Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mikrofon elektretowy do TS-450s
SQ8NZD Offline
Adrian
*****

Liczba postów: 827
Dołączył: 11-02-2011
Post: #1
Mikrofon elektretowy do TS-450s
Witam

Mój mikrofon się zepsuł i szukam coś co mogłoby go narazie zastąpić.

Chodzi mi o to żeby zwykły elektretowy podłączyć do wejścia MIC.

Czy aby trzeba do niego podłączyć wzmacniacz zamieszczony w załączniku ?


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-05-2015 12:58 przez SQ8NZD.)
07-05-2015 12:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,495
Dołączył: 23-08-2009
Post: #2
RE: Mikrofon elektretowy do TS-450s
Brak wystarczających danych.
Jaki to był mikrofon, z jaką wkładką? Czy potrzebował zasilania? Czy miał wewnątrz jakiś wzmacniacz?
07-05-2015 13:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
*****

Liczba postów: 827
Dołączył: 11-02-2011
Post: #3
RE: Mikrofon elektretowy do TS-450s
Mikrofon MC-43s , dynamiczny 600 om.
07-05-2015 13:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 539
Dołączył: 05-04-2010
Post: #4
RE: Mikrofon elektretowy do TS-450s
Keniu ma zazwyczaj 8V na jednym z pinów gniazda. Więc jeśli kabel tego mikrofonu ma podłączoną do niego jedną z żył lub ma jedną wolną to wystarczy Ci 1 rezystor i 1 kondensator.
Jeśli nie to zwrotnicę AC/DC trzeba będzie upchnąć we wtyczce.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-05-2015 18:31 przez SQ6ADE.)
07-05-2015 18:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1NV Offline
Mietek
**

Liczba postów: 91
Dołączył: 26-07-2009
Post: #5
RE: Mikrofon elektretowy do TS-450s
Witam a co się stało oryginalnemu mikrofonowi.
07-05-2015 21:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
*****

Liczba postów: 827
Dołączył: 11-02-2011
Post: #6
RE: Mikrofon elektretowy do TS-450s
(07-05-2015 21:24)SP1NV napisał(a):  Witam a co się stało oryginalnemu mikrofonowi.

Koledzy na 7 i 14 MHz mówią, że moja modulacja "chrapie".

Na emisjach SSTV czy PSK wsio OK.
08-05-2015 7:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1NV Offline
Mietek
**

Liczba postów: 91
Dołączył: 26-07-2009
Post: #7
RE: Mikrofon elektretowy do TS-450s
A próba była przeprowadzona z kompresorem czy bez a co z pasmem 3.5. Na próbę podłącz zwykła wkładkę w66 i bez informowania rozmówcy zapytaj czy coś jest lepiej. Podobny efekt mogą powodować, słaby styk w złączach czy marne dopasowanie do anteny.
09-05-2015 19:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
*****

Liczba postów: 827
Dołączył: 11-02-2011
Post: #8
RE: Mikrofon elektretowy do TS-450s
Dzieją się czasami cuda....... Po zmniejszeniu wzmocnienia mikrofonu na 50-60% modulacja zaczęła być OK. Dzisiaj na 7MHz nawiązałem łączność z SQ4IOH/5 (jakiś zamek) i SP5FHF i nie było żadnych problemów.

Kiedyś wzmocnienie dawałem na 80% max. wzmocnienia i też było dobrze, ale teraz Kenwood nie chce więcej sygnału do wejścia mikrofonowego. Widocznie transceiver na swoje "humory" Tongue

Dopasowanie anteny jest na 1.1
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-05-2015 19:56 przez SQ8NZD.)
09-05-2015 19:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1NV Offline
Mietek
**

Liczba postów: 91
Dołączył: 26-07-2009
Post: #9
RE: Mikrofon elektretowy do TS-450s
To nie są humory a ty powinieneś poczytać manuale do tego radyjka to by znaczyło że masz słaby styk w układzie alc, poczytaj instrukcje jest gdzieś w necie nawet po polsku.
09-05-2015 22:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
*****

Liczba postów: 827
Dołączył: 11-02-2011
Post: #10
RE: Mikrofon elektretowy do TS-450s
(09-05-2015 22:02)SP1NV napisał(a):  To nie są humory a ty powinieneś poczytać manuale do tego radyjka to by znaczyło że masz słaby styk w układzie alc, poczytaj instrukcje jest gdzieś w necie nawet po polsku.

Nie czytałem manuala do tego radia, ponieważ jego obsługa nie nastręcza mi żadnych problemów. Może i masz rację z tym ALC.
10-05-2015 7:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości