Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,127
Dołączył: 28-06-2009
Post: #1041
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Wbrew pozorom, uszkodzić scalak nie jest tak łatwo, Jeśli nie zdarzy się, że podłączymy odwrotnie zasilanie, dużo wyższe niż powinno być to nawet zwarcia i przerwy nie są straszne a większość współczesnych układów jest odporna na elektrostatykę. Procedura sprawdzania jest prosta:
1. bierzesz buczek( taki z miernika uniwersalnego) i mierzysz sąsiednie nóżki, nóżka po nóżce. Jeśli jest zwarcie, sprawdzasz ze schematem czy mają być zwarte.
2. sprawdzasz między masą a nóżkami które mają być podłączone do masy.
3. sprawdzasz między VCC/VDD a nóżkami które mają być połączone z VCC/VDD.
4. sprawdzasz między układem, który posyła sterowanie do Twojego scalaka a nóżkami zgodnie ze schematem. Najczęściej są to zegary, linie sterujące, danych i chip selekty.
5. Jeśli masz oscyloskop, podłączasz go na te linie i robisz reset układu. Zazwyczaj bez problemu da się zaobserwować sekwencje bitów posyłane po tych liniach. Jeśli wszystko jest w porządku, to jeszcze nie znaczy, że scalak jest ewidentnie uszkodzony. Czasami potrzebuje jeszcze prawidłowych wartości elementów zewnętrznych np. by odpowiednio wysterować stopnie wyjściowe. Poproś kogoś w pobliżu by sprawdził to "chłodnym okiem" bo czasami po wielu próbach człowiek "goni w piętkę" i sam nie widzi oczywistych błędów.
13-04-2017 11:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #1042
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Sprawdź najpierw, czy masz do dds-a przesyłane dane po SPI z kontrolera stm32. Nawet oscyloskopem, skoro już go posiadasz. Idealny byłby do tego analizator stanów logicznych.

Jak dds nie zostanie przez kontroler zainicjalizowany, to również nic nie będzie generował.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-04-2017 11:50 przez SQ8MVY.)
13-04-2017 11:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1EZC Offline
Adam
**

Liczba postów: 62
Dołączył: 21-05-2010
Post: #1043
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Piotrze ,
Dzięki za info , posprawdzam wszystko tak jak opisałeś , już trochę się z tym męczę ale trzeba znaleźć problem.

Paweł,
Tobie też dziękuje , za takie info , nie wiedziałem , że jak nic nie wychodzi z STM32 to i DDS nie odpali też to sprawdzę.
13-04-2017 12:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 408
Dołączył: 18-06-2009
Post: #1044
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Cześć

Adam a procka masz zaprogramowanego , wiem głupie pytanie :-) dds bez danych od procka nie wystartuje :-)

Pozdrawiam

Andrzej
13-04-2017 22:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 293
Dołączył: 27-11-2009
Post: #1045
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witaj Artur,

Czy masz gdzieś pod ręką opis gniazda PA?

73
Wojtek
Adam,

Artur ma racje, jeżeli nie są wlutowane błędne elementy, nie ma zwarć ani tak jak ja miałem że jedna noga wisiała w powietrzu i wyglądała jak przylutowana płytki startują bez jakichkolwiek problemów! Tak więc dobra lupa i dobre oczy.

73
Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-04-2017 1:56 przez SP4EBI.)
13-04-2017 23:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1046
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 13:11 przez SP3OSJ.)
14-04-2017 1:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 293
Dołączył: 27-11-2009
Post: #1047
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Super!

Dzięki Artur!

Pozdrawiam
Wojtek
14-04-2017 2:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1048
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 13:11 przez SP3OSJ.)
14-04-2017 2:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 293
Dołączył: 27-11-2009
Post: #1049
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
No to jest to ciekawostka. Być może jest tak jak podejrzewasz, ale to rzeczywiście fajna sprawa.
73
Wojtek
14-04-2017 2:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,127
Dołączył: 28-06-2009
Post: #1050
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Do czasu aż układ nie zadziała tak jak powinien, czyli np wystawi dwa wyjścia, które wzajemnie się wykluczają. To będzie zabawa.
14-04-2017 7:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości