Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP6LUN Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 252
Dołączył: 01-09-2014
Post: #531
RE: HUSAREK DSP
(07-03-2017 16:20)SP3OSJ napisał(a):  Oglądając schemat przemiany (DSP-moduł radiowy) widzę takie nieprawidłowości
1) Brak rezystora pod R53...
Na schemacie brak, ale na płytce jest miejsce na 4 rezystory


.jpg  Modul_b_02a.jpg (Rozmiar: 220.59 KB / Pobrań: 3531)

Andrzej
07-03-2017 19:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #532
RE: HUSAREK DSP
O ten rezystor pytałem już w poście #449
Była też odpowiedź.
Artur,czy mógłbyś proszę coś więcej odnosnie pkt.3.
Jaki rodzaj kondensatorów jest w tym przypadku preferowany i dlaczego?
3)Kondensatory C45-C48 i C57-C60 nie powinny być elektrolityczne ani tantalowe (na schemacie elektrody mają inne kolory co świadczy o tym ze maja być to kondensatory polaryzowane)

Dodaję po oględzinach schematu.
Widzę,że te kondensatory są w torach niskiej częstotliwości.
Czy chodzi więc o indukcyjność i impdancję,czy coś innego?
Czytałem wcześniej,że w przypadku stosowania kondensatorów z ceramiki może wystąpić efekt mikrofonowania.
Jednak nie pamiętam czy chodziło dokładnie o te kondensatory,które wymieniłeś czy może te powyżej C79.
Jeśli jednak tak to jaki typ ceramiki lub innego materiału nie daje efektu mikrofonowania?
Może jednak chodzi całkiem o coś innego.

Wojc!o
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-03-2017 20:42 przez SPO3O2OL.)
07-03-2017 19:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #533
RE: HUSAREK DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:54 przez SP3OSJ.)
07-03-2017 22:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2SGA Offline
Adam
***

Liczba postów: 110
Dołączył: 10-02-2014
Post: #534
RE: HUSAREK DSP
Do postu 531

Zrzut ekranu fotki płyty radiowej w wykonaniu autora.
Tam wyraźnie widać, że jednego z tych oporników 2,4k nie ma

.jpg  Zrzut ekranu (8).jpg (Rozmiar: 399.21 KB / Pobrań: 3078)

Pozdrawiam
Adam
SP2SGA
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-03-2017 22:04 przez SP2SGA.)
07-03-2017 22:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #535
RE: HUSAREK DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:54 przez SP3OSJ.)
07-03-2017 22:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #536
RE: HUSAREK DSP
(06-03-2017 19:05)SP8IMG napisał(a):  Witaj Bogdanie SP4LVC nie wiem czy uporałeś się ze wzmacniaczem mocy, przeglądając internet znalazłem stronę K5BCQ z opracowanym bardzo dokładnie i opisanym wzmacniaczu na 2 x RD16 pracującym od 1.6 do50 MHZ zajrzyj bo warto .
Mam jeszcze pytanie , oglądając Twoje ostatnie zdjęcie widzę , iż założyłeś pierścionki na przewody magistrali I2C i enkodera pewnie na minimalizację zakłóceń powiedz czy masz w tym temacie jakieś doświadczenie
VY 73 Andrzej

Nie stwierdzam absolutnie żadnych zakłóceń wynikających z pracy magistrali I2C. Załączyłem oba wzmacniacze i przy przestrajaniu nic nie słyszę.

Bogdan
08-03-2017 4:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #537
RE: HUSAREK DSP
Arturze, na Twoje dywagacje polecam przeczytać ponownie post #515 w tym wątku. Kolega Henryk sp2jqr posiada olbrzymią wiedzę z zakresu elektroniki popartą wieloletnią pracą zawodową. Proponuję pozostałym kolegom przyjąć podobny tok postępowania. A osiągniętymi wynikami i zmianami , które poprawią parametry urządzenia podzielić się tu na Forum.
08-03-2017 7:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,259
Dołączył: 28-06-2009
Post: #538
RE: HUSAREK DSP
Husarek DSP jest rozwinięciem wcześniejszych konstrukcji omawianych na tym Forum i wiele odpowiedzi na zadawane pytania znajdziecie w wątkach dotyczących Husarka i Piligrima. Polecam uważną lekturę wpisów zamiast "szczypania" Autora, Udostępniona dokumentacja nie jest dokumentacją produkcyjną, zawiera rozwiązania zastosowane w prototypie zbudowanym przez autora i udostępnione przez niego "tak jak jest", z prawem do samodzielnego powtórzenia i modyfikacji, bez gwarancji korzystania z "know how" Autora. Jak sądzę, w założeniach Husarek DSP nie jest konstrukcją dla początkujących, nie jest też bazą dla doktoratu z elektroniki dlatego zbudujcie swoje egzemplarze według zaleceń Autora bo dopiero wtedy można będzie zastanowić się co poprawić.
Dla przykładu post wyjaśniający "dziwne" rozwiązanie TR2.
08-03-2017 10:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2SGA Offline
Adam
***

Liczba postów: 110
Dołączył: 10-02-2014
Post: #539
RE: HUSAREK DSP
Tak Piotrze. Większość z nas o tym wie.
Wiadomym jest, że sprzęt pracuje i zachowuje się poprawnie.
Proponuję budować i się nie zastanawiać. Dane do budowy są wystarczające.
Jak zauważyłem to większość tak zwanych falstartów z uruchamianiem wynika
tylko i wyłącznie przez błędy montażowe samych wykonawców.
Jeśli chodzi o modyfikacje, poprawki i ewentualne ulepszenia to każdy może się nimi pochwalić. Oby były skuteczne i lepsze.
Zauważyłem, że mała nagonka na autora pojawiła się po ukazaniu się
tak zwanego softu B. Dużo niewiadomych i wygląda na ukrytą komercjalizację.
Niektórym jest to nie po drodze.
Ale poczekajmy.... Projekt pewnie się jeszcze rozwinie i będziemy mieli
całkiem fajne radio.


Obserwujmy stronę 1 z postami autora
Mamy nowy poprawiony schemat z numeracją elementów
Może jeszcze coś się poprawi ?

BUDUJMY DALEJ

Pozdrawiam
Adam
SP2SGA
08-03-2017 10:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8BAI Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 66
Dołączył: 31-10-2009
Post: #540
RE: HUSAREK DSP
Witam budowniczych,
Kończę już budowę Husarka DSP. Niebawem załączę zdjęcia. Wszystko działa jak należy - super. Składanie odbyło się bez żadnych problemów, posługując się schematem i opisami umieszczanymi przez Janusza. (tu składam ogromne podziękowania dla Pana Tomasza i Pana Janusza).
Dla Pana Tomasza mam propozycje, żeby w menu A Disco zmienić program: jeśli uruchamiamy pasma od 1.8 do 10 MHz, to automatem powinno być przypisane CWL i LSB, a odwrotnie na wyższych pasmach. Przy CW może być jeden przycisk CWR (revers), a przy SSB na niższych pasmach USB, przy przejściu na pasma 14-50MHz zmiana na LSB a CWR pozostaje. Podyktowana propozycja to wynik czytania postów na tym forum, gdzie prawdopodobnie niektórzy nie wiedzą na jakiej wstędze mają nadawać czy odbierać. A czytam, że budują ten transceiv'er ludzie bez licencji i bez znaku.
Umieszczam tez schemat PA na tranzystorze MRF186 z prośbą o ocenę.
Oddzielenie linią przerywaną schemat, to strona prawa - kit wzmacniacza kupiony w Chinach
PA ma działać od 1.8 do 54MHz
Jacek


.pdf  PA .pdf (Rozmiar: 25.42 KB / Pobrań: 1637)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-03-2017 12:05 przez SP8BAI.)
08-03-2017 12:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 110 gości