Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oscyloskop Voltcraft DSO-1062D
SP6LTP Offline
Zbyszek
****

Liczba postów: 311
Dołączył: 02-02-2010
Post: #11
RE: Oscyloskop Voltcraft DSO-1062D
Posiadam GW INSTEK GDS-1102 100MHz, i niestety zachowuje się podobnie jak koledzy tu opisują. Widocznie te tanie oscyloskopy tak mają. Przy odpowiednim ustawieniu podstawy czasu ręcznie przebiegi są ładne. Oglądałem na nim sygnał z DDS 116MHz

73! Zbyszek
30-10-2015 23:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 369
Dołączył: 30-09-2009
Post: #12
RE: Oscyloskop Voltcraft DSO-1062D
Za radą jednego z kolegów zapiąłem rezystor 50R(bezpośrednio, bez kabla i sondy pomiarowej) na wejście oscyloskopu i na przestrzeni kilkudziesięciu minut obserwowałem co się dzieje na ekranie.

Po włączeniu jeszcze jest w miarę znośnie, choć amplituda na wejściu skacze o kilka [mV].

İmage

A później jest jeszcze gorzej:
İmage

i jeszcze gorzej:
İmage

Taki króciutki filmik z komórki:
https://lh3.googleusercontent.com/DIpUuV...cver=html5

Ten przebieg, który jest na tym filmiku nie jest cały czas, tylko pojawia się co kilka-kilkadziesiąt sekund.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-10-2015 14:33 przez SP9RQA.)
31-10-2015 14:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 1,033
Dołączył: 20-09-2009
Post: #13
RE: Oscyloskop Voltcraft DSO-1062D
İmage İmage ,
To jest ten sam sygnał.
Raz sonda x10
drugi sonda x1

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-11-2015 11:21 przez SP6AUO.)
02-11-2015 11:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #14
RE: Oscyloskop Voltcraft DSO-1062D
Witam,

Panowie, jeżeli te oscyloskopie są w okresie objętym gwarancją to natychmiast trzeba je reklamować !!! Nie ma się nad czym zastanawiać, bo z upływem czasu może być gorzej.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-11-2015 12:54 przez SQ8MVY.)
02-11-2015 12:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,192
Dołączył: 02-07-2010
Post: #15
RE: Oscyloskop Voltcraft DSO-1062D
Ja tu przewiduje złe ekranowanie tych oscyloskopów, i kiepskie sondy. Te przebiegi to typowe zakłócenia z WIFI i zasilaczy. Proponuję wyłączyć zasilanie całego domu w skrzynce z bezpiecznikami. Włączyć jedno gniazdko i sprawdzić czy na tej linii jest cokolwiek przypięte. Jeśli tak to wyłączyć. Nie może być kompletnie nic.. żadnej żarówki, lodówki... Jeśli mieszkasz w bloku to większy kłopot. Do tego gniazdka podłącz oscyloskop, zewrzyj wejście najkrótszym kawałkiem drutu i zobacz co pokaże. Potem to samo z sondą. Na koniec generator.

73 JERZY SQ9RFC
02-11-2015 13:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 369
Dołączył: 30-09-2009
Post: #16
RE: Oscyloskop Voltcraft DSO-1062D
(02-11-2015 11:21)SP6AUO napisał(a):  ,
To jest ten sam sygnał.
Raz sonda x10
drugi sonda x1
Jakbym swój widział ;-)

A tak przy okazji, grzebałem kiedyś przy swoim FT-817 i coś tam mierzyłem
w nim oscyloskopem.
Radio na sztucznym obciążeniu. Włączyłem nadawanie, a w oscyloskopie dyskoteka,
rozwija się Menu, przeskakują pozycje, ogólnie zaczął żyć własnym życiem, więc o pomiarach można było zapomnieć...

(02-11-2015 12:54)SQ8MVY napisał(a):  Witam,

Panowie, jeżeli te oscyloskopie są w okresie objętym gwarancją to natychmiast trzeba je reklamować !!! Nie ma się nad czym zastanawiać, bo z upływem czasu może być gorzej.

Mój nigdy nie był na gwarancji (tzn. był, ale z niej zrezygnowałem...). Gość, który handluje tymi oscyloskopami wystawił go za chyba 999zł (cena sklepowa ok. 1400zł), więc skorzystałem z okazji. Po paru dniach chciałem go odesłać ze względu na to co opisałem i wtedy sprzedawca zaproponował mi obniżkę ceny na niego, bylem go tylko nie odsyłał.
Wtedy stwierdziłem, że może da się z tym jakoś żyć, skoro cenę opuścił mi za niego
do chyba 500zł (a więc praktycznie 1/3 ceny). Za tę cenę da się jakoś przeżyć.

Przy okazji dowiedziałem się, ze ten akurat był z tzw. nadwyżek dodawanych handlującym na ew. wymianę zepsutego sprzętu(brak serwisu), więc gościa to zupełnie nic nic nie kosztowało. Zarobił by na nim, nawet gdyby mi go sprzedał za 100zł.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-11-2015 13:41 przez SP9RQA.)
02-11-2015 13:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 1,004
Dołączył: 26-09-2012
Post: #17
RE: Oscyloskop Voltcraft DSO-1062D
Może jeszcze tak być że on się sam zakłóca, jakieś szpilki wewnątrz latają i wchodzą do toru wejściowego. Wtedy nic poza otwarciem, dokładaniem kondensatorów i ferrytów , ekranowaniem - nie pomoże - a i to nie wiadomo...

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-11-2015 15:06 przez SQ5KVS.)
02-11-2015 14:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #18
RE: Oscyloskop Voltcraft DSO-1062D
Mieszkając na Podlasiu zakupiłem w firmie NDN oscyloskop Rigola. Działał bez zarzutu. Po przeprowadzce do Wawy zaczęły się problemy. Na badany przebieg zaczęły się nanosić "zakłócenia" o amplitudzie nawet 0.2Vpp. Więc go zawiozłem do serwisu. Tam o dziwo zakłócenia były ale minimalne. I takie same jak w innym oscyloskopie ale profesjonalnym. I co się okazało. Mieszkam na 6 piętrze na wprost PKiN. (tak w prostej linii 4 km) i to co widziałem to jest sygnał radia FM który nanosi się na oplot kabla sondy pomiarowej.
Prezentuję 2 przebiegi jeden gdy do gniazda oscyloskopu nie jest nic podpięte, drugi z podpiętą sondą GE1521 w której chwytak pomiarowy jak i masa są zaczepione za masę TESTu oscyloskopu.
Oczywiście w moim oscyloskopie na maksymalnej czułości widać minimalne zakłócenia z zasilacza impulsowego oscyloskopu.
Cyfrowe oscyloskopy mają większą czułość niż te które posiadaliśmy dotychczas. Musimy się pogodzić że widzimy nie tylko badany przebieg ale też ten cały "smog elektroniczny" emitowany w naszym domu jak i u sąsiadów. Gdy chcemy wiedzieć czy nasz oscyloskop jest wadliwy musimy go dobrze przetestować. Nawet z wywiezieniem go na "daleką głuszę" za miastem. Pierwsza próba to czy bez podłączenia czegokolwiek widać istotne zakłócenia. (np >10 mV na działkę), czy zakłócania są po za-terminowaniu wejścia opornikiem 50 Om. Mój Rigol widział szpilki z WiFi na 2GHz, impulsy od przenośnego telefonu na 900 MHz oraz impulsy ze świetlówki energooszczędnej w lampce nad biurkiem. Urządzenia były ok 0.5m od oscyloskopu. Właśnie pojawianie się tych impulsów było kompletnie niezsynchronizowane z badanym przebiegiem.
Ja obecnie aby pozbyć się niechcianych przebiegów włączam filtr cyfrowy LPF z pasmem 85 MHz.
W pracy mamy Tektroniksa 500MHz 15" który kosztował tyle co dobry samochód i też pokazuje " duchy" na przebiegu.
Tak naprawdę nasze pomiary jak mają być wiarygodne powinny być robione w klatce Faradaya. Jak pomiary robimy w warunkach domowych trzeba się liczyć z zakłóceniami. Ja już wiem że jak w domu postawię najdroższy i najlepszy oscyloskop świata to mi tylko pokaże więcej zakłóceń bo będzie czulszy i o szerszym paśmie.
Krzysztof to co pokazałeś na filmiku to zakłócenia od zasilacza impulsowego oscyloskopu. Natomiast zmiana amplitudy zakłócenia może sugerować złą filtrację napięć z tego zasilacza. Oglądając zdjęcia z linku Marcina widać że na wiązkę przewodów wychodzących z zasilacza można założyć taki dzielony ferryt. Może warto od tego zacząć. Zero ingerencji w konstrukcję oscyloskopu.
W moim Rigolu zasilacz jest wewnątrz metalowej obudowy. Natomiast u ciebie jest poza nią i wiązki kabli z zasilacza do wnętrza zaekranowanej elektroniki oscyloskopu może "zbierają co się da". https://marcowuen.wordpress.com/2013/09/...rousel-144


Załączone pliki
.bmp  NewFile1.bmp (Rozmiar: 146.3 KB / Pobrań: 942)
.bmp  NewFile0.bmp (Rozmiar: 146.3 KB / Pobrań: 951)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-11-2015 18:34 przez SP4HKQ.)
02-11-2015 18:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9JXT Offline
Tomek
****

Liczba postów: 493
Dołączył: 05-04-2011
Post: #19
RE: Oscyloskop Voltcraft DSO-1062D
(02-11-2015 18:21)SP4HKQ napisał(a):  Cyfrowe oscyloskopy mają większą czułość niż te które posiadaliśmy dotychczas. Musimy się pogodzić że widzimy nie tylko badany przebieg ale też ten cały "smog elektroniczny" emitowany w naszym domu jak i u sąsiadów. Gdy chcemy wiedzieć czy nasz oscyloskop jest wadliwy musimy go dobrze przetestować. Nawet z wywiezieniem go na "daleką głuszę" za miastem.

Nie zgodziłbym się z Toba Zdzisław. To nie wynika z czułości. Obecnie produkowane urządzenia (np. ten Rigol, który posiadasz) ma podobne czułości.
Dla przykładu Rigol 1102D (z serii 1000) mają najniższą czułość na tym samym poziomie co mój stary Tek 2220 czyli 2 mV/div. Zatem nie można powiedzieć, że ten Rigol jest bardziej czuły, bo sensie czułości wejścia, przez które wyłącznie powinien się dostawać sygnał pomiarowy jest identyczny. Natomiast to, że prócz "oficjalnego" miejsca dostarczania sygnału do wzmacniacza Y sygnały zakłócające dostają się też innymi drogami, a to już dyskusja na inny wątek. Niemniej jednak, to o czym tu wszyscy piszą raczej wynika z tandetnego wykonania współczesnych wyrobów; i to obojętne czy piszemy o urządzeniu za 1000 zł czy za 10 tyś. zł. Wystarczy sobie zdjąć obudowę z Rigola czy jakiegoś nowego Tektronixa a ze starocia z lat 80 czy nawet 90 i porównać jak to jest wykonane, ekranowane. Jakich użyto komponentów, itd.
Niemniej jednak, to co wyżej napisałem można zignorować, bo za cenę zakupu 1000 zł nie ma się co czepiać. Gorzej mają ci co wydali np. 10 tyś i też mają problemy z jakością odczytu.

Pozdrawiam!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-11-2015 10:55 przez SQ9JXT.)
03-11-2015 10:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 369
Dołączył: 30-09-2009
Post: #20
RE: Oscyloskop Voltcraft DSO-1062D
I biorąc powyższe na uwadze szarpnąłem się na taki jeszcze:
http://allegro.pl/wyprzedaz-oscyloskop-c...33330.html
03-11-2015 14:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości