Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza Oleg 9
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 292
Dołączył: 24-03-2009
Post: #251
RE: Synteza Oleg 9
Cześć,
zajrzyj na skrzynkę e-mail...Odpowiedziałem na zapytanie, powinno pomóc.
Powodzenia.

Witek, SP5TAA.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-04-2017 12:47 przez SP5TAA.)
10-04-2017 12:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Online
Andrzej
*****

Liczba postów: 1,050
Dołączył: 20-09-2009
Post: #252
RE: Synteza Oleg 9
Piotr,opisałem dwie klawiatury jak podłączyć.Trzecia 13pinowa tu się nie nadaje.
Podłącz czy 7pinową czy 8pinową według moich wskazówek to będzie dobrze.
Napisałem,że musisz się podszkolić w obsłudze.
Jak już masz podłączoną jakąś klawiaturę to zrób tak:
Wciskamy gwiazdkę a po niej 1 to wyświetli się pasmo 1,800000MHz.
Znowu wciskamy gwiazdkę i po niej np 5 to zapali się pasmo 14MHz.
I znowu wciskamy gwiazdkę a po niej np 9 to wyświetli się pasmo 28MHz.
Żeby zmienić pasmo trzeba za każdym razem wcisnąć * a po niej jakąś cyfrę.
Jak to opanujesz to podam co dalej,tylko musisz mi zameldować,że tak jest jak opisałem.
To będzie pierwszy stopień wtajemniczenia.

Andrzej
11-04-2017 23:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MXL Offline
Piotr
**

Liczba postów: 88
Dołączył: 23-11-2010
Post: #253
RE: Synteza Oleg 9
Mam podłączoną klawiaturę 8 pinów U mnie jest tak gwiazdka 1 --1,8m chz ,gwiazdka 2---3.5m chz, gwiazdka 5---14,0m chz ,,gwiazda 7 ---21,0 m ch, gwiazdka 8--24 m chz po prostu brakuje resztę pasm 7,18,21,,28 jak ich wywołać za pomocą klawiatury.
12-04-2017 9:19
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Online
Andrzej
*****

Liczba postów: 1,050
Dołączył: 20-09-2009
Post: #254
RE: Synteza Oleg 9
No, jest już postęp.
Musisz sprawdzić kabel na klawiaturze pin3-fiolet-pin7 XS2.
* i 4 spróbuj jeszcze raz.ma być 10.000000MHz
Stosuj krótkie impulsy.
Nie pamiętam jak wchodzi się do menu.
Trzymamy chyba jakiś przycisk i podajemy zasilanie.
Może Ktoś z kolegów podpowie.Ale to potem.
Na razie sprawdź ten kabelek chyba to jest kolor fioletowy.
I oczywiście daj info czy już błąd col3 jest skasowany.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-04-2017 10:11 przez SP6AUO.)
12-04-2017 10:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #255
RE: Synteza Oleg 9
#-0-0-0-0-0-0-0-1-#. Tak wywołujemy Menu.

Bogdan
12-04-2017 21:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MXL Offline
Piotr
**

Liczba postów: 88
Dołączył: 23-11-2010
Post: #256
RE: Synteza Oleg 9
1 zielony na 6 XP2
2 żółty na 5 XP2
3 fioletowy na 7 XP2
4 pusty
5 pomarań. na 3 XP2
6 niebieski na 1 XP2
7 czarny na 2 XP2
8 czerwony na 4 XP2
W meni nie da rade wejsc.
Klawiatura Złącze XP2
pin 1 do pin 6
pin 2 do pin 5
pin 3 do pin 7
pin 5 do pin 3
pin 6 do pin 1
pin 7 do pin 2
pin 8 do pin 4
inny kolega podał taki układ
Przy jednym i drugim układzie nie da rady wejć w meni,klawisze aktywne to 1--pusty ,2--F=f,,3-pusty,4--cw,ssb,5--l u ,,6-pusty,7 --pre,8--flt,9 pusty.teraz jakie sa bandy *--1 jest 1,800,,*--2 jest 3,500,,* --4 jest 10,100,,*--5 jest 14,000,,*--7-jest 21,000,,,*--8 jest 24,800,,,*-0 jest 1,000 to jest aktywne.Wszystkie pruby wykonane na klawiaturze 8 pin.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-04-2017 22:39 przez SQ8MXL.)
12-04-2017 22:16
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #257
RE: Synteza Oleg 9
Piotrze przejrzyj na spokojnie mój załącznik i podejdź do tematu bardziej na luzie. Mam wrażenie, ze zapędziłeś się w jakiś ślepy zaułek. Jeżeli masz tak olbrzymie problemy to mamy 2 wyjścia. Niesprawna klawiatura lub błąd (brak kontaktu) w okolicach gniazda klawiatury na płytce syntezy. Zakładam, że kable połączeniowe przewodzą. Po mojemu nie ma innej opcji. Klawiaturę sprawdzisz omomierzem w ciągu 5 minut. Drugie tyle powinno zająć sprawdzenie reszty układu.


Załączone pliki
.pdf  Piligrim_Synteza_konstrukcja_pl.pdf (Rozmiar: 1.44 MB / Pobrań: 914)

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-04-2017 23:32 przez SP4LVC.)
12-04-2017 23:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Online
Andrzej
*****

Liczba postów: 1,050
Dołączył: 20-09-2009
Post: #258
RE: Synteza Oleg 9
Przecież ten inny kolega podał to samo co ja.
Okablowanie jest dobre.Poszukaj dlaczego brakuje połączenia fizycznego pin3 klawiatury z pinem 7 XP2
Najpierw znajdź powód dlaczego COL3 nie działa.
Przyciski są puste.I to jest OK.
I nic nie ustawisz jak nie będzie klawiatura działała poprawnie.
Ona działa poprawnie ale w 2/3 części.
Może wtyk nie łączy,może na druku jakaś przerwa .
Trzeba to usunąć.Połączenie jest prawidłowe.Mam na stole tego dds-a.Chyba,że klawiatura jest uszkodzona
Tak ,że spokojnie.
Podłącz omomierz na pin3 i pin2 i naciśnij 6 to zrobi się zwarcie czyli załączy.Mowa o pinach klawiatury.
W menu nie wejdziesz bo # siedzi na linii COL3 która jest uszkodzona.
Całą wiedzę użyj na COL3 pin3 klawiatury i pin7 Na PCB DDS-a czyli przewód fioletowy.
İmage , İmage
Tu załącznik,żeby wszyscy wiedzieli o czym tu piszemy.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-04-2017 9:14 przez SP6AUO.)
13-04-2017 9:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 292
Dołączył: 24-03-2009
Post: #259
RE: Synteza Oleg 9
Cześć,
ten ,,inny kolega" to ja, czyli SP5TAA...wszystko sie zgadza jesli idzie o połączenia.
Andrzej, ty podpowiadasz koledze tutaj a ja odpowiedziałem wcześniej na mail`a od Piotra na ten sam temat,
stąd ta zbieżność podpowiedzi.
Wnioski są również takie same - nie ma połączenia z kolumną 3 do pinu 7 złącza XP2.
Powodzenia.
13-04-2017 12:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Online
Andrzej
*****

Liczba postów: 1,050
Dołączył: 20-09-2009
Post: #260
RE: Synteza Oleg 9
Korespondowałem z Piotrem telefonicznie i e-mailem prywatnie i postanowiłem powrócić na forum,żeby wpisy mogły służyć innym.
Witek, nie miałem zamiaru nikogo wywoływać do tablicy i nawet się cieszę,że tak samo stwierdzamy,że klawiatura jest
dobrze podłączona,żeby Piotrek nie prosił ciągle o to samo.On zachęca wszystkich do pomocy w tej samej sprawie.
Jak podłączyć klawiaturę 13pinową,8pinową,7pinową.Te wszystkie klawiatury opisałem i wysłałem do Piotrka.
Ale on dalej szuka kogoś kto mu poda jak podłączyć.
Jestem w posiadaniu tej syntezy.Mam ją fizycznie na stole dzięki uprzejmości Zbyszka sp6ltp i mogę pewne rzeczy sprawdzić.Nie jestem zainteresowany tą syntezą, ale pomóc mogę.
Dzięki Bogdan za polską instrukcję.Na pewno będzie potrzebna jak już się Piotr upora z połączeniem COL3 z KEYin3.
Dotarłem do menu.No tu to dopiero jest zabawa z tymi nastawami.
Czyli tak.Wiemy,że 1,2 kolumna są OK.1,2,3,4wiersz też jest OK.
Piotr,zostało zrobić kolumnę 3 na OK.
Teraz trzeba poczekać, może Piotr oznajmi,że już jest OK.

Andrzej
13-04-2017 20:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości