Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #1021
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,
Z oryginalnego dds-a powinien wychodzić prostokąt. Amplituda okolo 3.3v. Oczywiście mowa tu o sygnale wyjściowym z modułu dds, a nie układu ad9952

Jak nie posiadasz porządnego sprzętu pomiarowego,
z bardzo dużym pasmem przenoszenia, to widoczny przebieg będzie daleki od prostokątnego.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-04-2017 10:47 przez SQ8MVY.)
11-04-2017 10:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1EZC Offline
Adam
**

Liczba postów: 62
Dołączył: 21-05-2010
Post: #1022
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,
Paweł dzięki za info , pożyczę oscyloskop 100MHZ , powinno być coś widać.Jak na razie nie wiem czy coś wychodzi , może mam uwalony scalak ? najprawdopodobniej , życie.
Pozdrowienia
11-04-2017 10:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #1023
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

A powiedz jaki scalak zastosowałeś na wyjściu? Tam są 2 miejsca, każde pod inny układ. Należy tylko jeden wlutować na miejsce dla niego przeznaczone.

Oba rodaje układów mają różną topologię wyprowadzeń - różne funkcje na tych samych numerach nóżek. Może wlutowałeś nie w to miejsce - sprawdź to. Jeżeli tak jest u Ciebie, to nie będzie to działać.

Cały czas odnoszę się do oryginalnego druku dds-a od Rosjan, a nie o wersji od Artura.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-04-2017 11:30 przez SQ8MVY.)
11-04-2017 11:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1024
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 13:12 przez SP3OSJ.)
11-04-2017 12:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1EZC Offline
Adam
**

Liczba postów: 62
Dołączył: 21-05-2010
Post: #1025
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Paweł,
Ja mam wersję 3 płytkową Artura , także rosyjska wersja nie ma tutaj zastosowania.

Artur,
A powiedz czy na oscyloskopie 100 Mhz na wyjściu złącza mmcx , coś zobaczę z sygnału ? , chyba nie będę miał częstościomierza , szybciej oscyloskop z częstościomierzem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-04-2017 14:10 przez SP1EZC.)
11-04-2017 13:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #1026
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(11-04-2017 12:22)SP3OSJ napisał(a):  Pamiętaj że pod AD9952 jest podłączony symetryczny filtr LPF 120MHz (który czesze harmioniczne) a potem jest wzmacniacz operacyjny, wiec nie wyjściu płytki nie będzie prostokąta.

Arturze, zaglądnij najpierw do kart katalogowych zastosowanych układów SN65LVDT34D lub DS90LV028, a dowiesz się, że nie są to wzmacniacze operacyjne.
Oba układy są odbiornikami cyfrowych różnicowych sygnałów LVDS, a na wyjściu podają przebieg prostokątny o poziomach LVTTL.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-04-2017 13:41 przez SQ8MVY.)
11-04-2017 13:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 285
Dołączył: 18-11-2010
Post: #1027
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Arturze,
Widzę, że te PCB różnią się od wersji Tulipana.

Pochwal się Smile

Pozdrawiam
Grzegorz
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-04-2017 13:58 przez GREG.)
11-04-2017 13:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1EZC Offline
Adam
**

Liczba postów: 62
Dołączył: 21-05-2010
Post: #1028
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(11-04-2017 11:29)SQ8MVY napisał(a):  Witam,

A powiedz jaki scalak zastosowałeś na wyjściu? Tam są 2 miejsca, każde pod inny układ. Należy tylko jeden wlutować na miejsce dla niego przeznaczone.

Oba rodaje układów mają różną topologię wyprowadzeń - różne funkcje na tych samych numerach nóżek. Może wlutowałeś nie w to miejsce - sprawdź to. Jeżeli tak jest u Ciebie, to nie będzie to działać.

Cały czas odnoszę się do oryginalnego druku dds-a od Rosjan, a nie o wersji od Artura.

Paweł ,
A powiedz , jak sprawdzałeś sygnał na wyjściu płytki , czy oscyloskopem czy częstościomierzem ?
11-04-2017 14:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #1029
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Częstościomierzem. Oscyloskop mam tylko analogowy.

73 Paweł
11-04-2017 14:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1EZC Offline
Adam
**

Liczba postów: 62
Dołączył: 21-05-2010
Post: #1030
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
A gdybym podłączył oscyloskop o pasmie 100MHZ to czy coś zobaczę ?
11-04-2017 14:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości