Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 23 Głosów - 4.26 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP5KC Offline
Mirek SP5KC
*

Liczba postów: 41
Dołączył: 06-08-2010
Post: #161
RE: HUSAREK DSP
(05-11-2016 17:08)Qmar napisał(a):  W nowym tygodniu, mają być pozostałe elementy do Husarka DSP. czy ktoś wie jakie?

Prawdopodobnie będą to:

-przekaźniki ST-SH-112L do filtrów
-odpowiedniki przekaźnika AZ850-12
-małe dwuotworowe rdzenie ferrytowe na transformatorki i ..... być może coś jeszcze ??

Na pełne szczegółowe informacje trzeba trochę poczekać.

Pozdrawiam wszystkich,

Mirek
08-11-2016 19:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 298
Dołączył: 18-10-2011
Post: #162
RE: HUSAREK DSP
(08-11-2016 17:48)SP5BMP napisał(a):  Zamieszczam widok elementów na płytce modułu radiowego. (Płytka fabryczna).

Janusz super dzięki za to, już nanoszę na płytkę LAY i pójdzie do produkcji z warstwą opisową.
09-11-2016 6:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 95
Dołączył: 29-07-2013
Post: #163
RE: HUSAREK DSP
Janusz czy przewidujesz możliwość współpracy z transverterami. Można by dodać w menu wyboru pasm opcję TRV1, TRV2, która pozwalałaby wpisać częstotliwość pośrednią transvertera i z którego pasma będzie przemiana. Wtedy na wyświetlaczu byłaby aktualna częstotliwość pracy.
Pozdrawiam Marek
09-11-2016 10:42
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,494
Dołączył: 23-08-2009
Post: #164
RE: HUSAREK DSP
to bardzo przydatna funkcja, mnie już pytano o to, choć nie mam z tym projektem nic wspólnego
09-11-2016 12:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #165
RE: HUSAREK DSP
Marku, rozmawiałem z Tomkiem na temat przeliczania wyświetlanej częstotliwości. Husarek ten wyświetla 8 cyfr. Rozszerzenie do 9 cyfr wiązałoby się ze sporą przebudową programu. Prawdopodobnie pozostanie 8 cyfr i nie będą wyświetlane setki MHz. Pozdrawiam, Janusz.
09-11-2016 13:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 95
Dołączył: 29-07-2013
Post: #166
RE: HUSAREK DSP
W przypadku pasma 70MHz nie będzie problemu. Podobnie jak w dla pasm LF.
Ważne żeby można ustalić czy pośrednia ma być dodawana czy odejmowana.
A może dla wyższych pasm zrezygnować z ostatniej cyfry?
Pozdrawiam Marek
09-11-2016 13:43
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #167
RE: HUSAREK DSP
Zmontowałem fabryczną płytkę do Husarka. Po podłączeniu okazało się , że brak ścieżki sygnału SCL pomiędzy dwoma gniazdami I2C. Po wykonaniu mostka, układ działa. Pozdrawiam budujących, Janusz.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aby uprzedzić pytania. Niektóre zastosowane elementy różnią się ze schematem ideowym. Po prostu miałem te elementy, oraz brak wlutowanego transformatora wzmacniacza.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie mogę fotki top1 większej załadować.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-11-2016 16:43 przez SP5BMP.)
13-11-2016 16:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 95
Dołączył: 29-07-2013
Post: #168
RE: HUSAREK DSP
Widzę, że na zasilaniu dałeś tantale a w torach sygnałowych elektrolity. Zastanawiam się nad zastosowaniem kondensatorów bipolarnych w torach audio. Ewentualnie te 1u to może nawet foliowe.
Co o tym myślisz?
Pozdrawiam Marek
14-11-2016 8:42
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #169
RE: HUSAREK DSP
Wszystkie kondensatory mogą być elektrolityczne. Zastosowałem tantale w torach zasilania dlatego , że mnie się one łatwiej lutują. Co do foliowych 1u na wejściu, to można spróbować. Ważne aby te kondensatory nie mikrofonowały jak to robią kondensatory ceramiczne. Zastosowanie kondensatorów bipolarnych nic nie powinno zmienić a nie wiem, czy są w wersji SMD?
Pozdrawiam, Janusz.
14-11-2016 9:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HMAMATOR Offline
SQ9IZA
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 20-05-2015
Post: #170
RE: HUSAREK DSP
Czy jest jakiś odpowiednik tranzystora NE46134 bo nie mogę go namierzyć nigdzie?
Dziękuję z góry za podpowiedź.
Pozdrawiam

Ryszard 73
14-11-2016 13:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 125 gości