Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza Oleg 9
SQ1GYQ Online
Andrzej
****

Liczba postów: 411
Dołączył: 18-06-2009
Post: #141
RE: Synteza Oleg 9
Witam

Romanie dziękuje za odpowiedź, już się wyjaśniło Smile będe musiał zrobić tak jak Ty w swojej ostatniej odsłonie Piligrima a mianowicie z tego co widzę zrobiłeś sam klawiaturę i chyba z mikro przełączników popraw mnie jeśli się mylę Smile co powoduje że klawiaturka może być mała.

Mam prośbę do kolegów czy możecie podać konkretne typy lcd ewentualnie źródło nabycia takowych co nie sprawiają problemów z rożnymi krzaczkami podczas startu ?

z góry dziękuje

Pozdrawiam
Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2012 13:25 przez SQ1GYQ.)
04-03-2012 13:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,259
Dołączył: 28-06-2009
Post: #142
RE: Synteza Oleg 9
Patrząc na zdjęcia widać pełną obsadę styków więc może blokada mechaniczna jest do usunięcia lub chodzi o blokadę programową ?
04-03-2012 13:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8Z Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 301
Dołączył: 21-10-2010
Post: #143
RE: Synteza Oleg 9
Caly prblem polega , na usunieciu z tej klawiatury PCB ze scalakami, polaczeniu padow od przycskow w sposob o jaki nam chodzi .. ( moze mala PCB ) i ma chodzic...
mozna tez upewnic sie czy wszystkie klawisze dzialaja ,,, dzwoniac do oferenta ;-).
Klawiaturki gorszej jakosci ... w enie 13...18 PLN sa w TME.
Co do wyswietlaczy... dostawca Artronic na allegro ( w sumie to sklep, a wlasciwie hurtownia ze sklepem) opisane w aukcjach jako 2x16 BIG w cenach od 24,00 pln do 35,00 pln ( za podswietlenie amber) , przy wlaczeniu sybntezy na okolo 0,3 sekundy pojawia sie krzaczek w lewym gornym narozniku i bezpowrotnie znika.
pozdrawiam
Krzsztof SQ8Z
04-03-2012 16:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Online
Andrzej
****

Liczba postów: 411
Dołączył: 18-06-2009
Post: #144
RE: Synteza Oleg 9
Co do klawiatury tak myślałem trzeba będzie wywalić elektronikę i pozostawić resztę i podłączyć jak potrzebujemy Smile tak jak piszesz Krzysztof. Drugie rozwiązanie to tak jak pisałem wcześniej zaprojektować samemu klawiaturkę.

Co do lcd też namierzyłem te lcd na Allegro o których piszesz Krzysztof tylko tak sobie pomyślałem że może ktoś poda symbol LCD bez krzaczków jak nic nie znajdę pewnego to zamówię w tym źródle co wymieniłeś

Dzięki pozdrawiam

Andrzej
04-03-2012 16:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,259
Dołączył: 28-06-2009
Post: #145
RE: Synteza Oleg 9
"Krzaczki" pojawiające się na wyświetlaczu przy włączeniu zasilania to efekt złej inicjacji przy krótkim resecie procesora. Procesor posyła komendy do wyświetlacza który nie jest jeszcze gotów do ich interpretacji. Najczęściej pomaga wydłużenie czasu sygnału RESET na procesorze przez dodatkowy kondensator podłączony do jego wyprowadzenia.
04-03-2012 17:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8Z Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 301
Dołączył: 21-10-2010
Post: #146
RE: Synteza Oleg 9
Witaj Piotr Big Grin
dzieki za zinterpretowanie "wady" ,
zalozmy jednak ze ja jestem hmm SP8LNC byl kowalem, to ja moge byc obslugantem dystrybutora na stacji paliw Big Grin ( hipotetycznie)...
... i wdzieczny bylbym za dwa zdania w ktorych zawarl bys jaki kondensator i w ktorym miejscu na PCB zapaic Big Grin.
Mysle ze informacja taka byloby zainteresowanych co najmniej kilku kolegow ;-).
Wszak zamiast kopac i dochodzic gdzie i co, moge w tym czasie zrobic cos w czym siedze i piszac na innym watku podawac info jak recpte dla "kowala" ;-) oszczedzi czas innym klegomCool
pozdrawiam
Krzysztof SQ8Z
04-03-2012 17:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5AQT Offline
Roman
***

Liczba postów: 201
Dołączył: 02-03-2009
Post: #147
RE: Synteza Oleg 9
Witam
Klawiatury o które pytał się kolega SQ1GYQ tak jak napisałem w poście powyżej nie nadaje się do syntezy Piligrima . Jestem w posiadaniu takowych i wiem co piszę . Przeróbka którą proponuje kol. SQ8Z nie wchodzi w grę dlatego że klawisze * i # są nie tylko że zablokowane mechanicznie ale nie posiadają również zestyków załączających. Na upartego mając dwie takie klawiatury można złożyć jedną działającą.
Pozdrawiam Roman SP5AQT.
04-03-2012 18:09
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Online
Andrzej
****

Liczba postów: 411
Dołączył: 18-06-2009
Post: #148
RE: Synteza Oleg 9
Krzysztof co do propozycji - rozwiązania Piotra to chodzi o układ resetu jest tam kondensator C3 i R14 układ rc jak zmienisz pojemność na większą to wtedy czas powinien być większy , myślę że o to Piotrowi chodziło jak coś to najwyżej mnie poprawi Smile sygnał idzie do nogi MCRL , myślę że chodzi o danie większego czasu aby LCD wystartowało poprawnie a potem procesor, tak po chłopsku hi hi Smile

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2012 18:31 przez SQ1GYQ.)
04-03-2012 18:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JH Offline
Waldek
**

Liczba postów: 86
Dołączył: 18-06-2009
Post: #149
RE: Synteza Oleg 9
(16-02-2012 13:15)SQ7BFS napisał(a):  "Wczoraj, podczas qso, w trakcie kilkudziesięciosekundowych wypowiedzi pojawiał się z opóźnieniem kilku sekund napis "swr". Bez cyferek. Tylko te 3 literki.
Byłem w trybie SSB, naciśnięte PTT, zwarte piny w XP4, do gniazda XP8 doprowadzone napięcie z mostka. jeszcze jedno... napięcia z mostka to wartości od 1V do 4V. a napięcie podawane na gniazdo XP8 to dziesiąte części wolta (po dzielnikach)."

Jak podajesz dziesiąte części volta na XP8 to "trochę" za mało.O ile dobrze pamiętam to mam 3-4V napięcia z gałęzi mostka swr "mocy padającej"

Waldek
04-03-2012 18:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8Z Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 301
Dołączył: 21-10-2010
Post: #150
RE: Synteza Oleg 9
Big Grin
dzieki Andrzej... na chlopski rozum tak... ale szkoda czasu , lutownicy etc..
zwiekszanie pojemnosci kondensatora C3 do 1u. 4u7. 47uF ;-)
nie daje zupelnie nic . jesli cos sie zmienia to na oko tego nie widac ;-)..
wiec nadal jako tym razem "rolnik" z nadzieja oczekuje odpowiedzi od "bardziej uczonych" kolegowDodgy
vy 73!
SQ8Z
04-03-2012 20:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości