Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP9SNC Offline
Piotr
***

Liczba postów: 151
Dołączył: 30-06-2009
Post: #421
RE: HUSAREK DSP
Rysio, jeżeli coś wiesz o kłopotach z PCB BPF10 to się podziel z kolegami.
Jeżeli trzeba np. ciać i krosować druk, to łatwiej to zrobić przed montażem.

Ja mogę tylko powiedzieć, że płytka obsadzona wszystkimi elementami za wyjątkiem elementów filtrów pasmowych ruszyła bez problemu. Obsadziłem również pierwsze trzy pola filtrów dla 30m, 80m, 20m, uzyskany rezultat: Bez dotykania cewek w celu wstrojenia jestem w każdym z pasm z tłumieniem poniżej 0,5 dB (pomiar NWT200).

73 Piotr
11-02-2017 21:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Ryszard
****

Liczba postów: 456
Dołączył: 23-03-2010
Post: #422
RE: HUSAREK DSP
(11-02-2017 21:26)SP9SNC napisał(a):  Ja mogę tylko powiedzieć, że płytka obsadzona wszystkimi elementami za wyjątkiem elementów filtrów pasmowych ruszyła bez problemu.

73 Piotr
Witaj Piotrze!
No to miałeś więcej szczęścia niż ja. U mnie po włączeniu napięcia zasilającego załączyły się wszystkie pasma, 10 szt. Mam jeszcze do Ciebie prośbę. Jeżeli masz BPF na stole, to pomierz napięcia stałe względem masy na złaczach "J4 piny 2,3,4" oraz na "J5 piny 1,2,3,4". Nie włączaj sterowania SDA,SCK. W wolnej chwili oczywiście.
Rysio!
11-02-2017 22:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #423
RE: HUSAREK DSP
Czy Piotr i Rysio "prasowali" swoje pcb z tego samego pliku?

Wojc!o
12-02-2017 0:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #424
RE: HUSAREK DSP
Rysiu.
Jeżeli podłączasz do zasilania płytkę filtrów bez podłączenia sterowania PCF8574 to zachowuje się prawidłowo. Na wszystkich wyjściach tego układu pojawi się logiczna 1.
Działa więc prawidłowo. Jesteś szczęściarzem. Vy73.
12-02-2017 8:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Ryszard
****

Liczba postów: 456
Dołączył: 23-03-2010
Post: #425
RE: HUSAREK DSP
(12-02-2017 8:54)SP5BMP napisał(a):  Rysiu.
Jeżeli podłączasz do zasilania płytkę filtrów bez podłączenia sterowania PCF8574 to zachowuje się prawidłowo. Na wszystkich wyjściach tego układu pojawi się logiczna 1.
Działa więc prawidłowo. Jesteś szczęściarzem. Vy73.
Witam!
Odpowiadam na post Janusza, ale dotyczy Wszystkich budujących Husarka.
Tak Janusz, masz rację, ale dotyczy to jedynie filtrów wersji 4-pasmowej, zbudowanej przez Ciebie. Dla wersji 10-pasm jest inaczej. Już wyjaśniam o co chodzi.
Dla Kol.SP3020L......ja ma płytkę nazwijmy to "fabryczną", nie prasowankę.
Moja metoda pracy to montaż i uruchamianie etapami. Dlatego NIE MAM wlutowanych PCF8574A, ani tez dekodera CD4028. Wmontowane mam jedynie wszystkie kondensatory filtrów i przekaźniki. Jeśli Ktoś wmontował wszystkie elementy to problem Nr.1 (może, ale nie musi) wystąpić przy uruchamianiu całości.
Natomiast problem Nr.2 obnaży się zdecydowanie, a radio nie będzie nic odbierało na pasmach 30-40m, 17-20m, 12-15m.
I tak jak napisałem w poście wcześniejszym, po załączeniu zasilania uruchomiły mi się wszystkie 21 (tak,tak) przekaźniki, a nie powinien załączyć się żaden z nich.
To problem Nr.1.......i jest to sprawa projektowania płytki BPF. Za długie są ścieżki doprowadzające sygnał z dekodera CD4028 do bramek tranzystora klucza BSS138, działają więc jak anteny zbierające śmieci z powietrza. Użyte FETy mają symbol produkcyjny 1-SSd.
Proszę zobaczyć projekt BPF wersji 4 pasma Janusza, tam BSS138 umieszczone są tuż przy wyjściach sygnału z dekodera i problemu NIE MA.
Po usunięciu wszystkich BSS138, byłem już ostrożniejszy i montowałem uruchamiając kolejne pasma pojedyńczo, używając już innych FETów, o symbolu produkcyjnym J-1u i z tym tranzystorem jedno pasmo pracuje już prawidłowo, ale drugie pasmo już nie, problem więc pozostał. Rozwiązaniem okazał się montaż dławila ferrytowego smd 0805 bezpośrednio przy bramce FETa.
Przy takim uruchamianiu układu "na piechotę" odkryłem Problem Nr2.....dlatego poprosiłem o pomiar napięć na złączach J4 i J5. Okazuje się, że na J4pin3, oraz J5pin1,2 NIE MOŻE występować napięcie 13,8V, bo nie załączy się LPF dla obsługi pasm podwójnych, 30-40m, 17-20m i 12-15m. Owszem, ono tam będzie, ale dopiero wtedy gdy podłączymy do tych złączek wtyki z LPF. Przypominam że uruchamiam BPF jako moduł pojedyńczo, na stole montażowym.
Rozwiązanie problemu jest bardzo proste........należy wszystkie diody BAT85 obrócić odwrotnie. Teraz BPF i LPF będą pracowały zgodnie z założeniami.
Jest jeszcze jedna niezgodność na schemacie, ale nie wpływa ona na działanie układu, odwrotnie zaznaczono przy magistrali sygnały sterujące z diod BAT85 dla pasm 15-12 i 40-30m.
I to tyle na temat BPF dla wersji 1o-cio pasmowej.
Uwaga montażowa.......użyty laminat dla wersji "fabrycznej" płytki ma bardzo cieniutką warstwę miedzi, i po zeskrobaniu farby i lutowaniu dławików FB łatwo odpalić go lutownicą od podłoża. Zalecam ostrożność przy tej czynności. Ja musiałem naprawiać odpaloną ścieżkę.
Rysio!
12-02-2017 13:57
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7ROH Offline
Maciek
*

Liczba postów: 45
Dołączył: 12-03-2010
Post: #426
RE: HUSAREK DSP
Witam

Ryszardzie, bardzo dziękuję (dziękujemy) za wykrycie błędów.

Może kilka słów o tym dlaczego nie wykryłem tych błędów. Ja swój BPF także uruchamiałem
bez wlutowanych scalaków, natomiast zamiast BS138 zastosowałem 2N7002. Przy tych tranzystorach,
u mnie opisywany przez Ciebie efekt nie występował. Jak wiadomo tranzystory polowe wymagają
sterowania napięciowego, a przy zbyt długich ścieżkach (z jednej strony nie podłączonych)
doprowadzających sygnał do bramki, faktycznie może dojść do indukowania się w nich napięć
wystarczających do otwarcia tranzystora. Aby to nie występowało można spolaryzować bramkę
tranzystora przez rezystor kilkadziesiąt kOhm podłączony do masy.
W moim układzie efekt samoczynnego załączenia tranzystorów nie wystąpił, ale przyznam, że
je załączałem - wyłączałem, dotykając bramki trzymaną w dłoni pęsetą (a w drugiej dłoni mały
wkrętak dotykany do +13,8V lub GND). Wygląda na to, że tranzystory 2N7002 (przynajmniej te
jakie ja posiadam) są znacznie mniej czułe od zastosowanych przez Ciebie.
Natomiast po wlutowaniu dekodera 4028, opisany powyżej efekt samopobudzania tranzystorów
nie powinien wystąpić, po prostu bramki tranzystorów są na potencjale wyjść dekodera.

Co odwrotnie podłączonych diod BAT85 na schemacie i na PCB. Układ filtrów LPF + PA uruchamiałem
osobno, bez podłączania do BPF. Po zestrojeniu został odłożony na bok i tak leżakował do dzisiaj,
do przeczytania posta o tych problemach. A poza tym przy rysowaniu schematów i projektowaniu PCB
w pewnym momencie dostaje się oczopląsów, można patrzeć na oczywisty błąd i go niestety nie widać.

Po zamianie polaryzacji diod BAT85, połączeniu BPF i LPF przetestowałem działanie układu.
Wygląda na to, że wszystko działa jak należy, odpowiednie przekaźniki BPF i LPF w zależności od
wybranego pasma są jednocześnie załączane.

Jeśli nie będzie więcej uwag, zamieszczę poprawiony schemat i PCB BPF.

W załącznikach umieściłem dokumentację BPF z poprawionym schematem i opisami na PCB oraz gerbery.
Na schemacie tranzystory BS138 zamieniłem na 2N7002 (w układzie działają bardzo dobrze).

Pozdrawiam

Maciek
-=-


Załączone pliki
.zip  BPF 10 (12.02.2017).zip (Rozmiar: 865.07 KB / Pobrań: 1265)
.zip  CAM for BPF 10 P (12.02.2017).zip (Rozmiar: 251.05 KB / Pobrań: 833)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2017 23:17 przez SP7ROH.)
12-02-2017 21:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Ryszard
****

Liczba postów: 456
Dołączył: 23-03-2010
Post: #427
RE: HUSAREK DSP
(12-02-2017 21:18)SP7ROH napisał(a):  Witam

Ryszardzie, bardzo dziękuję (dziękujemy) za wykrycie błędów.
......................
Jeśli nie będzie więcej uwag, zamieszczę poprawiony schemat i PCB BPF.

Pozdrawiam

Maciek
-=-
Spoko, to nasze hobby, a konstrukcje przez Nas budowane są zawsze prototypami i dobrze jest dzielić się uwagami podczas ich uruchamiania. Sam dużo projektuję, i też się mylę.
Co do tranzystora, warto zastosować właśnie bardziej "tępego" FETa. Sprawdziliśmy to z Kolegą przy wlutowanym dekoderze CD4028, użyte te same tranzystory (razem je kupowaliśmy) zachowywały się podobnie uruchamiając przekaźniki samoczynnie również na Jego płytce BPF. Warto się więc przed tym problemem zabezpieczyć, ponieważ istnieje zagrożenie podczas pracy własnego nadajnika.
Więcej problemów nie ma. Dziękuję i ja ze swej strony Kolegom za zrozumienie problemu. Sadzę że przy uruchamianiu już zmontowanej całości w obudowie doznalibyśmy całkowitego zaskoczenia, a problemy byłyby bardziej kłopotliwe w zlokalizowaniu.
Rysio!
12-02-2017 22:17
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #428
RE: HUSAREK DSP
Dziękuję Rysio za odpowiedź i informacje w sprawie płytki 10band.Maćku dziękuję za rzeczowe wyjaśnienia.Miło czytać taką dyskusję.
Koledzy,tylko ten co nic nie robi nie popełnia błędów.Ważne,aby potrafić spokojnie odpowiadać na wszystkie sprawy związane z projektem.W ten sposób pomaga się w problemach innym budującym urządzenie.Wykryte błędy czasem nawet bardzo drobne mogą być poprawione, skorygowane na schematach i inni Koledzy będą mieli zdecydowanie łatwiej przy decyzji o budowie.
Rysio i Maciek dziękuję Wam za posty z których skorzystamy wszyscy my,budujący Husarka DSP.

Przy okazji informuję,że uruchomiłem pcb adaptera.Po podłączeniu do modułu DISCO chyba wszystko działa poprawnie.Oczywiście wszystko to co mogę sprawdzić bez podłączania innych pcb.Moduł z STM32... po umieszczeniu w nim adaptera i podaniu zasilania z USB komputera zgłasza się w trybie RX.
Działa jak trzeba enkoder,działa też PTT zwierane do masy oraz Piny odpowiedzialne za generowanie kropek i kresek po zwarciu do masy.Wówczas w tych trzech przypadkach moduł przechodzi w tryb TX a jak zwolnię masę z danego pinu to moduł wraca po chwili do trybu odbioru.Wygląda na ok.
Na pcb adaptera są napięcia 5V i 3V3.Nie ma jednak 3V3 na złączu SDA,SCL ale tam napięcie chyba pojawi się dopiero ze stabilizatora 3V3 umieszczonego na pcb VFO.Na razie nie mam uruchomionej tamtej płytki więc nie mogę tego sprawdzić.
Nie mam na razie pojęcia jak mierzyć sygnały SDA i SCL ale może jeszcze gdzieś doczytam.
Jeśli jeszcze można coś aktualnie sprawdzić na świeżo uruchomionej pcb adaptera w połączeniu z DISCOVERY to proszę o rady jak to należy wykonać?

Teraz trochę plusów i minusów na temat płytki adaptera..
Wolałbym pcb w większości jednostronną i elementy przewlekane gdzie tylko się da.Hybrydowa konstrukcja płytki tht-smd byłaby zdecydowanie łatwiejsza w montażu.Jednak aby być obiektywnym to druk dwustronny na pinach złącz połączeniowych CN jest bardzo dobrym pomysłem.Metalizacja otworów ułatwia w tym przypadku zdecydowanie lutowanie.Wystarczy przełożyć Goldpiny krótszym końcem przez otwory od dołu płytki i wykonać lutowanie od góry pcb.Połączenia od pinów do ścieżek pcb sprawdzone zostały na przejście i są poprawne.
Najwięcej kłopotów miałem z tranzystorami.Prawdopodobnie stosuję złą technikę lutowania i muszę się tego nauczyć.Podobne problemy mam z kondensatorami elektrolitycznymi w metalowych obudowach.Przeszkadza mi to,że tranzystory smd jak i elektrolity w metalowych obudowach,których wlutowałem dziś kilka na pcb modułu radiowego mają bardzo krótkie wyprowadzenia.Wolę jak zauważyłem lutować tantale oraz rezystory i kondensatory w obudowach 1206.Te w obudowach 0805 to już koszmar,ale całe szczęście nie ma ich wiele w projekcie.Nie patrząc jednak na to co bym wolał,ale na to co zostało zaoferowane to fabryczna płytka adaptera z DWRADIO wykonana została całkiem dobrze.Jest jeden nie opisany element czyli rezystor 0R.Trzy kondensatory 10nF w obudowie 0805 spokojnie można było dać w obudowach 1206.Opisy Molex J1 do J7 po wlutowaniu złącz w pcb są zakryte.
Pierwsza pcb złożona i uruchomiona.To mnie cieszy.

İmage

Wojc!o
13-02-2017 1:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5DPD Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 13-03-2011
Post: #429
RE: HUSAREK DSP
Witam kolege

Widze że kolega ma mnóstwo uwag.
np.
Wolałbym pcb w większości jednostronną i elementy przewlekane gdzie tylko się da.Hybrydowa konstrukcja płytki tht-smd byłaby zdecydowanie łatwiejsza w montażu


Pronuje więc opracować samemu nową płytkę uwzlędniąca te wszystkie uwagi
ku pożykowi wszystkich

Wojtek
13-02-2017 12:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #430
RE: HUSAREK DSP
Witam,dziękuję za propozycję.
Czy Ty Wojtku SP5DPD zbudowałeś już Husarka DSP lub aktualnie budujesz?

Poprzednio napisałem:

Opisy Molex J1 do J7 po wlutowaniu złącz w pcb są zakryte.

To pomyłka z mojej strony.Myślałem,że tak się stało po wlutowaniu złącz,ale obejrzałem teraz zdjęcie pcb adaptera jakie miałem na komputerze i okazuje się,że tych opisów J1 do J7 wcale nie było.Przepraszam,za pomyłkę.
Dodaję foto jak pcb adaptera wyglądała przed wlutowaniem złącz Molex.
Brak tych napisów nie jest jednak problemem,można opisać pcb flamastrem lub wydrukować opisy J1 do J7 na kartce i po wycięciu przykleić we właściwych miejscach na pcb.Przyda się przy późniejszym łączeniu płytek w/g schematu blokowego.

İmage

Wojc!o
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-02-2017 17:41 przez SPO3O2OL.)
13-02-2017 17:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości