Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 916
Dołączył: 20-09-2009
Post: #911
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Przed chwilą zorientowałem się po tych kluczach,że ja też składam tą wersję.

Andrzej
02-11-2016 22:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 286
Dołączył: 18-10-2011
Post: #912
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Andrzej a zamawiałeś już wyświetlacz?
03-11-2016 8:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 916
Dołączył: 20-09-2009
Post: #913
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
LCD mam już ze 2lata.Ja robię przekładkę.Tak się przyłożyłem przy uruchamianiu pierwszego zestawu,że PCB są mocno wymęczone.W wolnej chwili,czekając na płyty Husarka DSP,przekładam.Wybrałem tą opcję bezprzewodową z powodu prostoty i przejrzystości między płytami.Podobnie zrobiłem z m0nką którą na dniach będę próbował umieścić w obudowie.

Andrzej
03-11-2016 9:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 286
Dołączył: 18-10-2011
Post: #914
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Oj Andrzej jak to wymęczyłeś Smile Nie używasz chyba lutownicy do parapetów Smile
A tak na poważnie to powiem szczerze że jestem zdziwiony ver 0.5 MONKI - ruszyła od strzała - bez modyfikacji wszystko działa...
Co do tulipana to fakt wersja 3płytkowa od Artura jest super, żadnych kabli (prócz MMCX)....

Może ktoś wie odnośnie wyświetlacza jaki zamówić z buydisplay...- ARTUR OSJ podpowiedz jak przeczytasz.
03-11-2016 9:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 916
Dołączył: 20-09-2009
Post: #915
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Ruszyć to m0nka ruszyła.Oglądałeś charakterystykę chociaż jednego filtra.
Zobacz ilu budujących wtrąciło swoje trzy grosze w budowę filtrów.
Jest już kilka wersji LPF i BPF.Wersja podstawowa to m0nka typu syrena.Wersja wystrojona to już mercedes.
W końcu i tym i tamtym można QSO-wać.To samo jest z Tulipanem.Tak długo męczyłem Pa aż uzyskałem 20W na wszystkich pasmach i to na jednym rdzeniu dwu otworowym bez rurek (przy 12V zasilania mam 16W)
I właśnie ta pcb z LPF i PA się zmęczyła.A,że nowa technologia bez okablowania to do przekładki 3szt.
Oczywiście Avala zastąpiona nowszą wersją sdr-a.Zastosowanie PO3b14 ma poprawić parametry.
Jestem daleki od zastosowania zamienników.

Andrzej
03-11-2016 14:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #916
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(03-11-2016 9:28)SP9KN napisał(a):  Może ktoś wie odnośnie wyświetlacza jaki zamówić z buydisplay...

Jeżeli 5 cali to ten model . Przy zamawianiu wybrać interfejs równoległy 8080, zasialnie 3.3, panel dotykowy rezystancyjny.

Jeżeli coś większego np. 8 cali ( taki mam u siebie) to taki model.

Ważne, aby rozdzielczość była 800x480 oraz kontroler LCD był RA8875

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-11-2016 15:10 przez SQ8MVY.)
03-11-2016 15:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 916
Dołączył: 20-09-2009
Post: #917
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Dodam tylko,że jak budujesz ten model od Artura to on ładnie wygląda w obudowie też od Artura.
To tylko 5 cali.Wybór należy do Ciebie.

Andrzej
03-11-2016 15:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 286
Dołączył: 18-10-2011
Post: #918
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Dzięki, tak wiem Andrzej, już mam tulipana z 8 calowym - teraz czas na mniejszy.

Co do obudowy zrobię są mam frezarkę CNC więc będzie OK. Ja do obudowy razem z tulipanem (5") wciskam tuner automatyczny i PA - 150W.
03-11-2016 15:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 591
Dołączył: 02-11-2010
Post: #919
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Przemku,
skoro masz Tulipana, to ja mam do Ciebie prośbę. Proszę nagraj i zamieść film jak Tulipan odbiera CW. Możesz załączyć filtr 500Hz. Mnie interesuje jak za sygnałem „chodzi” spektrum i s-metr.
Pozdrawiam, Janusz.
03-11-2016 16:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 286
Dołączył: 18-10-2011
Post: #920
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Janusz dla Ciebie wszystko ale jeszcze go do końca nie uruchomiłem, stopniowo uruchamiam poszczególne bloki i moduły a z moją mizerną wiedzą elektroniczną kiepsko to idzie...

Ale mam nadzieję że zaraz ktoś się tutaj ZGŁOSI i zobaczymy jak HUSAREK DSP zdeklasuje tulipana...
03-11-2016 17:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 9 gości