Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SP1EZC Offline
Adam
**

Liczba postów: 62
Dołączył: 21-05-2010
Post: #1011
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Dzięki Artur,
Zrobię tak jak mówisz , trzeba podejść do tego na spokojnie i z precyzją.To tylko scalak , tak się zastanawiam czy te uszkodzenia nie biorą się przez lutownicę , ja mam Solomona SL-30 z regulacją elektr. temp i on nie powinien siać ładunkiem.Tak jak mówisz nie wiadomo od czego takie zwarcia , nigdy się nie spotkałem z czymś takim ale kiedyś musi być ten pierwszy raz i mam nadzieję ostatni.
Pozdrowienia
Adam
Artur,
A powiedz tak na szybko , które nóżki od STM , należało by podnieść od zasilania , widzę na schemacie , że to jest kilkanaście 17 , 30 , 39 , 52 , 62 , 72 , 84 , 95 , 108 , 121 , 131 , 144 , ( chyba nie pominąłem jakiejś ) czy może lepiej nie bawić się z tym tylko od razu wyłupać scalaka z płytki.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-03-2017 23:59 przez SP1EZC.)
20-03-2017 23:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #1012
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witaj,

Adamie, podnieś całego. Sprawdzisz na wylutowanym, szkoda laminatu do takiej zabawy.

Sterownik, DSP, syntezę mam na płytkach projektu rosyjskiego. I pomimo, że wszystko od długiego czasu leży pospinane na biurku bez obudowy - ot tak rzucone , gdzie jest akurat miejsce, nie uwaliłem nigdy procka. Nawet zrobiło mi się przez przypadek małe zwarcie na liniach SPI między sterownikiem a DSP. Po usunięciu usterki wszystko przeżyło, i nie ma znaczenia, czy rozpinam przy podpiętym zasilaniu, czy odłączonym.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-03-2017 0:43 przez SQ8MVY.)
21-03-2017 0:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 293
Dołączył: 27-11-2009
Post: #1013
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam

Czy ktoś wie jak podlutować mikrofon pojemnościowy na wtyczkę?
(wtyk mono czy stereo)

73
Wojtek
21-03-2017 0:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1EZC Offline
Adam
**

Liczba postów: 62
Dołączył: 21-05-2010
Post: #1014
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Cześć Paweł,
Dzięki za info , podniosę całego scalaka , bo rzeczywiście szkoda żeby płytkę męczyć.
73
Adam
21-03-2017 0:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #1015
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 13:12 przez SP3OSJ.)
21-03-2017 1:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4EBI Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 293
Dołączył: 27-11-2009
Post: #1016
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Można użyć coś takiego: http://www.chipquik.com/store/index.php?cPath=200

Ciekawe czy znacie?
Trudno później doczyścić płytkę ale w sumie nie jest złe.

Artur mógłbyś mi podać podłączenie mikro?

73
Wojtek
21-03-2017 2:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
***

Liczba postów: 131
Dołączył: 04-11-2016
Post: #1017
RE: Tranciever Тюльпан-DSP

.jpg  Mike.JPG (Rozmiar: 14.38 KB / Pobrań: 1610) Mikrofon podłacz jak narysowałem w załaczniku .
21-03-2017 8:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 285
Dołączył: 18-11-2010
Post: #1018
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Koledzy,
Mam problem z zaprogramowanie procesora STM32 na płycie TRX (Avala) w wersji Artura ( 3 płytki ). Potrzebuję pomocy aby "podnieść" tego procka i przylutować go ponownie. Ja nie posiadam HotAir, a standardową lutownicą nie chcę ryzykować, bo u mnie kończy się to zawsze baardzo źle Smile.

Kontroler działa, zaprogramowany, LCD wszystko wyświetla. Proszę o info, czy ktoś może się podjąć tego zadania ( odpłatnie )? Info proszę o informacje na prv.

Z góry dziękuje i pozdrawiam
Greg
10-04-2017 13:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
***

Liczba postów: 214
Dołączył: 24-03-2009
Post: #1019
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Czesc,
ja Ci to mogę zrobić...
mi kiedyś w takich tematach pomagano, więc pora abym ja się mógł komuś przysłużyć.
O zadnych płatnościach mowy być nie może.
10-04-2017 18:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1EZC Offline
Adam
**

Liczba postów: 62
Dołączył: 21-05-2010
Post: #1020
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,
Mam szybkie pytanie , co powinno wychodzić z DDS-a Tulipana AD9952 , jaki sygnał o jakiej amplitudzie ? czy ktoś patrzył i mierzył ?
Pozdrawiam
11-04-2017 10:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości