Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 22 Głosów - 4.23 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
HA3HZ Offline
Gyula
*

Liczba postów: 41
Dołączył: 14-04-2018
Post: #1641
RE: HUSAREK DSP
usunięty
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-12-2021 21:59 przez HA3HZ.)
19-11-2021 18:52
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #1642
RE: HUSAREK DSP
Witam,

Niestety, dzisiaj to już prawdziwa plaga.
Absolutnie nie ma się co sugerować ładnymi zdjęciami na aukcjach,
tym bardziej, że magazyny wszystkich większych dostawców są puste....

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-11-2021 10:10 przez SQ8MVY.)
20-11-2021 10:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8NTY Offline
Waldek
*

Liczba postów: 48
Dołączył: 20-08-2009
Post: #1643
RE: HUSAREK DSP
(19-11-2021 18:52)HA3HZ napisał(a):  Nie mam szczęścia z zamówieniem ADum1201.
Wybrałem wygrawerowany napis, który uważałem za dobry, i dostałem pomalowaną podróbkę. Teraz nie miga po włączeniu, ale TXD jest po stronie RXD i blokuje sterowanie, co oznacza, że ​​radio, które wcześniej działało dobrze bez niego, jest głuche. Nie włączaj przekaźnika taśmowego.
Ponieważ nie mam wielu opcji, oczekuje się tego tylko z Dalekiego Wschodu, więc wybrałem teraz trzy różne i mam nadzieję.
Niestety nie spotkałem europejskiego dealera, chociaż spędziłem dużo czasu na poszukiwaniach.

İmageİmage

ps.: Złożyłem skargę i otrzymałem zwrot pieniędzy z potrąceniem 2 USD.
Porównałem z oryginałem malowanka. Jak pilne to mogę poratować 1sztuką Analoga.

Język przyjazdny to tylko rosyjski, angielski to translator.
20-11-2021 17:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HA3HZ Offline
Gyula
*

Liczba postów: 41
Dołączył: 14-04-2018
Post: #1644
RE: HUSAREK DSP
Myślę, że to koniec historii. Czemu?
W urządzeniach SDR słychać tak zwany świergot ptaków, które starałem się zredukować lub wyeliminować. Wyjąłem panel falownika i ponownie podłączyłem przewody do innej trasy. W międzyczasie główny przełącznik na przednim panelu, który jest dociskany sprężyną od dołu i od góry, przesunął się na swoje miejsce i wsunął na znajdujący się poniżej panel potencjometru głośności. Tym samym bezpiecznik chroniący wejście jest rozwarty na skutek kontaktu między podłączonym +12V a masą GND.
To byłby drobny problem, ale następnym razem, gdy go włączyłem, okazało się, że Discovery też był uszkodzony, ponieważ się nie logował. Zdemontowałem go z miejsca i najpierw obejrzałem zasilacz. Po włączeniu napięcia zasilającego 5V pobór prądu wyniósł 630 mA (400 mA podczas normalnej pracy). Następnie mierzyłem multimetrem wyłączonym w kilku punktach i ustaliłem zwarcie wejścia +5V i GND. Discovery 8 składa się z ośmiowarstwowej foliowanej płytki drukowanej - jeśli mam szczęście i powierzchnia jest uszkodzona, można ją naprawić (jeśli część jest dostępna). Jeśli nie mam szczęścia, jedna z dodatkowych warstw ma uszkodzenie w miejscu styku przewodu zasilającego i GND.
To jest podejście sprzętowe. Poniżej znajduje się oprogramowanie układowe. Jeśli nie mogę tego naprawić, użyłbym Discovery wbudowanego w analizator anten EU1KY, ale nie ma odpowiedniego oprogramowania, ponieważ programista przestał publikować. Do tej pory używałem w oprogramowaniu wersji 17042018_D, więc kupiłem moduł Discovery.
Więc myślę, że to koniec.
Dziękuję za uwagę, mam nadzieję, że historia będzie pouczająca dla innych.
W miarę zbliżania się świąt życzę wszystkim Wesołych Świąt i owocnego, udanego Nowego Roku!
22-12-2021 10:49
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
RV9OZ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 17
Dołączył: 03-02-2021
Post: #1645
RE: HUSAREK DSP
There would be a desire ... . EU1KY responded to me recently with the latest firmware update.
How to upload zip file to to a home made grup?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-12-2021 11:24 przez RV9OZ.)
22-12-2021 11:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HA3HZ Offline
Gyula
*

Liczba postów: 41
Dołączył: 14-04-2018
Post: #1646
RE: HUSAREK DSP
(22-12-2021 11:12)RV9OZ napisał(a):  There would be a desire ... . EU1KY responded to me recently with the latest firmware update.
How to upload zip file to to a home made grup?

Gdybym miał problem z analizatorem to bym nie pisał w tym temacie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-12-2021 13:41 przez HA3HZ.)
22-12-2021 13:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
RV9OZ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 17
Dołączył: 03-02-2021
Post: #1647
RE: HUSAREK DSP
" Poniżej znajduje się oprogramowanie układowe. Jeśli nie mogę tego naprawić, użyłbym Discovery wbudowanego w analizator anten EU1KY, ale nie ma odpowiedniego oprogramowania, ponieważ programista przestał publikować."
Hi.
22-12-2021 13:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 250
Dołączył: 24-03-2009
Post: #1648
RE: HUSAREK DSP
Cześć panowie, odnoszę wrażenie że chyba nie do końca wzajemnie się zrozumieliście...Kolega Gyula z Węgier pisał o uszkodzeniu modułu Discavery w jego tranceiverze Husdarek DSP a nie o uszkodzonym module Discovery w jego analizatorzeEU1KY...jego analizator jest ok, a Gyula mówił o braku dostępu do oprogramowania dla Husarka, a nie o oprogramowaniu dla AA wg EU1KY...
Tak że kolego RV9OZ niewłaściwie zrozumiałeś temat, o którym mówił Gyula.
Pozdrawiam Wszystkich świątecznie.
Witek SP5TAA.
22-12-2021 18:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 598
Dołączył: 02-11-2010
Post: #1649
RE: HUSAREK DSP
Kolego Gyula HA3HZ , proszę przyślij moduł Discovery to wgram bootloader, który umożliwi instalację najnowszej wersji programu jak i późniejsze uaktualnienia.
Załączam najnowszą wersję programu napisanego przez Tomka.


SETUP

Ustawienia PCF dla softu do 11.2021
Trzeba ustawić adresy PCF w setupie (dla A: pcf0=0x70, pcf1=0x72, pcf3=0x76,
dla bez A 0x40,0x42,0x46 odpowiednio)

Ustawienia PCF dla softu od 12.2021
Trzeba ustawić adresy PCF w setupie (dla A: pcf0=0x38, pcf1=0x39, pcf3=0x3B,
dla bez A 0x20,0x21,0x23 odpowiednio)

Trzeba ustawić MCP4726 (0x60)

Jeśli nie ma danych scalaków na i2c, to trzeba ustawić OFF.

Pliki CW i audio można wgrać z komputera poprzez gniazdo USB CN13 (środkowe złącze).

Procedura wgrywania softu przez USB jest następująca:
1) podłączyć cn13 do PC
2) uruchomić radio. W menu Version kliknąć przycisk SWUpdate.
3) Radio się zrestartuje, uruchomi się bootloader
4) kliknąć BOOT USB
5) PC wykryje radio jako pamięć flash
6) przegrać plik HDSP.bin (musi być ta nazwa)
7) kliknąć DONE
8) nowy soft się zaprogramuje i radio się uruchomi

Procedura wgrywania softu przez RS232 jest następująca:
1) podłączyć CAT do PC
2) uruchomić radio. W menu Version kliknąć przycisk SWUpdate.
3) Radio się zrestartuje, uruchomi się bootloader
4) kliknąć BOOT RS
5) z PC wysłać plik z softem przez dowolny program transmitujący pliki binarne (115200 8 N 1)
7) kliknąć DONE
8) nowy soft się zaprogramuje i radio się uruchomi


Vy 73, Janusz


Załączone pliki
.rar  HDSP.rar (Rozmiar: 353.66 KB / Pobrań: 289)
22-12-2021 18:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HA3HZ Offline
Gyula
*

Liczba postów: 41
Dołączył: 14-04-2018
Post: #1650
RE: HUSAREK DSP
Witam Januszu,
Bardzo dziękuję za możliwość.
Teraz, gdy nadejdą święta, prawdopodobnie dostawa poczty również zwolni, więc będę mógł ją wysłać dopiero w przyszłym roku.
Zgłoszę się.
23-12-2021 16:34
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości