Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza Oleg 9
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 411
Dołączył: 18-06-2009
Post: #181
RE: Synteza Oleg 9
Witam

To fajnie Stanisławie że wszystko gra mam pytanie a z czym żenisz syntezę ?

Pozdrawiam

Andrzej
20-07-2012 19:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9EZQ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 93
Dołączył: 18-08-2009
Post: #182
RE: Synteza Oleg 9
Z Piligrimem.
20-07-2012 20:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #183
RE: Synteza Oleg 9
Moja synteza działa, ale na wyświetlaczy pomieszane są znaki. Czasem zamienione miejscami, a czasem zmienione na inne - generalnie da się odczytać gdzie się jest. Startuje za +-10 włączeniem zasilania. Zapewne jest to spowodowane zbyt szybkim przesyłaniem danych do wyświetlacza. Wyświetlacze sprawdziłem 3 - wszędzie zachowanie identycznie.
Zegar procka 80 MHz/4 czyli 20 MHz Soft 2.20 Połączenia na płytce raczej sprawdzone.
1 mogę sprawdzić starszą wersję oprogramowania.
2 mogę dodać jeszcze jeden 74 i zwolnić zegar procka do 10 lyb 5 MHz
3 czy wpisanie częstotliwości zegara spowoduje zmianę szybkości przesyłania danych?
4 jest coś w setupie o szybkości transmisji?
5 są jakieś tajemne sztuczki?

73 JERZY SQ9RFC
29-07-2012 0:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 286
Dołączył: 24-03-2009
Post: #184
RE: Synteza Oleg 9
Czesc Jurek,

myśle ze cos pokreciłeś w układzie, moze być trudno tak za posrednictwem sieci postawić diagnozę..
ja mogę pomóc mając układ przed sobą, wtedy widzę co jest nie tak...
sprawdź czy we własciwe miejsce wlutowałeś opornik R30...
jakby co to słuze pomocą...ostatnio kolega podesłał mi tą sentezę i powód był taki ze teoretyzując trudno by było go znaleźć.
powodzenia.
...a tajemnych sztuczek nie ma...

Witek sp5taa.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-07-2012 0:53 przez SP5TAA.)
29-07-2012 0:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #185
RE: Synteza Oleg 9
Witku :-) Teoretyzując można wiele :-))) ZADZIAŁAŁO masz u mnie wielkie smakowite piwko :-)))
Sam sobie jestem winien. Rozrysowałem sobie podłączenie tego scalaka, bo ktoś kto projektował moje PCB zamienił przerzutniki, pomierzyłem na nich częstotliwości, pooglądałem sobie jak wyglądają te sygnały, ale podłączyłem źle. Do usłyszenia na titawie :-) teraz będę miał wygodę, bo ostatnią naszą łączność robiłem na serwisowym generatorze. Jeszcze raz dzięki za pomoc :-))))) Widzisz jak mi się micha cieszy !!!

73 JERZY SQ9RFC
29-07-2012 9:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 286
Dołączył: 24-03-2009
Post: #186
RE: Synteza Oleg 9
Jeszcze raz dzięki za pomoc :-))))) Widzisz jak mi się micha cieszy !!!

Czesc, moja ,,micha" cieszy się równie mocno jakby to mnie spotkało...
Powodzenia .
Witek sp5taa.
29-07-2012 10:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #187
RE: Synteza Oleg 9
Synteza bardzo ładnie pracuje z radiem DC01 SP5FRE. Enkoder optyczny HEDS-9040.
Nurtują mnie pytania:
1 - Rezystor R3 10K pomiędzy C1out i PVDD ani dla enkodera magnetycznego, ani optycznego, ani mechanicznego moim zdaniem niepotrzebny. Wywaliłem go. R6 1k w zasilaniu enkodera - trzeba dobrać w zależności od tego jaki ma się enkoder - mało o tym się pisze. U mnie zworka.
2 - po co w syntezie przeznaczonej docelowo do mieszacza cyfrowego Tayloe najpierw syntezować sinusa, czyścić go, a potem zamienić na prostokąt i sterować układ cyfrowy. Moim zdaniem bezsensu Dlaczego nie zsyntezować od razu prostokąta i bez jakiejkolwiek obróbki podać go na mieszacz?
3 - 7805 wymaga sporego radiatora - bezwzględnie !

73 JERZY SQ9RFC
29-07-2012 23:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Bogdan sk
*****

Liczba postów: 761
Dołączył: 10-07-2009
Post: #188
RE: Synteza Oleg 9
Koledzy mam pytanie. W jaki sposób ma być podlączane (zwierane) złącze PTT wychodzące z płytki syntezy? Switch PTT jest zazwyczaj przy mikrofonie. Czy to ma być zwierane równolegle z nim przy pomocy chociażby przekaźnika? Czy chodzi o coś innego.

Bogdan
12-11-2012 22:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3RAF Offline
Robert
***

Liczba postów: 111
Dołączył: 02-07-2009
Post: #189
RE: Synteza Oleg 9
Kolego SP4LVC, jeżeli manipulacja PTT (przechodzenie z odbioru na nadawanie i odwrotnie) odbywa się w Twoim TRX poprzez zwieranie "punktu" manipulacji do masy poprzez naciskanie przycisku PTT na mikrofonie, to podłączasz równolegle do tego punktu również PIN XS4/XP4 syntezy. Synteza musi się skądś "dowiedzieć", że właśnie włączyłeś nadawanie, czyli przycisnąłeś przycisk PTT mikrofonu. Jeżeli kluczujesz PTT np. względem plusa zasilania układu transceivera, to potrzebny będzie jakiś przekaźnik lub odwracający, pośredniczący tranzystor, który poda masę na wspomniany PIN.

73! Robert SP3RAF
12-11-2012 23:14
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,258
Dołączył: 28-06-2009
Post: #190
RE: Synteza Oleg 9
Zwieranie wejścia PTT do masy bezpieczniej jest wykonać za pośrednictwem diody zapobiegającej podaniu +12V z układu manipulacji na procesor lub tranzystorem (transoptorem) pośredniczącym jak zaproponował Robert.
Dla SQ9RFC:
1. Wejście enkodera zaprojektowano dla czujników z myszki komputerowej, stąd "rozbudowana" elektronika i programowy Schmitt. W przypadku gotowego enkodera, można pominąć.
2. Syntetyzowanie sinusa nie jest przypadkiem. Jeśli przestudiujesz zasadę działania DDS-a, zrozumiesz o co chodzi.
3. Radiator może być mniejszy jeśli po drodze zasilania wytracisz trochę mocy np. na rezystorze.
13-11-2012 8:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości