Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mikrofon elektretowy do TS-450s
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 281
Dołączył: 24-03-2009
Post: #11
RE: Mikrofon elektretowy do TS-450s
Powiem Ci jedno, jeśli bedziesz opierał swją opinie o jakości twojego sygnału na raportach uzyskiwanych od stacji, które pracują w zawodach , z ,,zamków", gmin i jeszcze wielu innych okazjonalnych, to bedziesz daleki od prawdy...bardzo dużo słucham i czesto gdy słysze jak operator takiej ,,okolicznosciowej" stacji podaje raport 59 stacji, której nie może zrozumieć....tam sie nie liczy jakość, ważna jest ilość...
Zresztą, coraz częściej nie tylko przy takich okazjach...
Jeśli na jednych pasmach jest zły sygnał a na innych dobry to nie jest podstawą do tego aby dyskwalifikować mikrofon.
Zastanawia mnie tylko te 80 procent przy ustawieniach wzmocnienia mikrofonu...u mnie jest 35, może 40 procent.
W ramach jakichś prób podłączałem również elektreta do kenwooda i zasilałem go właśnie z tych ośmiu Volt`ów w gnieździe mikrofonowym, dobierając opornik szeregowy, niestety nie pamietam jego wartości...
Przy takich próbach, do oceny efektów wybieraj tych, którzy przychodzą na pasmo aby se pogadać a nie rozdać ,,punkciki"...powinieneś jeszcze takich trafić.
Powodzenia.
Witek, SP5TAA.
10-05-2015 15:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
*****

Liczba postów: 814
Dołączył: 11-02-2011
Post: #12
RE: Mikrofon elektretowy do TS-450s
Poprzednio mój sygnał był nieczytelny na każdym paśmie.

SP5FHF był moim rozmówcą nie rozdającym punkty. Potwierdził moje imię i QTH, śląc wszystkiego najlepszego w stronę Hrubieszowa.

G5RR, ham radiowiec z Anglii (14MHz) też nie miał żadnych zastrzeżeń co do my modulation.

Także tak........ Wreszcie jestem QRV na SSB.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-2015 18:14 przez SQ8NZD.)
10-05-2015 16:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 281
Dołączył: 24-03-2009
Post: #13
RE: Mikrofon elektretowy do TS-450s
...poprzednio, to znaczy kiedy?
Zdarzało mi się Ciebie słyszeć w łącznosciach, chyba na 80-ce, a moze i na 40-ce i jak pamietam było dobrze...Te ,,nasłuchy" były dokonane,powiedzmy jakieś kilka miesiecy wstecz...
10-05-2015 21:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 539
Dołączył: 05-04-2010
Post: #14
RE: Mikrofon elektretowy do TS-450s
(10-05-2015 15:14)SP5TAA napisał(a):  Jeśli na jednych pasmach jest zły sygnał a na innych dobry to nie jest podstawą do tego aby dyskwalifikować mikrofon.

Nie daję wiary w to że takie proste sprawy należy tłumaczyć na takim wytrawnym forum.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
10-05-2015 22:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9JXT Offline
Tomek
****

Liczba postów: 493
Dołączył: 05-04-2011
Post: #15
RE: Mikrofon elektretowy do TS-450s
(10-05-2015 15:14)SP5TAA napisał(a):  czesto gdy słysze jak operator takiej ,,okolicznosciowej" stacji podaje raport 59

Swoją drogą, to w tym roku nie słyszałem jeszcze innego raportu niż 59. Każdy mówi 59 a w rzeczywistości to nie jest możliwe. Bo jak tylko już są choćby małe zniekształcenia dźwięku to już nie może być moim zdaniem 59 Smile
Pozdrawiam!
11-05-2015 7:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
*****

Liczba postów: 814
Dołączył: 11-02-2011
Post: #16
RE: Mikrofon elektretowy do TS-450s
(10-05-2015 21:44)SP5TAA napisał(a):  ...poprzednio, to znaczy kiedy?
Zdarzało mi się Ciebie słyszeć w łącznosciach, chyba na 80-ce, a moze i na 40-ce i jak pamietam było dobrze...Te ,,nasłuchy" były dokonane,powiedzmy jakieś kilka miesiecy wstecz...

Od trzech tygodni nie miałem łączności na SSB. Ja jestem częstym gościem na 7MHz. Na 3.7MHz nie mam odpowiedniej anteny Confused więc na tym paśmie nie nadaję. Na 14.070MHz robię łączności na PSK. Ten kanał komunikacji uważam za coś bardzo fajnego. Nie trzeba dużych mocy, żeby zrobić QSO.

Tyle. Big Grin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-2015 8:45 przez SQ8NZD.)
11-05-2015 8:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 477
Dołączył: 30-09-2013
Post: #17
RE: Mikrofon elektretowy do TS-450s
Kolego! Ja znam mikrofony elektretowe i stosuję zamiennie w radiach. Teraz tak: Mikrofon elektretowy to mikrofon o dużej impedancji a ze schematu wzmacniacza wynika że wyjście jest także o dużej impedancji czyli... Mikrofon bez wzmacniacza świetnie powinien pasować w oryginalnym układzie. MEO 55 jest mikrofonem zesplonym z wbudowanym wzmacniaczem "dopasownikiem" do dużej impedancji i dlatego mozesz spróbowac zastosować go od razu z napięciem zasilania ok. 7 Volt. O modulację się nie bój bo amplituda z tego mikrofonu jest adekwatna do tego co wydaje z siebie oryginalny mikrofon wraz ze wzmacniaczem tak że amplituda wielkościa powinna pasować idealnie do twego radia. A o jakość się nie bój bo duża impedancja wejściowa i wyjściowa spasują sie idealnie a moze okazać się że ten mikrofon który zastosujesz będzie lepszy od oryginału! Krótkofalowcom się czasem też cos udaje hi. I nie będziesz pierwszym któremu się to udało. Jest tylko jedno "ALE"... sprawdź czy na wejściu wzmacniacza w radiu jest kondensator sprzęgający ( ten wyściowy ze wzmacniacza) Jeśli takiego nie ma to musisz dołozyć i to OBOWIĄZKOWO taki kondensator o pojemności 22 do 47 nF inaczej mozesz uszkodzić radio. Powodzenia z mikrofonem i do usłyszenia! Smile)
16-05-2015 15:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
*****

Liczba postów: 814
Dołączył: 11-02-2011
Post: #18
RE: Mikrofon elektretowy do TS-450s
SP3SUZ : Mikrofon działa i już nic nie kombinuję. Smile
16-05-2015 18:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości