Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 1,050
Dołączył: 20-09-2009
Post: #181
RE: HUSAREK DSP
Zaczynam przygodę z husarkiem dsp.Oba zdjęcia są ok (dotyczy post 167)
Ładnie widać elementy po obu stronach.
Dziękuję Janusz.

Andrzej
17-11-2016 18:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #182
RE: HUSAREK DSP
(17-11-2016 17:39)SP9MZU napisał(a):  Czyli masy generatora i pcb radiowej łączą się przez ekran kabla koncentrycznego ?

Ryszard chodzi o to, że w poprawionej wersji płytki RF (również w tej z DW-Radio) masy modułu (STM32 Disco + adapter) i reszty radia są separowane układem PCF 8574.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-11-2016 23:09 przez SP4LVC.)
17-11-2016 23:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MZU Offline
Ryszard
*

Liczba postów: 42
Dołączył: 01-09-2012
Post: #183
RE: HUSAREK DSP
Mam pierwszą wersję płytki, gdzie PCF ma bezpośrednie połączenie z jej masą.
Układ mam uruchomiony, słucham już na kilku pasmach, niestety, wyraźnie słychać terkotanie, zwłaszcza na wyższych częstotliwościach.
Dzisiaj rozdzielę masę PCF od masy płytki radiowej.
Pozostaje jeszcze sprawa masy VFO; mam na wyjściu transformator dopasowujący, spróbuję nie łączyć uzwojenia wtórnego z masą od strony generatora.
Chociaż mam wrażenie, że problemem jest masa PCF na PCB RF
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-11-2016 9:10 przez SP9MZU.)
18-11-2016 9:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 1,050
Dołączył: 20-09-2009
Post: #184
RE: HUSAREK DSP
Czy może być PCF8574,czy musi być PCF8574A

Andrzej
18-11-2016 9:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #185
RE: HUSAREK DSP
Tak Ryszardzie łączą się. Andrzeju w setupie wybierany jest PCF8574. Janusz.
18-11-2016 9:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #186
RE: HUSAREK DSP
Odpaliłem Husarka i nie wygląda to optymistycznie. Brak reakcji przekaźników na polecenia ATT i Preamp. Stacji też jakoś nie słychać. Wieczorem do sprawdzenia okolice PCF-a, aby stwierdzić, czy idą sygnały SDA i SCL i przejrzę VFO - czy w ogóle pracuje. Na razie muszę iść do pracy - potem będzie ,,ganianie" króliczka.


Załączone pliki Miniatury
İmage

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-11-2016 16:05 przez SP4LVC.)
19-11-2016 16:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 95
Dołączył: 29-07-2013
Post: #187
RE: HUSAREK DSP
Sprawdź czy masz 3,3V na zasilaniu I2C.
19-11-2016 17:20
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IWQ Offline


Liczba postów: 2
Dołączył: 17-11-2010
Post: #188
RE: HUSAREK DSP
Dzisiaj uruchomiłem Husarka DSP. Na razie luzem na biurku i wstępnie jest OK. Ja miałem problem z przekaźnikami TQ2, bo kupiłem dwucewkowe L2. Trzeba uważać przy zamawianiu.
Czy macie Koledzy podobnie jak u mnie, że na pasmach poniżej 10 MHz trzeba włączać USB zamiast LSB ?

Vy 73 de Bogdan
(19-11-2016 17:37)SP6IWQ napisał(a):  Dzisiaj uruchomiłem Husarka DSP. Na razie luzem na biurku i wstępnie jest OK. Ja miałem problem z przekaźnikami TQ2, bo kupiłem dwucewkowe L2. Trzeba uważać przy zamawianiu.
Czy macie Koledzy podobnie jak u mnie, że na pasmach poniżej 10 MHz trzeba włączać USB zamiast LSB ?

Vy 73 de Bogdan

Zamieniłem kanał L z R . Problem nieaktualny
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-11-2016 18:30 przez SP6IWQ.)
19-11-2016 17:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #189
RE: HUSAREK DSP
U mnie totalny odjazd. Napięcie na PCF jest - 3,3V. Żadnych reakcji przekaźników na pstrykanie w ekran ATT, AMP1, AMP2. Na wszystkich wyjściach PCF sterujących tranzystory BSS138 (więc i na ich bramkach) ciągle napięcie 3,09V. VFO nie sprawdzam na razie , bo nie ma sensu. Muszę się uporać ze sterowaniem. Nie mam jednak napięcia na płytce adaptera (między czerwonymi kreskami) i na PCF8574A dopóki nie zewrę masy PCF z masą płytki radiowej. Może coś naplątałem z rozprowadzeniem zasilania? Już nic innego nie przychodzi mi do głowy. Na płytce adaptera jest jakieś złącze napięcia 5V, którego nie użyłem, bo wychodziło mi na to, że to będzie to samo jak podam zasilanie modułu bezpośrednio na złącze zasilania zewnętrznego JP2. Miałem wrażenie, że jest to zbędne krążenie kablami zasilającymi.


Załączone pliki Miniatury
İmage

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-11-2016 22:22 przez SP4LVC.)
19-11-2016 21:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #190
RE: HUSAREK DSP
A ustawiłeś w setupie jaki PCF ma być sterowany ? Sprawdź czy Si jest też sterowany, to ważne. Janusz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-11-2016 21:34 przez SP5BMP.)
19-11-2016 21:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 9 gości