Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oscyloskop Voltcraft DSO-1062D
SP2IPT Offline
Jakub
***

Liczba postów: 233
Dołączył: 01-03-2012
Post: #21
RE: Oscyloskop Voltcraft DSO-1062D
Tomku, Zdzislaw ma racje. Czulosc to nie tylko "ile woltow na dzialke" Smile
Nie wiem czy ogladales https://www.youtube.com/watch?v=Znwp0pK8Tzk - sadze, ze warto.

pz
03-11-2015 16:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,361
Dołączył: 29-01-2010
Post: #22
RE: Oscyloskop Voltcraft DSO-1062D
Dużo z wymienionych problemów wynika nie z ekranowania ale np. aliasingu, odblokowywania zakresów programowo bez zmiany filtrów analogowych, filtry cyfrowe mają swoje wady. Ogólnie temat na szerszą dyskusję.
03-11-2015 23:06
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9JXT Offline
Tomek
****

Liczba postów: 493
Dołączył: 05-04-2011
Post: #23
RE: Oscyloskop Voltcraft DSO-1062D
(03-11-2015 16:36)SP2IPT napisał(a):  Tomku, Zdzislaw ma racje. Czulosc to nie tylko "ile woltow na dzialke" Smile

Stąd piszę, że zależy co kto ma na myśli przez czułość. W powszechnym użyciu czułość oscyloskopu to po po prostu stosunek napięcia wejściowego do wysokości na ekranie, czyli powszechne V / div, gdyż jak wiadomo na ekranie powinno być wyświetlane tylko to co trafia na wejście Y bezpośrednio lub pośrednio poprzez sondę. Natomiast każdy oczywiście może za czułość oscyloskopu uważać coś innego, to kwestia uzgodnienia pojęcia. Zatem w tym sensie to czułość Rigola czy innego tego typu nie odbiega od powszechnych standardów.

Pzdr!
04-11-2015 14:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 369
Dołączył: 30-09-2009
Post: #24
RE: Oscyloskop Voltcraft DSO-1062D
Wczoraj akurat przyszedł do mnie długo oczekiwany leżak magazynowy HP54600B (750zł z przesyłką).
Zapuściłem chiński moduł na AD9850 (na oryginalnym filtrze)
i zrobiłem parę zdjęć.
Dla porównania miałem pożyczony Tektronix THS-720.

1MHz
İmage

10MHz
İmage

30MHz
İmage

40MHz
İmage

50MHz
İmage

i dla porównania dla 50MHz z THS-720 ten sam przebieg
İmage

Jak widać Tektronix jakoś sobie lepiej radzi z tym samym przebiegiem.
(Może nie ta klasa sprzętu, może inna liczba próbek, nie wiem, nie porównywałem)

Można sobie z tym próbować radzić ustawieniami w oscyloskopie.

Włączony filtr LF, (wg instrukcji 50kHz) oraz Noise reject
İmage

Jak przebieg jest periodyczny to można ustawić Average to jakoś to nam też
uśredni (cały czas ten sam przebieg).
İmage

İmage

To tak w celach poglądowych ;-)
04-11-2015 15:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #25
RE: Oscyloskop Voltcraft DSO-1062D
Dla porównania dokonałem kilku pomiarów swoim Rigolem DS1102E własnoręcznie wykonanego NWT150.
Pierwsze cztery pomiary wykonano przy połączeniu (krótkim odcinkiem kabla koncentrycznego) NWT z zaterminowanym 50 Om oscyloskopem. Natomiast piąty to pomiar NWT za pomocą sondy oscyloskopowej 1:10 GE1521. Widoczne zakłócanie pomiaru radiem FM z PKiN wchodzące na ekran sondy. Z taką sytuacją oscyloskop za kilka tysięcy też sobie nie poradzi. Trzeba budować klatkę Faradaya lub się wynieść daleko za miasto.


Załączone pliki
.bmp  1mhz.bmp (Rozmiar: 146.3 KB / Pobrań: 929)
.bmp  10Mhz.bmp (Rozmiar: 146.3 KB / Pobrań: 770)
.bmp  50Mhz.bmp (Rozmiar: 146.3 KB / Pobrań: 776)
.bmp  100Mhz.bmp (Rozmiar: 146.3 KB / Pobrań: 919)
.bmp  10Mhz zakl.bmp (Rozmiar: 146.3 KB / Pobrań: 940)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-11-2015 21:36 przez SP4HKQ.)
04-11-2015 21:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości