Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 282
Dołączył: 24-03-2009
Post: #211
RE: HUSAREK DSP
Kiedy śpisz?...prześpij się a na świeżo ruszy na pewno.
22-11-2016 2:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #212
RE: HUSAREK DSP
No niestety - przespałem się i nic to nie pomogło. Tor nadawczy milczy jak zaklęty. FSA 3157 przełączają tory RX/TX, płyta RF sprawdzona - nie ma żadnych przerw, zwarć. Prośba do kolegów, którzy uruchamiali tor nadawczy o garść informacji na temat konfiguracji zakładki TX w SETUP-ie. Sądząc po schemacie mikrofon powinien być elektretowy i taki stosuję. Sygnał CW z toru nadawczego wychodzi, ale w opcji SSB jest cisza. Zaczęła mi świtać w głowie myśl, ze mogłem trafić na Aliexpress ,,malowanki" LM 4871.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-11-2016 1:47 przez SP4LVC.)
23-11-2016 1:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #213
RE: HUSAREK DSP
Bogdanie nie wiem jakimi przyrządami dysponujesz. Zacznij od tego, ze na wyjściu zielonym Discovery słuchawkami możesz sprawdzić czy wychodzi sygnał z toru mikrofonowego. Jak wychodzi to to samo możesz zrobić i słuchawkami sprawdzić sygnał na LM4871 podłączając je przez elektrolit 100uF do wyjść układu. Nóżki 5 i 8. Sprawdź też napięcia na tym układzie . Nie sądzę aby to jak piszesz były to malowanki. Jest groszowy towar i nie warto byłoby tego robić. Ja kupowałem je też w tym miejscu co ty i działają. W setupie wzmocnienie toru Txa mam ustawione na -8dB. Powodzenia, Janusz.
23-11-2016 7:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #214
RE: HUSAREK DSP
Januszu co ustawia w Setup-ie TX-a parametr Gain? Na wyjściu zielonym modułu w słuchawkach cisza. Na scalakach napięcia ok. Kopię dalej. Żeby zaraz się nie okazało, ze coś z modułem nie halo - to byłaby niezła niespodzianka.

Bogdan
23-11-2016 11:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 1,035
Dołączył: 20-09-2009
Post: #215
RE: HUSAREK DSP
Nasuwa mi się na myśl przeróbka zworek.
Czy przerabiałeś zworki w module pod potrzeby EU1KY.
Jak tak to w Husarku dsp trzeba przywrócić postać pierwotną modułu.
Palca nie dam uciąć.

Andrzej
23-11-2016 11:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Qmar Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 36
Dołączył: 03-08-2010
Post: #216
RE: HUSAREK DSP
Bogdanie, a masz oscyloskop? Sprawdź najpierw, czy wchodzi m.cz. z mikrofonu na moduł.

73` by Marian SP4FYE
23-11-2016 11:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #217
RE: HUSAREK DSP
Andrzeju na płytce analizatora porobiłem krosy, aby nie było kolizji z Husarkiem, więc to odpada. Poza tym odbiornik działa normalnie. Oscyloskop mam - jakiś mebel rosyjski stoi w piwnicy, ale myślę, że działanie wzmacniacza m.cz. nadajnika sprawdzę prościej metodą słuchawkową proponowaną przez Janusza.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-11-2016 11:53 przez SP4LVC.)
23-11-2016 11:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #218
RE: HUSAREK DSP
Bogdanie, skoro nie masz sygnału na wyjściu modułu Discovery a myślę, że przy sprawdzaniu nacisnąłeś przycisk PTT ? A przy odbiorze wstęgi były właściwe. To tak jak kolega Marian proponuje sprawdź czy jest sygnał na wejściu tego modułu. Możesz to zrobić mierząc sygnał mcz. multimetrem. Janusz.
23-11-2016 12:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #219
RE: HUSAREK DSP
Oczywiście załączam PTT, ładnie zmienia się kolor wyświetlacza. Przy odbiorze wstęgi są właściwe. Wyjście sygnału ze wzmacniacza mikrofonowego MCP 6022 zamieniałem nawet miejscami w kablu idącym do gniazda niebieskiego w module Disco, bo zauważyłem, że sygnał mikrofonowy wychodzi tylko z jednego kanału na złączu płytki RF. Ciąg dalszy akcji po godz. 20. Musiałem wybyć do pracy. Po powrocie z roboty szykuję elektrolity, podłączam słuchawki na żywca do wyjścia m.cz. i szukam. Podmienię też mikrofon. Uparłem się na zestaw słuchawkowo-mikrofonowy od komputera - może z mikrofonem coś się narobiło złego, chociaż miesiąc temu jeszcze działał.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-11-2016 20:46 przez SP4LVC.)
23-11-2016 14:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Qmar Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 36
Dołączył: 03-08-2010
Post: #220
RE: HUSAREK DSP
Janusz SP5BMP - czy w konfiguracji jest obsługiwany PCF8574T czy tylko z literką A?

73` by Marian SP4FYE
23-11-2016 15:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 8 gości