Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza Oleg 9
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,259
Dołączył: 28-06-2009
Post: #161
RE: Synteza Oleg 9
Ponieważ maksymalna częstotliwość zegara procesora powinna być nie większa od 20 MHz, przy generatorze 80 MHz trzeba dzielić przez 4. Musisz wykorzystać oba przerzutniki 74AC74. Na schemacie jest to dość czytelnie opisane, niestety cyrylicą. Zworkę (lub rezystor 0 omów) musisz wlutować na ścieżkę łącząca wyprowadzenia 8 i 12 74AC74 z wejściem zegara procesora (nóżka 13).
22-03-2012 19:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BFS Offline


Liczba postów: 9
Dołączył: 04-01-2011
Post: #162
RE: Synteza Oleg 9
Waldku,
w nawiązaniu do dyskusji dotyczącej braku pomiaru SWR w mojej syntezie... Melduję, że pomiar działa. Pomylone (zamienione) przewody FWD i REV.

Dzięki i pozdrawiam,
/Łukasz SQ7BFS
26-03-2012 22:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9IZM Offline
Jerzy
**

Liczba postów: 59
Dołączył: 18-12-2009
Post: #163
RE: Synteza Oleg 9
Dla Kolegów -szczególnie SQ8Z - wklejam kompletny manual syntezy Oleg9 Ver 2 xx
Opisuje wszystko RIT/XIT S-metr i inne.


Załączone pliki
.pdf  _dds__2009_213.pdf (Rozmiar: 95.26 KB / Pobrań: 1465)

73 Jurek
19-04-2012 18:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8QEJ Offline


Liczba postów: 8
Dołączył: 28-06-2009
Post: #164
RE: Synteza Oleg 9
Mam pytanie - z syntezy wychodzi sygnał do sterowania przedwzmacniaczem np. na płytce BPF. Czy w momencie podania sygnału TX w syntezie (w opcji załączony przedwzmacniacz) w/w wymienione wyjście sterowania wzmacniaczem zmienia stan na przeciwny czy też jest cały czas stałe do momentu ręcznego wyłączenia? Chodzi mi o sterowanie torem wzmacniacza na płytce BPF przy pracy RX/TX.
Marek SP8QEJ
23-04-2012 13:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 411
Dołączył: 18-06-2009
Post: #165
RE: Synteza Oleg 9
Witam Serdecznie

Wreszcie uruchomiłem syntezę do piligrima widok na załączonych zdjęciach.
Zrobiłem tak jak sugerował Adam SP5FCS dałem wysoko prądowe dławiki i zamiast cewek nawijanych cewki smd lutowane od strony druku i radiator na stabilizator bo trochę jest ciepły a to za sprawa lcd i jego podświtlania.

Dziękuje za pomoc Jankowi SP5IWI w zdobyciu generatorów do tej syntezy.

Dzięki za pomoc teraz drugi etap budowa radia

Pozdrawiam

Andrzej


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-2012 22:54 przez SQ1GYQ.)
11-05-2012 22:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9EZQ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 93
Dołączył: 18-08-2009
Post: #166
RE: Synteza Oleg 9
Witam
Jedno pytanie. Jaki rezystor R6 dla enkodera magnetycznego na AS5040?
Pozdrawiam
Stanisław
16-06-2012 23:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 411
Dołączył: 18-06-2009
Post: #167
RE: Synteza Oleg 9
Witaj Stanisław

Ja mam:
R4-4,7k wyj z enkodera
R5-4,7k wyj z enkodera
R6 - 0 zworka - tu idzie masa GND z enkodera

i wszystko działa jak należy

pozdrawiam

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-06-2012 0:36 przez SQ1GYQ.)
17-06-2012 0:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9EZQ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 93
Dołączył: 18-08-2009
Post: #168
RE: Synteza Oleg 9
Dziękuję Andrzej.No to teraz próby syntezy z klawiaturą i enkoderem
Stanisław
17-06-2012 12:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 411
Dołączył: 18-06-2009
Post: #169
RE: Synteza Oleg 9
No i oczywiście Stanisławie zapomniałem dodać w menu konfiguracyjnym syntezy trzeba ustawić napięcia odniesienia komparatorów impulsatora. U mnie ustawiłem w przedziale 1,6-1,8 działa ok.
Pozdrawiam

Andrzej
17-06-2012 16:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9EZQ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 93
Dołączył: 18-08-2009
Post: #170
RE: Synteza Oleg 9
Witaj Andrzej.
Moja synteza działa. Początkowo przy napięciu odniesienia 2V przestrajanie było niestabilne. Raz "stało" a po przestrojeniu po kilku sekundach przestrajalo się w górę lub w dół. Dopiero przy napięciu 1,2V przestrajanie jest stabilne. Mam jeszcze problemy ze zrozumieniem obsługi klawiatury, ale myślę że z czasem to opanuję.
Pozdrawiam
Stanisław
20-06-2012 0:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości