCW-05A-05 uległa uszkodzeniu po niedługim okresie pracy.
Gdybyś napisał,że była to SCW03A-05 to sprawa byłaby jasna,ale podałeś,że uszkodzeniu uległa SCW05A-05.Ta jest dedykowana do Husarka a mimo to padła.Dlaczego?Nie wiem ale chciałbym wiedzieć.Raczej przyczyn nie poznamy z postów kolegi SP5CGI.

Pytasz mnie Januszu dlaczego uważam,że prąd pobierany z przetwornicy będzie raczej mniejszy jak 0,44A?
Z prostej przyczyny.Dlatego,że całe radio Husarek DSP pobiera 0,44A.Całe radio czyli również z modułem DISCO,VFO z si570,BPF oraz dedykowaną przetwornicą SCW05A-05.Mówimy oczywiście tylko o odbiorniku dla pełnej jasności.
O poborze 0,44A napisałeś kolego sam w poście #9 i ja się tego trzymam w moich rozważaniach:
Prąd pobierany: odbiór 0,44A

Skoro całe radio pobiera w/w prąd to trudno aby moduł DISCO+adapter pobierał więcej.Tak czy nie?Raczej powinien pobierać <0,44A.
Zauważyłem w toku dyskusji,że na schemacie przetwornicy jest 12V na wejściu.Trochę dziwnie skoro zasilanie innych płytek na schematach jest 13,8V.
Twój schemat blokowy rzeczywiście mówi o 12V zasilania ale już schemat modułu radiowego,bpf,lpf to zasilanie z 13,8V.Co należy poprawić?

Co do pytania z założeniami.
Mogę się domyślać,że chodzi o to,że sama przetwornica też pobiera jakiś prąd.
Przykładowo zakładamy,że sam układ elektroniczny przetwornicy pobiera 0,3A a jakiś moduł nią zasilany np. nasze Disco też pobiera 0,xA.
W sumie pobór całościowy z zasilacza będzie 0,3A+0,xA.Przy założeniu,że przetwornica taka nie ma strat.
Jednak nawet wówczas przy tego typu teorii przypomnę post #9 i dane o poborze prądu Husarka DSP w trybie odbioru.Prąd pobierany: odbiór 0,44A
To jest dla mnie kluczowe kolego SP5BMP.Dlatego pisałem,że sam moduł DISCO nie powinien pobierać więcej jak 0,44A
skoro 0,44A pobiera całe zmontowane radio Husarek DSP.




Kolego SP3OSJ dziękuję za interesujące posty i udział w dyskusji.Linki bardzo ciekawe.O tej LM2596 czytałem już w temacie tradycyjnego Husarka.Cena rewelacyjna w stosunku do SCW05A-05.Czy te przetwornice z linków też są izolowane?
Miałbym pytanie odnośnie kluczowania.Pisałeś,że z jednej strony 50kHz to zaleta ale podałeś też wady.Czy możesz napisać dlaczego 50kHz to jest zaleta?Zastanawiam się też czy takie przetwornice 50-100kHz nie mogą zakłócać przypadkiem I2C.Pytałem już o to ale nie dostałem odpowiedzi.


Jeszcze coś dopiszę.Teraz po ponownym przeczytaniu postów kolegi SP3OSJ i pytania kolegi SP5BMP dotarło do mnie o co dokładnie chodziło Januszowi.W sumie trochę zbłądziłem z moją teorią i Janusz ma rację.Teoretycznie prąd pobierany z 5V przetwornicy może być jednak większy od tego pobieranego z 12V.To wynika chyba z wzoru na moc.
Prosty przykład to np. zasilacz 220/12V.
220V to duże napięcie a mały prąd w stosunku do 12V gdzie idzie większy prąd a mniejsze napięcie.

W takim razie jeszcze raz zapytam.Jaki prąd z przetwornicy SCW05A-05 pobiera moduł DISCOVERY+adapter po stronie wyjścia czyli 5V przy zasilaniu na wejściu przetwornicy 13,8V? 12V? 10,5V?
Jak ktoś z Kolegów może zmierzyć przynajmniej dla jednego z podanych napięć to proszę o odpowiedź.

Wojc!o
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-02-2017 21:14 przez SPO3O2OL.)
28-02-2017 19:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9SNC Offline
Piotr
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 30-06-2009
Post: #488
RE: HUSAREK DSP
Przetwornica ma zakres zasilania 9 do 18V. Na wyjściu daje w tym zakresie zawsze 5V. Moduł bez wzgledu na napiecie zasilania przetwornicy pobierze tą sama wartosc prądu.
END.
73 Piotr
28-02-2017 21:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #489
RE: HUSAREK DSP
(28-02-2017 21:09)SP9SNC napisał(a):  Przetwornica ma zakres zasilania 9 do 18V. Na wyjściu daje w tym zakresie zawsze 5V. Moduł bez wzgledu na napiecie zasilania przetwornicy pobierze tą sama wartosc prądu.
END.
73 Piotr

Czyli jaką konkretnie?
W sumie pobór po stronie wtórnej zależy od obciążenia a skoro napięcie 5V jest stale utrzymywane to i pobór będzie taki sam bo obciążenie mamy to samo w postaci modułu i adaptera.Zmieniać się może jedynie pobór prądu na wejściu przetwornicy w zależności od podanego napięcia z zakresu 9-18V.Zastanawiam się nadal nad przyczyną usterki SCW05A-05 u kolegi SP5CGI oraz nad ostrzeżeniem Henryka przed innymi typami przetwornic.Czy tylko prąd,zakres napięć wejściowych czyli pośrednio moc ma znaczenie czy jednak jest jeszcze jakiś haczyk.Czy może wiesz coś więcej w temacie przetwornic Piotrze?

Wojc!o
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-02-2017 22:15 przez SPO3O2OL.)
28-02-2017 21:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 252
Dołączył: 01-09-2014
Post: #490
RE: HUSAREK DSP
Dla 12V będzie to ok 560mA przy pełnym obciążeniu (1000mA).
Ogólnie Iwe = Iwy*Uwy/(η*Uwe)
η - sprawność przetwornicy, ok 75%

Andrzej
28-02-2017 21:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości