Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sterownik ROTORA Arduino NANOv3
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #21
RE: Sterownik ROTORA Arduino NANOv3
Wojtku, może w manualu coś znajdziesz.

I jescze w tym rozdziale. Tu konfigurujesz napięcia odczytane z potencjometrów przy minimalnym i maksymalnym obrocie.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2020 22:42 przez SQ8MVY.)
29-11-2020 22:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 05-10-2014
Post: #22
RE: Sterownik ROTORA Arduino NANOv3
Witam
Grzebię cały dzień i nic . Nie doszedłem do niczego.
Znalazłem takie coś w instrukcji :
#define ANALOG_AZ_FULL_CCW_EEPROM_INITIALIZE 1
#define ANALOG_AZ_FULL_CW_EEPROM_INITIALIZE 1023
TO DO KALIBRACJI ale nie znalazlem tych linijek w programie


Zas w programie w zakładce w rotator_settings.h znalazlem to :

#define ANALOG_AZ_FULL_CCW 4
#define ANALOG_FULL_CW 1009
Ale nic sie nie zmienia kiedy zmieniam te wartosci tzn 1009

Tez znalazlem w instrukcji cos takiego:
Tabele Kalibracyjne , gdzie pisze ze jesli czujnik nie jest liniowy to mozna to ustawic:
#define AZIMUTH_CALIBRATION_FROM_ARRAY
#define AZIMUTH_CALIBRATION_TO_ARRAY
#define ELEVATION_CALIBRATION_FROM_ARRAY
#define ELEVATION_CALIBRATION_TO_ARRAY

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2020 22:52 przez EC4AGT.)
29-11-2020 22:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #23
RE: Sterownik ROTORA Arduino NANOv3
Kasujesz EEprom w procku po wgraniu wsadu z nowymi ustawieniami? Jak nie, to z poziomu terminala wyślij polecenie \Q aby przepisać do EEPROM nowe wartości.

Pod tym drugim linkiem do dokumentacji, który podałem, masz cały opis kalibracji pracy rotora. Wykonaj go, a nie będziesz musiał się zastanawiać, jakie wartości wpisać. Musisz mieć do tego włączoną w kodzie emulację Yaesu GS-232

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2020 22:55 przez SQ8MVY.)
29-11-2020 22:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 05-10-2014
Post: #24
RE: Sterownik ROTORA Arduino NANOv3
Oj , tego to za bardzo nie rozumiem

Najpierw jak wykasowac Eeprom. w monitorze portu szeregowego napisac \Q ?

No i jak i gdzie wlaczyc emulacje

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2020 23:03 przez EC4AGT.)
29-11-2020 23:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #25
RE: Sterownik ROTORA Arduino NANOv3
Tak, wg. manuala komenda \Q powoduje zapisanie pamięci eeprom wartościami domyślnymi z tych definicji, więc powinny się zapisać również Twoje zmiany.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2020 23:10 przez SQ8MVY.)
29-11-2020 23:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 05-10-2014
Post: #26
RE: Sterownik ROTORA Arduino NANOv3
Mam aktywne komendy w rotator_features.h:

#define FEATURE_YAESU_EMULATION

#define OPTION_GS_232B_EMULATION


Jutro będę próbował wydać polecenia O dla ustawienia początku CCW Zero i F dla ustawienia końca CW







\Q wyslalem ale nic w oknie sie nie pokazuje. Druga sprawa to wlasie mi chodzi o to co podales w drugim linku , ze mozna zalaczyc emulacje yaesu i zrobik kalibracje. Problem z tym ze nie wiem jak ta emulacje uruchomic

To znalazlem w instrukcji
Emulacja Yaesu GS-232
Jeśli masz aktywowaną emulację Yaesu GS-232, na interfejsie szeregowym wydaj komendę O i ręcznie obróć rotator do pełnego przeciwnie do ruchu wskazówek zegara o 180 stopni i wyślij powrót karetki. Następnie wydaj polecenie F i ręcznie obróć rotator do pełnego zgodnie z ruchem wskazówek zegara (270 stopni na rotatorze 450 stopni lub 180 stopni na rotatorze 360 ​​stopni) i wyślij powrót karetki.

Wysokość można skalibrować w podobny sposób za pomocą poleceń O2 i F2 odpowiednio pod kątem 0 stopni i 180 stopni.

Ustawienia kalibracji są zapisywane w nieulotnej pamięci EEPROM.

Rozszerzone polecenia
\?AO - azimuth full CCW calibration (Alpha OSCAR, not Alpha ZERO)
\?AF - azimuth full CW calibration
\?EO - elevation full DOWN calibration
\?EF - elevation full UP calibration (Echo OSCAR, not Echo ZERO)
Polecenia \ A i \ B są przeznaczone głównie dla enkoderów obrotowych i NIE powinny być używane dla potencjometrów / analogowych czujników napięcia. Easycom i DCU-1 nie mają żadnych poleceń do kalibracji.

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-11-2020 1:18 przez EC4AGT.)
30-11-2020 1:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #27
RE: Sterownik ROTORA Arduino NANOv3
Wojtku, jaką prędkość masz ustawioną w programie terminala ? Z tego co widzę, powinna być ustawiona na 9600 8n1.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-11-2020 7:55 przez SQ8MVY.)
30-11-2020 7:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 05-10-2014
Post: #28
RE: Sterownik ROTORA Arduino NANOv3
Witam
W końcu udało mi się podłączyć do arduino i wysyłać komendy.
Nie wiem czy dobrze robię kalibracje bo pokazują się głupoty.
Najpierw wydaje komendę 0 i pokazuje się : kręć w kierunku CCW czyli w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek czyli w lewo i naciśnij klawisz . Ale który , może Q żeby zapisać do pamięci ?
Kiedy dojdzie do końca wydaje komendę F czyli kręć w kierunku CW czyli tak jak kręcą się wskazówki zegara czyli w prawo. I tez pisze naciśnij klawisz . Ale który ?
Jeśli os anteny jest w pozycji max w prawo czyli to ja rozumiem ze powinno być 0 stopni i po wydaniu komendy kręć w CW powinna wartość stopni zwiększać się. W tej pozycji mam z potencjometru 2.953 V
Jeśli os anteny jest w pozycji max w lewo czy ja rozumiem ze powinno być w stopniach 360 i po wydaniu komendy CCW powinna wartość ta zmniejszać się. W tej pozycji mam z potencjometru 4.26 V

Tutaj mam pytanie czy jest możliwe ręczne wpisanie wartości stopni ? Ustawiam na zero w pozycji początkowej , później kręcę na max w druga stronę i wpisuje 360

Da się tak zrobić?


I jeszcze jedna informacja , kiedy os anteny kreci się w prawo to potencjometr kreci się w lewo. Tak jest bo mam dwie zębatki , jedna na osi anteny i druga na osi potencjometru , może to tez wpływać na ustawienia i na kalibracje?

Pozdrawiam

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-11-2020 14:17 przez EC4AGT.)
30-11-2020 14:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #29
RE: Sterownik ROTORA Arduino NANOv3
Wojtku,

komunikat " naciśnij klawisz" dotyczy klawisza ENTER na klawiaturze, czyli powrót karetki ( w edytorze lub terminalu powrót kursora do początku linii), jak to przetłumaczył translator.

Jeżeli potencjometr się kręci w stronę przeciwną, to zamień na nim miejscami skrajne przewody. Slizgacz potencjometru idzie do wejścia analogowego w procku.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-11-2020 16:30 przez SQ8MVY.)
30-11-2020 16:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 280
Dołączył: 05-10-2014
Post: #30
RE: Sterownik ROTORA Arduino NANOv3
Potencjometr juz mam zamontowany i teraz mam pytanie odnosnie napiecia . Jaka wartosc powinna byc dla 0 º i jaka dla 360º. Nie pytam jakie napiecie dokladnie tylko czy mniejsze dla 0º i wieksze dla 360º a moze odwrotnie.




Nie da sie zamienic miejscami , ja mam potencjometr typu HALL i ma on plus i minus do zasilania i wyjscie. Widze za sa problemy z tym potencjometrem wiez zamienie go na normalny i bede robil nowe proby. Ten , typu HALL chyba sie nie nadaje do mojego rotora

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-11-2020 19:00 przez EC4AGT.)
30-11-2020 16:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości