Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza Oleg 9
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #211
RE: Synteza Oleg 9
Niektóre wersje mają zamienione dzielniki zegara i większa FREQ idzie na procka, a mniejsza na DDSa. Bez wyświetlacza sprawdzisz procka i ddsa mając klawiaturę podpiętą ... nawet bez enkodera. Przełączając pasma popatrz co masz na wyjściu syntezy. Jak chcesz to mam niepotrzebny zapas zaprogramowanych procków (myślałem że je upaliłem, a się okazało że coś innego padło).

73 JERZY SQ9RFC
18-02-2013 16:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8GUM Offline
Jacek
**

Liczba postów: 73
Dołączył: 13-12-2009
Post: #212
RE: Synteza Oleg 9
Dzięki za info, jak nie będzie chciało działać to się zgłoszę po jedną sztukę Smile Ja nie mam jeszcze syntezy wlutowanej, tylko to mi pozostało, ale chciałem pierwsze uruchomić soft, a następnie wlutować DDS. Trochę szkoda by było coś "przydymić" Wink
Problem rozwiązany Smile Drugie oczy kogoś z boku pomogły i okazało się, że przy podłączaniu wyświetlacza "małego", zapomniałem o przeunięci pinów Tongue
Wszystko już działa jak należy, poraz wlutować DDSa. Dzięki Krzysztof za pomoc Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-02-2013 20:00 przez SQ8GUM.)
18-02-2013 17:16
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8GUM Offline
Jacek
**

Liczba postów: 73
Dołączył: 13-12-2009
Post: #213
RE: Synteza Oleg 9
Dziekuje Jerzy SQ9RFC. Barzo mile zaskoczenie, dds wlutowany,
synteza generuje :-)
23-02-2013 9:39
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #214
RE: Synteza Oleg 9
Rolleyes

73 JERZY SQ9RFC
23-02-2013 17:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SLAWERA Offline


Liczba postów: 5
Dołączył: 11-10-2010
Post: #215
RE: Synteza Oleg 9
Jestem w trakcie budowy syntezy.
W sumie wszystko wlutowane, wyświetlacz działa synteza generuje, ale bardzo słaby sygnał.
Podejżewam uszkodzenie DS90LV028, bo najpierw był dziwnie ciepły, a teraz już nie, ale poziom sygnału jest niższy niż na wyjściu bezpośrednio z syntezy, a i z tej jest nie za wysoki. Nie wiem jaki powinien wychodzić z AD9954.
Obawy mam też do syntezy. W simie to na płytce pod kondensatorem C38 zrobiło się zwarcie do AVDO (+1.8V), błąd solidmaski. Zanim wyłapałem to z minutę tak popracowł, a tak dokładnie sprawdzałem :|
Jaki powinien być poziom sygnału z AD9954?
31-07-2013 18:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 286
Dołączył: 24-03-2009
Post: #216
RE: Synteza Oleg 9
Witam wszystkich,
znalazłem coś takiego:
WEH001602BLPP5N00001 na alegro i tutaj mam pytanie do znających się na rzeczy czy da się taki wyświetlacz zastosować do syntezy Oleg`a 9?...
a jeśli tak to jak należy skonfigurować jampery na plytce wyświetlacza?...
Pytam bo jestem kompletnym laikiem w tym zakresie...
Dziekuję i pozdrawiam...

Witek.
...aby uścislić to mówiłem o tym:
http://allegro.pl/wyswietlacz-oled-lcd-2...source=mlt
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-08-2014 2:05 przez SP5TAA.)
22-08-2014 2:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #217
RE: Synteza Oleg 9
Myślę, że ruszy bez jakichkolwiek zmian.

73 JERZY SQ9RFC
22-08-2014 8:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 301
Dołączył: 18-11-2010
Post: #218
RE: Synteza Oleg 9
Proszę sprawdzić,czy piny zasilania LCD są zgodne z PCB Olusia.
Ja trafiłem jeden LCD, który miał po drugiej stronie i nie było możliwości złożenia na kanapkę.
22-08-2014 13:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 286
Dołączył: 24-03-2009
Post: #219
RE: Synteza Oleg 9
Czesc,
...no nieeeee, takie rzeczy to mimo swej ignorancji to sie nie da nie wiedzieć...mi raczej chodzi o te nie szczesne dżampery do konfiguracji trybu w jakim ma to pracować, a mianowicie te CS, PS, SHL, CST, RST itd, to jest to co mi nic nie mówi...jest tam wprawdzie pokazana konfiguracja dżamperów do pracy w trybie SPI ale nie wiem czy zalecane do Olega 9 wyswietlacze pracują w tym trybie.
No nic, poczekam aż ktoś kto wie w czym sie rzecz ma cała zlituje sie nade mną i coś podpowie...
Pozdrawiam i dziekuję za reakcję na problem...
Witek.

PS. Tak w ogóle coś tam sie świeci, tyle że nie wyświetla częstotliwości, nie widać reakcji na ruch encoderem, natomiast wyświetlane są informacje o wstegach, rodzaju emisji, z tym, że np CW jest wyswietlane jako wc a SSB jako bss, zamiast FLT jest TLF, RIT widnieje jako TIR itd...gdy wybieram z klawiatury czestotliwośc to jest ona obrazowana od prawej strony do lewej.Dodam jeszcz, że po w pisaniu czestotliwości i nastepnie kręceniu encoderem częstotliwość na wyświetlaczu nie zmienia się, natomiast czestotliwosc wyjsciowa z syntezy zmienia sie zgodnie z ruchem encodera...
Może to coś pomoże w rozpracowaniu tego elementu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-08-2014 1:49 przez SP5TAA.)
23-08-2014 1:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,258
Dołączył: 28-06-2009
Post: #220
RE: Synteza Oleg 9
Obawiam się Witek, że do prawidłowej pracy wyświetlacza trzeba programowo wybrać odpowiedni tryb i bez modyfikacji programu nic z tego nie będzie.
23-08-2014 7:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości