Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
S-metr do X1M
SP6OM Offline
Mateusz
*

Liczba postów: 26
Dołączył: 09-05-2011
Post: #1
S-metr do X1M
Witajcie.
Kupiłem niedawno nowy chiński trx - X1M. Niestety jest on pozbawiony s-metra i chciałbym go doposażyć. Mam jakieś s-metry z różnych CB, mam też całkiem duży "VU Meter" ze starego magnetofonu, ostatecznie mogę też przeskalować sobie napięcie na 0-5 V i zmierzyć je atmegą. Pytanie tylko skąd najlepiej pobrać ten sygnał? Nie jestem niestety aż tak biegły w rozszyfrowywaniu schematów takich urządzeń, dlatego w załączniku przesyłam pełny schemat.
Pozdrawiam, Mateusz SQ8NXC


Załączone pliki
.pdf  MAIN.pdf (Rozmiar: 148.64 KB / Pobrań: 1423)
31-07-2015 0:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2ONG Offline
Waldek
*

Liczba postów: 44
Dołączył: 22-10-2013
Post: #2
RE: S-metr do X1M
Zapytaj M6XMA http://www.qrz.com/db/M6XMA on zrobil sobie S-meter na ledach do X1M

https://www.youtube.com/watch?v=-muauXliFi4

W zalaczniku schemat i piny do podlaczenia


Załączone pliki
.jpg  X1MPro Smeter.jpg (Rozmiar: 586.44 KB / Pobrań: 3631)

73 Waldek
http://www.qrz.com/db/SP2ONG
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-07-2015 20:19 przez SP2ONG.)
31-07-2015 20:19
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6OM Offline
Mateusz
*

Liczba postów: 26
Dołączył: 09-05-2011
Post: #3
RE: S-metr do X1M
O kurde, jak Ci się udało dokopać do tego schematu? Widziałem ten filmik już wiele razy i szukałem, szukałem i nie mogłem znaleźć nic więcej. Dziękuję bardzo, teraz już jakoś sobie poradzę. Przygotuję płytkę i poszukam jakiegoś generatora, żeby choć orientacyjnie wyskalować ten s-metr.
31-07-2015 20:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2ONG Offline
Waldek
*

Liczba postów: 44
Dołączył: 22-10-2013
Post: #4
RE: S-metr do X1M
Zapisz sie do grupy o X1M

https://groups.yahoo.com/neo/groups/X1M_...eiver/info

znajdziesz tam dożo ciekawych rzeczy związanych z X1M (dział "Files" zawiera trochę schematów i i porad miedzy innymi tez było jak dorobić AGC do tego TRX)

a jak zapytasz m6xma to ci na pewno poda swój schemat na ledach i jak to zrobił zamiast tego na wskaźniku wskazówkowym

73 Waldek
http://www.qrz.com/db/SP2ONG
31-07-2015 20:45
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6OM Offline
Mateusz
*

Liczba postów: 26
Dołączył: 09-05-2011
Post: #5
RE: S-metr do X1M
Ok, dzięki. Szczerze mówiąc nie ogarniam tych grup za yahoo, strasznie mało przejrzysta obsługa. Ale z Twojego linka udało mi się zapisać. Czekam na dodanie a w między czasie piszę maila do M6XMA.
31-07-2015 21:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2ONG Offline
Waldek
*

Liczba postów: 44
Dołączył: 22-10-2013
Post: #6
RE: S-metr do X1M
Ok ciesze sie ze moglem pomoc i zycze powodzenia w modyfikacjach X1M

73 Waldek
http://www.qrz.com/db/SP2ONG
01-08-2015 21:03
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #7
RE: S-metr do X1M
Urządzenie nie posiada automatyki z której można by pobierać sygnał do wskaźnika siły sygnału. Zaproponowany układ na zamieszczonym schemacie nie będzie wskazywał siły sygnału ponieważ jest podłączony po układzie ręcznej regulacji wzmocnienia. Będzie wskazywał zależnie od ustawienia potencjometru wzmocnienia.
Proponuję zapoznać się z układem zamieszczonym w nocie aplikacyjnej AD8307 na stronie 21 rys. 42. http://www.analog.com/media/en/technical.../AD603.pdf
Układ ten podłączyć trzeba do wejścia wzmacniacza MC1350 w X1M. Po kalibracji będzie stanowił dobrej jakośći S-metr. Pozdrawiam, Janusz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-08-2015 8:11 przez SP5BMP.)
02-08-2015 8:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 158
Dołączył: 19-06-2011
Post: #8
RE: S-metr do X1M
http://sp-hm.pl/thread-594-post-24310.html#pid24310

W tym poście jest schemat s-metra dzialającego niezależnie od automatyki. Wiem, że SP2FP zastosował wariację z FETem na wejściu dla zminimalizowania wpływu AD8307 na odbiornik. Może sam poradzi jak s-metr podlączyć do tegu układu.

Marcin
02-08-2015 8:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 601
Dołączył: 02-11-2010
Post: #9
RE: S-metr do X1M
Nie są to trudne rzeczy do wykonania. Pamiętać trzeba o poziomach sygnału jakie mamy. Dolna graniczna czułość AD8307 to – 75dBm co stanowi 40 uV. Wyrażona w S to niecałe S=9. Aby mierzyć sygnał od co najmniej S=4 , potrzebny jest wstępny wzmacniacz (5S x 6dB) co stanowi 30 dB. Pomijam znajdujący się wzmacniacz po mieszaczu, który kompensuje z niewielkim naddatkiem jego tłumienie. Układ z noty katalogowej podałem jako przykład. Wzmacniacz przed AD8307 można wykonać jako 2 stopniowy na mosfetach. Jest załatwiona sprawa wzmocnienia i dużej oporności wejściowej.
02-08-2015 9:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości