Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 10 Głosów - 3.9 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,131
Dołączył: 28-06-2009
Post: #861
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Oglądanie pojedynczych impulsów stopnia końcowego niewiele mówi o wzmacniaczu. Daj sygnał dwutonowy, zsychronizuj przebieg, będzie można coś więcej powiedzieć.
24-06-2016 22:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #862
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Dzięki.Te kilka słów trochę mnie uspokoiło.
Walczę już ponad rok ze wzmacniaczem to znaczy z mocą.
Zawsze zapinałem na wyjściu 50om i oscyloskop i było mniej lub więcej w miarę sinusoida.
Podkusiło mnie pierwszy raz podłączyć oscyloskop na bramkę i na dren rd16.
Widok na drenie mnie przeraził.
Transformator to BN43-202.Pierwotne to 2x1zwój, wtórne 4zwoje.
Prąd jałowy RD16 to 2x150mA.
Przy próbie ustawienia 2x200mA układ się wzbudza.

Andrzej
25-06-2016 7:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #863
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Zacznę od końca. Prąd 2x150 mA to, jak wynika z moich prób, stanowczo za mało. Zrobiłem kilka wzmacniaczy na RD16 w różnych opcjach i prąd powinien się zawierać w granicach 2x400 mA do 2x480 mA. Przy niższych prądach zerowych zapomnij o ładnych sygnałach...
Kwestia wzbudzenia. No to jest naprawdę cholerstwo. Popatrz na moje posty #852 i #856. U mnie przyczyną był zbyt ambitny tranzystor BFR93A o granicznej częstotliwości ok. 3GHz. A mnie w szkole (pół wieku temu) mówiono: max. 10 razy częstotliwość pracy. Zatem zamieniłem na BC846B, sprzężenie zwrotne bezpośrednio z kolektora (prosta zmiana) a nie z odczepu cewki i jak ręką odjął...Bez problemu regulacja prądu zerowego i bez zmniejszenia mocy...
Spróbuj, powodzenia...

73 Staszek SP2GNB
25-06-2016 9:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,465
Dołączył: 23-08-2009
Post: #864
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Przebiegi na bazach, bramkach, kolektorach i drenach zawsze są pokrzywione. Dlaczego, pisałem już na tym forum. Czysty sinus występuje tylko po filtrach. Czystości sinusa nie da się też stwierdzić za pomocą oscyloskopu. Dopiero obejrzenie tego na analizatorze widma pokazuje zawartość harmonicznych i pozwala ocenić czystość sygnału.
Andrzeju zajrzyj tu, może coś dla siebie znajdziesz odnośnie wzmacniaczy. Na ten moment nie mam więcej czasu żeby coś nowego napisać.

schemat: http://sp-hm.pl/thread-672-post-6141.html#pid6141

Prądy i napięcia: http://sp-hm.pl/thread-672-post-6197.html#pid6197

Mój prototypowy pająk (coś dla Adriana...): http://sp-hm.pl/thread-672-post-6256.html#pid6256

Pomiary i oscylogramy, czyli to o co Tobie Andzrzeju chodziło: http://sp-hm.pl/thread-672-post-6274.html#pid6274
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-06-2016 11:36 przez SP2JQR.)
25-06-2016 11:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #865
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Tak,potwierdzam wymiana BFR93 na BC846 uspokoiła Tx-a.
Ustawiłem prądy po 450mA.
Czy ustawię prąd na 100mA czy 450mA amplituda na wyjściu jest bez zmian przy modulowaniu sygnałem 750Hz
na wyjściu 50om jest 76Vpp to daje około 14,5W.
Teraz może Ktoś napisze w skrócie co powinien dać drugi transformator doczepiony równolegle czyli po pierwotnym
2x1zwój z odczepem do zasilania i wtórne 2x4zwoje równolegle.
Chodzi mi, czy to wymusza większy sygnał na wyjściu.


tak wygląda sygnał
Zasilanie 13,8V,prąd spoczynkowy RD16=2x450mA,R=50om,F=76Vpp
İmage
Sprawdziłem z jednym i z dwoma rdzeniami.Moc wyjściowa dla BN43-202 jest podobna. Przy dwóch rdzeniach moc jest nawet mniejsza 68Vpp=11,5W.Możliwe,że dla 20W drugi rdzeń jest potrzebny.
Jeszcze interesuje mnie Tr3.
Czy on coś wnosi do mocy wyjściowej ?
Myślę,że nie.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-06-2016 18:15 przez SP6AUO.)
25-06-2016 18:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,131
Dołączył: 28-06-2009
Post: #866
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Andrzej, nie licz na cud. Z tego układu przy 12V zasilania więcej nie będzie. Prąd spoczynkowy determinuje klasę w jakiej pracuje tranzystor i bezpośrednio wpływa na poziom intermodulacji i ostateczną sprawność. Zauważ co podaje karta katalogowa: Pout 19W przy Pin 0,4W ale z innego wykresu widać, że zagięcie charakterystyki zaczyna się już od mocy 150mW. Innymi słowy, w klasie C może to się udać ale przecież Ty chcesz pracować SSB. Posłuchaj mojej rady i popatrz jak wygląda sygnał w próbie dwutonowej i wszystko stanie się jasne. Producent wie co robi i nie podaje rezystancji kanału dla całkowicie otwartego tranzystora a to ona decyduje jakie można zastosować przełożenie w transformatorze aby uzyskać optymalne dopasowanie do 50 omów. Jeśli chcesz uzyskać większą moc, pomyśl o przetwornicy napięcia. Zobacz jak to jest zrobione w "Piligrim-Pro".
25-06-2016 19:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Toral Offline
Olaf, SQ5NHC
*

Liczba postów: 24
Dołączył: 18-10-2010
Post: #867
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
4 zbudowane Tulipany. We wszystkich podobna moc: 16Wpp ssb i 20 W fm przy 12V oraz 20Wpp ssb i 24-26W fm przy 13,8V. Pomiar wykonany testerem radiokomunikayjnym Marconi. Przy ssb pomiar z jednym tonem 1khz. Przy 2 tonach moc mniejsza.
25-06-2016 20:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #868
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Dzięki Piotr.
Przeprowadziłem kilka testów.
Jest tak jak piszesz.Przy zasilaniu 12V moc wyjściowa około 11W i to z jednym rdzeniem dwu otworowym.
Zainspirowała mnie wiadomość,że w KX3 jest taki rdzeń i daje na wszystkich pasmach około 15W.
Najlepiej wyszły próby z jednym rdzeniem.
Przy napięciu zasilania 13,8V uzyskałem 76Vpp czyli około 14,5W.
Walczyłem,żeby uzyskać 20W.Niestety zostanę przy 14,5W.
W następnej kolejności zajmę się próbą dwutonową.


Załączone pliki
.bmp  gpa10_schema09b.bmp (Rozmiar: 632.46 KB / Pobrań: 720)

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-06-2016 20:47 przez SP6AUO.)
25-06-2016 20:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,131
Dołączył: 28-06-2009
Post: #869
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Dziękuję Olaf, dodam tylko, że ta moc wystarczy do wysterowania czegokolwiek większego.
25-06-2016 20:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #870
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
To schemat który testowałem
İmage

Andrzej
25-06-2016 20:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości