Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #351
RE: HUSAREK DSP
(18-01-2017 21:22)SP9KN napisał(a):  Jedynie co bym zmienił to dla softu B, żeby nie trzeba było wysyłać modułu lub radia tylko na podstawie np. Mac karty sieciowej żeby był generowany klucz. Takie wysłanie niesie za sobą nie tylko podrozenie całej operacji ale także i pewne prawdopodobieństwo uszkodzenia delikatnego sprzętu.

W pełni popieram - pozostaje tylko pytanie jak mocno jest to skomplikowane do realizacji. Też wolałbym zrobić przelew i ściągnąć plik lub klucz do pliku i nie ganiać na pocztę ponosząc dodatkowe koszty i rozmyślając, czy Disco wróci całe, czy nie.

Bogdan
18-01-2017 23:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2EER Offline
Jacek sk
***

Liczba postów: 182
Dołączył: 17-06-2009
Post: #352
RE: HUSAREK DSP
Witam - no i jeszcze sprawa co - jak padnie Disco - znowu wysyłać do wgrania softu?
pozdrawiam Jacek.
19-01-2017 22:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 18-10-2011
Post: #353
RE: HUSAREK DSP
A kto Ci uwierzy ze Ci padło...Ewentualnie soft ze znakiem + zabezpieczenie po identyfikatorze DISCO.
19-01-2017 22:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2EER Offline
Jacek sk
***

Liczba postów: 182
Dołączył: 17-06-2009
Post: #354
RE: HUSAREK DSP
Ano Przemek - jak najbardziej Twórca oprogramowania powinien zabezpieczyć możliwość powielania nielegalnych kopii.
pozdrawiam Jacek.
P.S. wysłałem przed chwilą maila - sprawdź.
19-01-2017 23:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #355
RE: HUSAREK DSP
Tym razem podłączyłem enkoder 24imp/obr za 3.50zł.Wszystko działało jak należy i nic nie przeskakiwało.Zawsze w prawo jak i w lewo było prawidłowo i zgodnie z ustawieniami w meni oraz wybranym krokiem przestrajania.Jednym słowem super.Jeśli ktoś ma enkoder 30imp/obr to warto zrobić test i napisać parę słów.
Zauważyłem pewną niedogodność LCD.Nie wiem czy ten defekt występuje tylko w moim module.Problem związany jest z kolorem wyświetlanej częstotliwości przy nadawaniu.Można to sprawdzić nawet na samym module z wgranym softem Husarka DSP bez podłączenia adaptera.
Trzeba mieć zwarte piny na złączach z tyłu modułu co opisywałem i pokazywałem na zdjęciu wcześniej.Następnie trzeba zasymulować pracę Tx.
Można zrobić np.takie ustawienie na LCD:

- pasmo 14Mhz,może być inne
- T><R czyli rozdzielenie częstotliwości odbioru od nadawania,po to aby defekt jeśli jest był dobrze widoczny
- CW czyli emisja ustawiona na CW,to wymusza w tej sytuacji czyli bez adaptera załączenie nadajnika

Wówczas na górze LCD będzie częstotliwość Rx w kolorze żółtym a na dole Tx w kolorze pomarańczy czy może to jakiś rodzaj czerwieni.Wszystko dobrze jak DISCO leży sobie na biurku,ale proszę ustawić go pod kątem 90 stopni do blatu czyli tak jak moduł DISCO będzie pracował w urządzeniu.Teraz należy spojrzeć na niego z góry.Do pewnego kąta defekt wyraźnie u mnie jest widoczny.

İmage

Zarówno górna jak i dolna linijka cyferek odpowiedzialnych za wyświetlanie częstotliwości Rx i Tx są żółte.Radio przeważnie stoi trochę poniżej wzroku.Jeśli dodatkowo będzie bliska odległość od radia czyli stosunkowo duży kąt patrzenia na LCD to efekt będzie taki jak na foto wyżej.Co ciekawe jak przekręciłem DISCO o 180 stopni to wada nie występuje.Patrzenie z boków też daje poprawne kolory.Pokazałem koledze aby wyeliminować jakąś wadę wzroku i potwierdził moje spostrzeżenia.
Ciekwy jestem czy jeszcze u kogoś taki defekt jest zauważalny?

Wojc!o
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-01-2017 0:51 przez SPO3O2OL.)
21-01-2017 0:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #356
RE: HUSAREK DSP
Witaj,

Jest to normalne zjawisko w tego typu wyświetlaczach. Niestety, jest to tylko matryca TN, a więc i kąty prawidłowego odwzorowania kolorów są małe.... Nie jest to żadna wada oprogramowania, a tym bardziej wada matrycy LCD.

W nocie katalogowej producent podaje pod jakim kątem należy patrzeć na LCD,aby widzieć prawidłowo kolory. Tu na matrycę należy patrzeć lekko od dołu.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-01-2017 1:08 przez SQ8MVY.)
21-01-2017 1:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #357
RE: HUSAREK DSP
(21-01-2017 1:08)SQ8MVY napisał(a):  Witaj,

Jest to normalne zjawisko w tego typu wyświetlaczach. Niestety, jest to tylko matryca TN, a więc i kąty prawidłowego odwzorowania kolorów są małe.... Nie jest to żadna wada oprogramowania, a tym bardziej wada matrycy LCD.

W nocie katalogowej producent podaje pod jakim kątem należy patrzeć na LCD,aby widzieć prawidłowo kolory. Tu na matrycę należy patrzeć lekko od dołu.

Witaj Paweł,czy u siebie też masz ten efekt?Kąty patrzenia są mimo wszystko bardzo dobre ale tylko z 3 stron:z dołu,z prawego i lewego boku.Natomiast najważniejszy w/g mnie jest kąt patrzenia z góry a ten niestety jest zły.Chyba mało kto stawia radio wyżej ponieważ to niezbyt wygodne w obsłudze.Jeśli to nie defekt LCD to mnie cieszy.Co ciekawe zwróciłeś uwagę na wadę oprogramowania o której nie wspomniałem przecież ani słowa.Ja pisałem o wadzie wyświetlacza LCD,ale jeśli jest tak jak napisałeś czyli normalne zjawisko tego typu wyświetlaczy to aby temu stawić czoła wystarczy właśnie delikatnie zmienić oprogramowanie Husarka DSP a dokładnie po prostu zastosować inny kolor dla trybu wyświetlania częstotliości Tx.Jaki kolor?Taki,który będzie poprawnie widoczny z góry.W takim razie prośba do Janusza SP5BMP o sprawdzenie tego zjawiska i ewentualna prośba o stosowną zmianę w sofcie w przyszłości przez kolegę Tomasza.

Wojc!o
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-01-2017 1:24 przez SPO3O2OL.)
21-01-2017 1:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #358
RE: HUSAREK DSP
(21-01-2017 1:23)SPO3O2OL napisał(a):  ...Co ciekawe zwróciłeś uwagę na wadę oprogramowania o której nie wspomniałem przecież ani słowa.Ja pisałem o wadzie wyświetlacza LCD...

Absolutnie nie miałem na myśli wady oprogramowania. Nawet przez myśl mi to nie przeszło.

Wada wyświetlacza, jak pisałem, to nie jest. Jest to po prostu taka naturalna cecha wyświetlaczy, związana bezpośrednio z zastosowaną technologią wytwarzania matryc TFT tego typu.
Na mojej "discovery" również ten efekt występuje, jednak nie przeszkadza mi to.

Ale jeżeli by zmienić kolory cyfr na np. zielony/czerwony tego efektu może nie byłoby aż tak widać....

Autorowi oprogramowania należy się wielkie podziękowanie za pracę jaka została włożona w ten projekt....

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-01-2017 12:34 przez SQ8MVY.)
21-01-2017 12:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #359
RE: HUSAREK DSP
Wyświetlacz zastosowany w module przez producenta odzwierciedla dobrze tylko podstawowe barwy. Zastosowany został tani wyświetlacz. Stąd każde mieszanie barw źle wychodzi i przy zmianie kąta patrzenia zmieniają się one. Przy nadawaniu kolor wskaźnika częstotliwości zmienia się na pomarańczowy. Były wykonywane próby z innymi kolorami. Kolor czerwony , który będzie dobrze widoczny pod kątem z góry jest za ostrym kolorem sygnalizującym przejście w stan nadawania. Kolorem czerwonym będzie natomiast wyświetlany bargraf określający WFS i wtedy być może wyłączona zostanie zmiana koloru wskaźnika częstotliwości. 73 Janusz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-01-2017 13:16 przez SP5BMP.)
21-01-2017 13:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #360
RE: HUSAREK DSP
Witam,

A może odwrócić programowo obraz do "góry nogami" łącznie z DISCO? Patrz M0NKA - tam to zadziałało, a LCD też "średnie"...

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-01-2017 13:30 przez SP2GNB.)
21-01-2017 13:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości