Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza Oleg 9
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,247
Dołączył: 28-06-2009
Post: #151
RE: Synteza Oleg 9
Co prawda nie jestem rolnikiem ale postaram się odpowiedzieć. Większość wyświetlaczy ma wewnętrzny kontroler, który (ze względu na minimalizację poboru prądu) pracuje z małą częstotliwością zegara. Dlatego są one wielokrotnie wolniejsze od współpracujących z nimi procesorów. Posyłając komendy do wyświetlacza trzeba to uwzględniać. Dopóki nie zakończy się wewnętrzna inicjalizacja wyświetlacza trzeba czekać z posyłaniem jakichkolwiek komend. W przypadku syntezy Oleg 9 nóżka 1 procesora pełni podwójną rolę: resetuje mikro-kontroler przy starcie lub pomaga przy programowaniu. Dla rozdzielenia funkcji służy dioda VD2. Sygnał RESET aktywny jest niskim poziomem więc przy starcie powinien być na poziomie masy. Aby sprawdzić czy zły reset jest powodem pojawiania się krzaczków wystarczy sztucznie "przytrzymać" go przy starcie na poziomie masy. Na posiadanym przeze mnie schemacie dioda VD2 jest wrysowana odwrotnie. Ja budowałem swoją kopię tego syntezera 2 lata temu i nie pamiętam jak jest na płytce ale przy okazji sprawdzę.
Roman wyjaśnił kwestię klawiatury za co dziękuję.
04-03-2012 23:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8Z Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 300
Dołączył: 21-10-2010
Post: #152
RE: Synteza Oleg 9
Dzieki Piotrze ;-)
teraz wszystko jasne ;-), spronuje , a jesli sie nie uda "krzaczek" na moment zostanie jako hmm "ozdobnik" ;-)
pozdrawiam
Krzysztof SQ8Z
p.s.
o mikrokontrolerach wiem tyle ze sa ;-) ... i wszelkie z nimi zwiazane problemy zostawiam innym ;-)... wszak nie mozna wiedziec wszystkiego ;-).
05-03-2012 1:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BFS Offline


Liczba postów: 9
Dołączył: 04-01-2011
Post: #153
RE: Synteza Oleg 9
Cytat:Jak podajesz dziesiąte części volta na XP8 to "trochę" za mało.O ile dobrze pamiętam to mam 3-4V napięcia z gałęzi mostka swr "mocy padającej"
Waldek


Waldku, dziękuję za informację.
zaraz jak tylko usiądę do sprzętów, to posprawdzam, poreguluje Smile i dam znać.
dzięki.
pozdrawiam,
/Łukasz
06-03-2012 9:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 411
Dołączył: 18-06-2009
Post: #154
RE: Synteza Oleg 9
Witam

Mam pytanie do osób które złożyły tą syntezę czy potrzebny jest radiator dla stabilizatora 5V ? bo nie ukrywam że na pcb jest trochę mało miejsca, i jak się grzeje to będę musiał jakiś radiator dorobić

dziękuje z góry za odpowiedź

pozdrawiam

Andrzej
20-03-2012 19:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,247
Dołączył: 28-06-2009
Post: #155
RE: Synteza Oleg 9
Na pewno nie zaszkodzi. Moc tracona na stabilizatorze zależy od różnicy napięć zasilania i wyjściowego oraz pobieranego prądu. Pobierany prąd zależy od układu a różnice napięć możemy zmniejszyć wtrącając szeregowo rezystor odpowiedniej mocy. Od Ciebie zależy jaki wariant wybierzesz.
20-03-2012 20:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 411
Dołączył: 18-06-2009
Post: #156
RE: Synteza Oleg 9
Wiem wiem , jednak zadałem pytanie dlatego bo widzę rożne wykonania i w jednych jest radiator w innych niema Smile

Andrzej
20-03-2012 21:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8Z Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 300
Dołączył: 21-10-2010
Post: #157
RE: Synteza Oleg 9
obnizylem napiecie zasilania do 8 V i stabilizator 5 V jest tylko cieply,,,,
docelow w PILGRIM bede zasilal DDS'a napieciem 8V ..
Krzysztof SQ8Z
p.s.
jesli wcisniesz radiator to nic zlego sie nie stanie , przy 9V zasilania bez radiatora ten stabilizator jest mocno cieply, przy 11V juz goracy ;-(.
21-03-2012 23:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3RAF Offline
Robert
***

Liczba postów: 111
Dołączył: 02-07-2009
Post: #158
RE: Synteza Oleg 9
Potwierdzam, też obniżyłem napięcie dla DDS do 8 V i stabilizator 5 V podobnie jak u Krzyśka się nie gotuje. Pracuje bez radiatora. Tak jak napisał Piotr SP9FKP, moc wydzielona na stabilizatorze zależy od różnicy napięć wejście/wyjście pomnożonej przez pobierany prąd. P = U x I
Przykład: stabilizator na napięcie wyjściowe 5 V. Zasilamy układ z 12 V. Prąd pobierany 0,2 A. Różnica napięć 12 - 5 = 7 V x 0,2 A = 1,4 W tracone na ciepło. Jest trochę gorąco!
Zasilamy układ z dodatkowego stabilizatora 8 V. Różnica napięć wynosi 8 - 5 = 3 V. 3 x 0,2 A = 0,6 W. Moc ciepła wydzielonego na stabilizatorze 5 V w DDS spada o ponad połowę! Stabilizator 5 V w DDS jest zaledwie "letni". Natomiast na dodatkowym stabilizatorze 8 V też nie wydzieli się dużo mocy, ponieważ 12 - 8 = 4 V x 0,2 A = 0,8 W. Pomijam pojedyncze miliampery, jakie konsumują stabilizatory parametryczne "na luzie". I jest po problemie ;-)

73! Robert SP3RAF


(21-03-2012 23:26)SQ8Z napisał(a):  obnizylem napiecie zasilania do 8 V i stabilizator 5 V jest tylko cieply,,,,
docelow w PILGRIM bede zasilal DDS'a napieciem 8V ..
Krzysztof SQ8Z
p.s.
jesli wcisniesz radiator to nic zlego sie nie stanie , przy 9V zasilania bez radiatora ten stabilizator jest mocno cieply, przy 11V juz goracy ;-(.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-03-2012 2:14 przez SP3RAF.)
22-03-2012 2:14
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 411
Dołączył: 18-06-2009
Post: #159
RE: Synteza Oleg 9
Witam

Tak tak wiem wiem że jak dużo na wejściu to temperatura na stabilizatorze wysoka i oczywiście zależne od pobieranego prądu ( tak na skróty myślowe ) Smile te informacje co podaliście bardzo cenne i wykorzystam bo tak jak wspomniałem radiator zmieścić tam to muszę pokombinować chociaż w międzyczasie coś wykombinowałem Smile jak będę miał gotową syntezę zamieszczę fotki

Panowie dziękuje i przechodzę do dalszego etapu budowy Smile

Pozdrawiam

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-03-2012 10:29 przez SQ1GYQ.)
22-03-2012 8:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 411
Dołączył: 18-06-2009
Post: #160
RE: Synteza Oleg 9
Witam

Panowie mam pytanie generator 80mhz który rezystor ma być wlutowany dla tego generatora przy przerzutniku bo na schemacie jest to dla mnie jakoś dziwnie oznaczone

z góry bardzo dziękuje za pomoc

Andrzej
22-03-2012 19:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości