Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 22 Głosów - 4.23 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP4LVC Offline
Weteran
*****

Liczba postów: 755
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1711
RE: HUSAREK DSP
No to ładnie! Dzięki za info Macieju.

Bogdan
21-08-2022 13:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Ryszard
****

Liczba postów: 450
Dołączył: 23-03-2010
Post: #1712
RE: HUSAREK DSP
Maciek!
Konieczna jest dokładna instrukcja, krok po kroku, co jest konieczne i w jaki sposób należy wgrać nowe oprogramowanie. Mam wrażenie że to nie będzie jedyne potknięcie. Kolega jest doświadczonym konstruktorem, a mimo wszystko przytrafiło się.
....................
Ryszard
21-08-2022 15:26
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Weteran
*****

Liczba postów: 755
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1713
RE: HUSAREK DSP
No właśnie wszystko zaczęło się od kłopotów z wegraniem nowej wersji softu w sposób zalecany. Moduł nie chciał się uruchamiać w sposób prawidłowy. Tzn. odpalał się, ale w Menu ekranu startowego miałem niebieskie prostokąty bez napisów. Podobnie było po wybraniu opcji Setup. Nie pomogło formatowanie karty i odpalanie programu z pliku na niej zawartego. Nic pozytywnego nie dał również zabieg wgrania softu przez port RS (program CoolTerm). Nie wiem co mnie podkusiło, aby podłączyć się przez ST-Linka i port Mini USB w module. To chyba jakaś desperacja, która spowodowała zaćmienie umysłowe - i zapomniałem, że w moduł ,,zaszyty" jest bootloader. Nie wiem, ale coś mi się kojarzy, że użyłem opcji ,,Erase chip". Idąc tropem, że bez bootloadera nowego softu już nie wgram postanowiłem wgrać stary. Jest o tyle lepiej, że radio uruchamia się w kółko. Startuje z napisem HusarekDSP na ciemnym polu i za moment restart. I tak w koło. Nie dochodzi do ekranu TRX-a. Jakby nie patrzeć lipa i chyba pomoże tylko odesłanie modułu do p. Tomka.

Bogdan
21-08-2022 18:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 182
Dołączył: 31-05-2011
Post: #1714
RE: HUSAREK DSP
Dokładna instrukcja jest w poście 1649
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-08-2022 19:31 przez SP5CGI.)
21-08-2022 19:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Weteran
*****

Liczba postów: 755
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1715
RE: HUSAREK DSP
Zgadza się Macieju, ale to można uznać za opis aktualizacji softu. W jaki sposób można uruchomić radio przy pomocy świeżego softu zawartego na karcie SD włożonej w moduł? Chyba, że nie ma takiej opcji.

Bogdan
21-08-2022 19:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
****

Liczba postów: 339
Dołączył: 26-01-2013
Post: #1716
RE: HUSAREK DSP
Panowie mam pytanie . Mój Husarek przy odbiorze ma zbyt wiele wysokich tonów . Praktycznie nie ma basów . Ustawienie w setupie korektora głośnika niewiele zmienia . Mam dodatkowy wzmacniacz mocy mcz według opisu na forum . Co należało by zmienić aby w niższej tonacji było słychać?
21-08-2022 20:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Weteran
*****

Liczba postów: 755
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1717
RE: HUSAREK DSP
Tadeuszu od strony programowej to ja Ci nie pomogę. Napiszę to, o czym pewnie wiesz. Wielkość membrany głośnika i sposób jej zawieszenia, pojemność kondensatorów przez które przechodzi sygnał m.cz. oraz elementy sprzężenia zwrotnego użyte już w samym wzmacniaczu. O ile takie były, bo nie wiem jaki układ wzmacniacza.

Bogdan
21-08-2022 22:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HA3HZ Offline
Gyula
*

Liczba postów: 41
Dołączył: 14-04-2018
Post: #1718
RE: HUSAREK DSP
Tadku,
zobacz moją stronę, na której opisałem, co zmieniłem w ścieżce sygnału częstotliwości audio. Widać, że używam niskoszumowego wzmacniacza słuchawkowego i wzmacniacza audio dużej mocy. Głośność wyjściowa z Husar jest ustawiona na 40...45.

Bogdan,
Jeśli chcesz użyć początkowego oprogramowania i już nadpisałeś bootloader, to proste czyszczenie nie wystarczy.
Doświadczyłem tego, kiedy usunąłem Discovery z analizatora anten EU1KY (przylutowałem z powrotem zworki wymagane dla I2C).
Wrzuciłem początkowy firmware i wszystko nie działało. Ponieważ połączenie I2C było w porządku, ale oprogramowanie układowe NIE ZAPISAŁO OBSZARU, który wprowadziłem podczas korzystania z analizatora.
Tak więc, jak opisałem na mojej stronie, wymagane jest całkowite usunięcie.
Do programowania na win7-32 ​​używam narzędzia STM-Link Utility.
Teraz wiem, że po oprogramowaniu analizatora nie wystarczy 'Erase chip', ale wszystkie sektory 'Erase Sectors' muszą zostać skasowane, aby mieć działający HDSP. Moje badanie oscyloskopowe wykazało brak sygnału IIC SCL.

Mam nadzieję, że mogę ci pomóc.
Czy ktoś ma zapasowy Si570, który działa do 280MHz i chciałby go sprzedać?
-
73, Gyula
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-08-2022 11:15 przez HA3HZ.)
22-08-2022 11:04
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Weteran
*****

Liczba postów: 755
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1719
RE: HUSAREK DSP
Gyula dziękuję za informację. Moduł już pojechał do naprawy. Myślę, że po niej nie będę już mógł używać programu STM-Link Utility.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-08-2022 14:55 przez SP4LVC.)
22-08-2022 14:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
****

Liczba postów: 339
Dołączył: 26-01-2013
Post: #1720
RE: HUSAREK DSP
Mój Husarek w 2019r
https://photos.app.goo.gl/kWQJ4MZTPRtfigWt8

I w roku 2022. Teraz.
https://photos.app.goo.gl/eugHiUz4JiU1AZVH9

Nie jestem pewien czy linki będą działać .
24-08-2022 21:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości