Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza Oleg 9
SP3RAF Offline
Robert
***

Liczba postów: 111
Dołączył: 02-07-2009
Post: #191
RE: Synteza Oleg 9
Na płytce syntezy jest zamontowana dioda VD1 (1N5817, katoda na PIN 1 złącza XP4), więc +12 V raczej nie podamy na procesor.

Robert SP3RAF
13-11-2012 14:24
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,260
Dołączył: 28-06-2009
Post: #192
RE: Synteza Oleg 9
Fakt ! Najpierw spojrzeć na schemat a potem pisać ...
13-11-2012 15:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #193
RE: Synteza Oleg 9
(13-11-2012 8:45)SP9FKP napisał(a):  ...
2. Syntetyzowanie sinusa nie jest przypadkiem. Jeśli przestudiujesz zasadę działania DDS-a, zrozumiesz o co chodzi.
...
Przestudiowałem, wydaje mi się, że zrozumiałem, ale nadal nie rozumiem dlaczego od razu w pamięć DDSa nie wpakować parametrów prostokąta.
Ale... to temat na nowy wątek w dziale ABC i gdyby go tam admin przeniósł byłoby fajnie, a jeśli ktoś by rozwinął temat byłbym wdzięczny.

73 JERZY SQ9RFC
13-11-2012 23:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,494
Dołączył: 23-08-2009
Post: #194
RE: Synteza Oleg 9
Czasem bywa tak, że niedokładny sinus poddaje się porządnej filtracji a dopiero potem podaje się na komparator i dzielnik. Mamy wtedy idealny czysty prostokąt. Jakby się ktoś uparł to może zastosować filtry pasmowe na każde pasmo zamiast jednego dolnoprzepustowego, a potem dopiero podać sygnał na komparator. To bardzo komplikuje układ i z tego powodu jest rzadko stosowany.
17-11-2012 19:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #195
RE: Synteza Oleg 9
Do mieszacza Tayloe wcale nie jest potrzeby piękny prostokąt. Kombinowałem na różne sposoby z tym prostokątem, puszczałem różne śmietniki i nic nie pogarszało działania mieszacza. Jest zbocze - przełącza, a co jest do następnego zbocza to nie ma najmniejszego znaczenia. Więc po co ? Do analogowego mieszacza to owszem ale do cyfrowego ! Są jakieś źródła oprogramowania aby sobie pogrzebać? To nie było pisane w asemblerze :-(

73 JERZY SQ9RFC
17-11-2012 23:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,494
Dołączył: 23-08-2009
Post: #196
RE: Synteza Oleg 9
Mieszacz pracuje, ale czy odsłuchiwałeś co odbiera odbiornik puszczając sygnał z generatora na różnych obcych częstotliwościach poza odbieranym pasmem, szczególnie na 28MHz?
Warto też zobaczyć co nadaje nadajnik na analizatorze widma (pomijam obowiązkowo występujące harmoniczne).
Może ktoś załączy takie obrazki.
Oleg 9 nie udostępnia żadnych materiałów źródłowych, kiedyś na forum wyraźnie o tym napisał, łącznie z uzasadnieniem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-11-2012 20:19 przez SP2JQR.)
18-11-2012 20:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,260
Dołączył: 28-06-2009
Post: #197
RE: Synteza Oleg 9
(17-11-2012 23:45)SQ9RFC napisał(a):  Jest zbocze - przełącza, a co jest do następnego zbocza to nie ma najmniejszego znaczenia. Więc po co ?

To mocne uproszczenie. Dzieje się i to dużo, pamiętaj, że w trakcie przełączania każdy układ cyfrowy jest analogowym a fluktuacje fazy (jitter) mają tu decydujące znaczenie. Może będziesz mógł kiedyś zobaczyć jak wygląda fluktuacja fazy na najstarszym bicie sumatora DDS-a, to bardzo pouczające doświadczenie. Nawet w stanie ustalonym (tuż po przełączeniu) zachodzą jeszcze procesy wskutek niedopasowania, opóźnień w deszyfracji itp.
19-11-2012 8:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #198
RE: Synteza Oleg 9
Witam kolegów. W trakcie pakowania do pudła Piligrima wyszedł mały ,,kwiatek". Wszystko jest ok - radio sobie chodzi, słucham z przyjemnością. Chcę zmienić pasmo i konsternacja....Nie działa klawiatura. Do radia nikt się nie dotykał. W ciągu 3 dni zauważyłem ten objaw kilkukrotnie i nie ukrywam, że trochę to irytuje. Pomaga zdjęcie i włożenie na miejsce wtyku goldpin z taśmą od klawiatury wchodzącego w płytkę syntezy. Luty w porządku, a ja nie wiem za bardzo czego się czepnąć. Jakaś elektrostatyka, czy inny diabeł? Pomóżcie - może ktoś miał podobne objawy. Oczywiście synteza Oleg9.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-12-2012 20:22 przez SP4LVC.)
30-12-2012 20:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #199
RE: Synteza Oleg 9
Takiego problemu nie miałem, ale z opisu problemu ... może być coś po stronie wyświetlacza. On ma z klawiaturą wspólne linie danych. Obciążenie, długie kabelki, jakieś pojemności ... R7-10 takie jak w dokumentacji?

73 JERZY SQ9RFC
31-12-2012 2:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5AQT Offline
Roman
***

Liczba postów: 201
Dołączył: 02-03-2009
Post: #200
RE: Synteza Oleg 9
Witam
Powodem takiego zachowania się klawiatury mogą być zaśniedziałe styki "goldpinów" miałem podobne objawy z enkoderem i wyświetlaczem. Goldpiny dostępne u nas pochodzą z CHRL transport jest drogą morską i mamy czasami takie "kwiatki". Kontenery nie są hermetyczne. Na metalu powstaje nalot niewidzialny gołym okiem.
Pozdrawiam Roman SP5AQT.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-12-2012 12:48 przez SP5AQT.)
31-12-2012 12:47
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości