Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 18-10-2011
Post: #451
RE: HUSAREK DSP
(19-02-2017 19:48)SPO3O2OL napisał(a):  Przemek mnie trochę zaskoczył.Myślałem,że jako aktywny w temacie Husarek DSP kończy już powoli składanie a okazuje się,że do tej pory zastanawiał się.Teraz wiem chyba dlaczego były te pytania o soft w wersji BC.Podejrzewam,że zdjęcia Andrzeja SP8IMG trochę Cię Przemku zmobilizowały do działania i może nie tylko Ciebie.

Generalnie miałem takie chęci zaraz na początku jak się pojawiło info o Husarku DSP, ale po wlutowaniu klilku tysięcy elementów smd do 4 tulipanów, 5 monek jakoś odeszła mi ochota Smile
Może dlatego że największy problem z uruchomieniem miałem modułowego tulipana...Kabelkologia i inne syfy wtedy wyszły..Chodź mam frezarkę cnc i zrobienie obudowy było łatwiejsze, powiedziałem że nigdy więcejSmile
No ale jak chorągiewka znowu mnie wzięło i wieczorami zamiast robić QSO to sobie podnoszę temperaturę lutownicą w pokoju.

Przemek
19-02-2017 23:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #452
RE: HUSAREK DSP
To nieźle Przemek dałeś czadu z tą ilością Monek i Tulipanów.Nabrałeś przy tym zapewne sporo doświadczenia i mogłeś ocenić powtarzalność konstrukcji.
Taka cnc to moje marzenie,które raczej się nie spełni.Za to też wieczorową porą grzeje lutownicą a przy okazji słucham czasem eteru.
Maciek poruszył widzę ważny temat dla budujących wersję 10band.Warto przy okazji podawania uzyskanej przez Kolegów częstotliwości granicznej 74AC175 dodać także producenta układu.Maćku,czyli Twój 74ac175 pracuje do 180-184Mhz przed dzieleniem.To chyba dobry wynik jak patrzę na specyfikację Motorola ale taki scalak nadaje się tylko do tradycyjnego KF.Na pasmo 50Mhz układ musi pracować do ponad 200MHz.Sam jestem ciekawy czy tu trzeba szukać lepszego egzemplarza czy konkretnego producenta tych układów.Pozdrawiam Husarkowców DSP.

Wojc!o
20-02-2017 2:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #453
RE: HUSAREK DSP
Witam,

Można pokusić się o dostanie 74ac175 od FAIRCHILD-a. Podają w swoich notach katalogowych, że układ powinien pracować przy CLK 244MHz typowo, przy zasilaniu 5V.

Przy tych częstotliwościach dużo lepszym rozwiązaniem mogło by być zastąpienie SI570 przez AD9958. Ma 2 niezależne wyjścia, więc uzyskać sygnały taktujące I/Q nie jest problemem - 14 bitowa regulacja fazy między wyjściami. W takim wariancie odpadnie dzielnik /4, ponieważ generować trzeba częstotliwości bez powielania. Dodatkowo stosując klucze analogowe od POTATO SEMI. może i pasmo 2 metrów było by do uzyskania bez transwertera.

73 Paweł
20-02-2017 7:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #454
RE: HUSAREK DSP
Sprawdziłem dzisiaj płytkę radiową Husarka zmontowaną na laminacie z pierwszej wersji fabrycznej pod kątem odbioru 50 MHz. Sygnał jest odbierany z niewielkim spadkiem. Na wejście dostarczyłem sygnał 50 uV. Smetr wskazał trochę ponad S8. Widoczny spadek to około 4dB. A więc nie jest to dużo. Po załączeniu wzmacniacza sygnał przyrasta 8dB co jest dobrą wartością i świadczy o dużym zakresie pracy wzmacniacza. Natomiast mieszacz dla 50 MHz będzie wymagał pochylenia się nad nim.
Odpowiem koledze na post #449. Nie montujemy elementów nie opisanych. 73 Janusz.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
20-02-2017 9:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #455
RE: HUSAREK DSP
Czyli to chyba układ 74AC175 FAIRCHILD.
İmage
Dziękuję koledze za częściową odpowiedź do postu #449.

Wojc!o
20-02-2017 17:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6EER Offline
Zdzisław
*

Liczba postów: 28
Dołączył: 10-07-2009
Post: #456
RE: HUSAREK DSP
W ostatnich dniach dołączyłem do grona kolegów którzy zbudowali Husarka DSP. Zrobiłem kilka łącznosci na osiemdziesiątce z mocą ok. 15W (PA na płytce z HUSARKA) Pierwsze qso z Jankiem OK2BIQ który ocenił sygnł jako bardzo dobry.
Potwierdzam wszystkie zalety radia opisane poprzednio przez kolegów.Gratuluję Januszowi SP5BMP, koledze Tomaszowi K. oraz Maćkowi SP5CGI tak udanej konstrukcji.Tych którzy się jeszcze wahają przed podjęciem decyzji o budowie Husarka DSP gorąco zachęcam.
20-02-2017 20:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8IMG Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 15
Dołączył: 22-08-2010
Post: #457
RE: HUSAREK DSP
Witam wszystkich którzy uruchomili Husarka DSP i na nim pracują co powiedzą na temat wejść 1 i 3 ukladu U9 schemat Janusza SP5BMP czy w tym układzie mają takie same poziomy sygnałów R i L na Discowery IN na pewno nie moim zdaniem aby tak było trzeba zamienić 1 i 3 nogę . Sygnały są poprawne ale na wyjściu Sound Card gdzie sygnał kanału R jest brany przed układem U9
20-02-2017 22:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #458
RE: HUSAREK DSP
Kolego napisz tego posta jakoś bardziej ,,po polsku". Zaprzęgam jak mogę swoje szare komórki do pracy, ale nie mogę pojąć istoty Twego wywodu.

Bogdan
21-02-2017 0:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8IMG Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 15
Dołączył: 22-08-2010
Post: #459
RE: HUSAREK DSP
(21-02-2017 0:05)SP4LVC napisał(a):  Kolego napisz tego posta jakoś bardziej ,,po polsku". Zaprzęgam jak mogę swoje szare komórki do pracy, ale nie mogę pojąć istoty Twego wywodu.

Witam
postaram napisać bardziej po polsku. Otóż w homodynie jak pewnie wiesz dążymy do tego aby dwa tory I i Q w naszej nomenklaturze tor R i L miały takie samo wzmocnienie i tak jest do momentu wyjścia sygnałów ze wzmacniaczy MCP6022 następnie sygnał z kanału L podawany jest bezpośrednio na J6 (sound card ) i J7 (DSP IN) natomiast sygnał kanału R podawany jest na układ U 9 nóżka 1 oraz J6 (sound card) kanał R i tutaj sygnały oba są prawidłowe natomiast sygnału kanału R po wyjściu z układu U9 na J7(DSP IN) nie ma ponieważ jest tam sygnał z wzmacniacza mikrofonowego dlatego uważam że jest błąd zarówno na schemacie jak i na PCB.Trzeba wyjście wzmacniacza mikrofonowego podać na nóżkę 1 układu U9 natomiast sygnał ze wzmacniacza MCP6022 na nóżkę 3 układu U9 wtedy będą prawidłowe sygnały kanału R i L na J7. Bardziej po polsku już nie umiem.

ps. co prawda to mam niepewność w swoim rozumieniu tematu bo jak czytam posty kolegów to sporo już na Husarkach DSP pracuje na paśmie a bez usunięcia tego błędu chyba jest to niemożliwe . Mam nadzieje iż Janusz SP5BMP coś na ten temat powie i rozwieje moją niepewność
VY 73 Andrzej.



przepraszam za pomyłkę U9 jest to oczywiście jak pisze Ryio klucz K9
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-02-2017 18:59 przez SP8IMG.)
21-02-2017 17:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Ryszard
****

Liczba postów: 455
Dołączył: 23-03-2010
Post: #460
RE: HUSAREK DSP
Coś mi się zdaje Andrzeju że Twój problem znajduje się tu:
http://sp-hm.pl/thread-2745-page-33.html , w poście #326.
A pisząc o "U9" masz na myśli klucz "K9".
Rysio!
21-02-2017 18:19
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 36 gości