Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 22 Głosów - 4.23 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,465
Dołączył: 23-08-2009
Post: #1561
RE: HUSAREK DSP
Dawno temu na tym forum utworzyłem temat o porównywaniu trxów. Jest tam trochę różnych uwag jak to robić. Warto skorzystać i tam umieszczać porównania kpnstrukcji.
http://sp-hm.pl/thread-499-post-3568.html#pid3568
15-04-2021 8:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8BAI Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 59
Dołączył: 31-10-2009
Post: #1562
RE: HUSAREK DSP
Pytanie: czy korzystacie z konwertera RS232 na USB? Jeśli tak, to jaki konwerter, i jaki program logujący? Pytam, bo ja korzystam z LOG4OM na win10 64bit i konwerter CP210x. Niestety, połączenie jest co chwila zrywane, lub na chwilę wyświetlana jest bzdurna częstotliwość np. 12,432,876MHz. Może jakaś sugestia jak to poprawić? A i soft w Husarku to w wersji 21022020_E.
Jacek
27-04-2021 13:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2RH Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 68
Dołączył: 03-05-2010
Post: #1563
RE: HUSAREK DSP
Cześć Jacek,
Ja ma w pełni uruchomionego CATa na moim Husarku DSP działa z W10, no tak na 99%. Użyłem FTDI-2232D.
Na 100% działa czytywanie i wysyłanie do HSDP częstotliwości, emisji, działa CW, choć tutaj widzę, że dość często jest urywana pierwsza kropka z mojego znaku i wiele stacji odbiera mnie nie jako SQ2RH ale iQ2RH. Testowałem CATa na kilku programach logujących, poczytaj, działają świetnie. Poczytaj posty nr:
Post: #1459
Post: #1492
Post: #1473
Post: #1469
Od czasu kiedy zbudowałem Husarka DSP, czerwiec 2019 w zasadzie tylko pracuję na tym radiu, również w zawodach. Radio jest bardzo wdzięczne, ma świetne parametry odbiorcze jak i nadawcze, ostatnio w SPDX RTTY w kategorii QRP wykręciłem ponad 172 tys. punktów.
To najlepszy POLSKI projekt HM, ciągle zachęcam autorów projektu do dalszego ulepszania tego projektu i trzymam kciuki za dalszy rozwój softu, który jest w trakcie produkcji.

73 Roman SQ2RH
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-04-2021 20:18 przez SQ2RH.)
27-04-2021 20:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HMAMATOR Offline
SQ9IZA
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 20-05-2015
Post: #1564
RE: HUSAREK DSP
Witam!
Tu prośba do autorów o zmianę sposobu dostępu do aktualizacji bo wysyłanie (2-u krotne) delikatnego modułu przesyłką to trochę trąci myszką w dzisiejszych czasach powszechnego sposoby zdalnego dostępu autoryzowanego czy klucza programowego lub sprzętowego. Może ktoś ma jakiś nowatorski pomysł dla autorów.

Ryszard 73
28-04-2021 9:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8BAI Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 59
Dołączył: 31-10-2009
Post: #1565
RE: HUSAREK DSP
(27-04-2021 20:55)SQ2RH napisał(a):  dość często jest urywana pierwsza kropka z mojego znaku i wiele stacji odbiera mnie nie jako SQ2RH ale iQ2RH.
73 Roman SQ2RH

ten problem rozwiązuje umieszczenie spacji przed znakiem w zapisie na karcie SD.
Spacja to jakby jeden pusty znak.
Jacek
28-04-2021 9:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Weteran
*****

Liczba postów: 755
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1566
RE: HUSAREK DSP
Przy pracy z pomocą makr zapisanych na karcie lub w programach do nadawania CW to zda egzamin, ale co przy nadawaniu z klucza?

Bogdan
28-04-2021 10:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #1567
RE: HUSAREK DSP
(27-04-2021 13:05)SP8BAI napisał(a):  win10 64bit i konwerter CP210x. Niestety, połączenie jest co chwila zrywane, lub na chwilę wyświetlana jest bzdurna częstotliwość np. 12,432,876MHz. Może jakaś sugestia jak to poprawić?
Rozglądnij się za konwerterem opartym o FT232. Tylko nie chińską podróbką, a z oryginalnym scalakiem.
Chińskie układy konwerterów CP210x, CH340 itp itd mają duży problem ze stabilnością.

73 Paweł
28-04-2021 12:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 939
Dołączył: 26-09-2012
Post: #1568
RE: HUSAREK DSP
Mam złe doświadczenia z CP210.. Win10. Natomiast ten na FT czy nawet arduino nano jako translator bez problemu.

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
28-04-2021 17:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,345
Dołączył: 29-01-2010
Post: #1569
RE: HUSAREK DSP
U mnie CP2102 działa bez zarzutu pod win10
28-04-2021 17:21
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SN5WD Offline


Liczba postów: 7
Dołączył: 23-02-2021
Post: #1570
RE: HUSAREK DSP
Linux. Nie mam problemu z CH340 czy to keyer K3NG czy uBitx. Większy problem mam z oryginalnym Arduino Uno, nie wiem czy to aplikacja czy konwerter ale śmieci w radiu i to znacznie. Używam do kręcenia kondensatorem anteny i po zestrojeniu muszę wyłączać transmisję (bez wyjmowania wtyczki).
28-04-2021 19:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości