Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 10 Głosów - 3.9 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
Toral Offline
Olaf, SQ5NHC
*

Liczba postów: 24
Dołączył: 18-10-2010
Post: #841
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Tor rx:
Sygnały z wyjść mieszacza "puściłbym" przez kondensatory c45, c46, c47, c48 na 3, 4, 5, 6 nogę cmx983.
Z cmx'a sygnały RxClk, RxFs, RxD bezpośrednio na STM'a.
Cs zostałby tylko jako przetwornik C/A po STMie.
W torze Tx odwrotnie.
28-05-2016 16:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #842
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 13:17 przez SP3OSJ.)
28-05-2016 18:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Toral Offline
Olaf, SQ5NHC
*

Liczba postów: 24
Dołączył: 18-10-2010
Post: #843
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Wiesz Artur, co z tego, że masz super niskoszumny przetwornik jeśli przed nim jest w sumie jakieś 20 wzmacniaczy operacyjnych, które szumią jak jasna cholera nie mówiąc o niedoskonałości filtrów, pływaniu ich parametrów od temperatury i mikrofonowaniu... Zresztą to i tak są tylko dywagacje teoretyczne. Najlepiej by było taki układ zmontować i pomierzyć. Tu powinien się wypowiedzieć Георгий.
Z innej beczki...
Zrobiłem z powodzeniem małą modyfikację zasilania mieszacza PO3B14. W Twoim rozwiązaniu obniżasz napięcie 5V przy pomocy diody.
W dwóch z czterech Tulipanów, które zbudowałem pojawił się prążek jakieś cztery kratki na lewo od linii środkowej (przy USB).
Zacząłem sprawę badać okazało się, że napięcie po diodzie wynosi jakieś 3,6V zamiast 4,3V. Częściowo winnym był pobór prądu jaki mieszacz pobierał. Przy 160m wynosi on 6mA natomiast przy 10m 60mA. Tak duży prąd powodował grzanie się diody i jeszcze większy spadek napięcia niż by to wynikało z samego obciążenia. Na domiar złego stabilizator 5V (LM1117-5) wzbudzał się co powodowało dodatkowy spadek napięcia.
Po wymontowaniu diody, a tym samym odłączeniu zasilania mieszacza, napięcie stabilizatora wróciło do normy (4,96V). Postanowiłem zastosować oddzielny stabilizator do zasilania mieszacza. Wykorzystałem stare miejsce po stabilizatorze 3,3V i zastosowałem układ LM1117-ADJ. Dzielnik rezystorowy dobrałem tak aby uzyskać 4,3V, a sam stabilizator zasiliłem z 12V. Po tym zabiegu dokuczliwy prążek znikł, a napięcie zasilające mieszacz jest stabilne bez względu na pasmo. Stabilizator 5V, który zasila wzmacniacze operacyjne między innymi filtrów także pracuje już stabilnie.
28-05-2016 23:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #844
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 13:17 przez SP3OSJ.)
29-05-2016 8:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Toral Offline
Olaf, SQ5NHC
*

Liczba postów: 24
Dołączył: 18-10-2010
Post: #845
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Spadek napięcia na diodzie zależy nie tylko od materiału z którego zostało wykonane złącze ale również od prądu jaki płynie przez diodę oraz od temperatury diody. Ten irytujący prążek pojawiał się po jakiś 2 minutach od włączenia. Czyli po czasie jaki potrzebowała dioda żeby się rozgrzać od przepływającego przez nią prądu co powodowało większy spadek napięcia na niej. Działo się to na wyższych pasmach np 10m. Tu prąd czerpany przez mieszacz osiąga 60mA. W pasmach niższych to zjawisko nie występowało bo prąd pobierany przez mieszacz był wielokrotnie niższy (6mA na 160m). Z tego co zaobserwowałem metodą pomiaru, prążek pojawiał się przy napięciu poniżej 4V. Tu muszę zaznaczyć, że stabilizator LM1117-5 nie był w żaden sposób przeciążony. Niższe napięcie na jego wyjściu było spowodowane wzbudzeniem się tego układu. Te układy lubią się wzbudzać i nie jest to nic nadzwyczajnego. Pomiar wykonałem bezpośrednio na wyjściu stabilizatora oraz 5mm dalej na kondensatorze tantalowym różnica była ok. 300mV. Na początku pomyślałem, że ścieżka jest uszkodzona. ale później... nie niemożliwe. Okazało sie, że przyłożenie przewodu pomiarowego do wyprowadzenia stabilizatora w dużym stopniu redukuje wzbudzenie. Stąd wyższe napięcie.
Do zasilania mieszacza celowo użyłem stab. ADJ. Z noty katalogowej wynika że górne napięcie pracy układów POXXXX to 3,6V, a maksymalne po wyżej którego najprawdopodobniej nastąpi uszkodzenie to 4,6V. Dlatego zastosowanie stab. 5V to średni pomysł.
Equalizer -
Arturze zrób eksperyment. Podłącz miernik mocy, taki wskazówkowy jak pokazywałeś na filmie. Ustaw suwaki w połowie. Włącz w MENU Equalizer. Następnie zacznij nadawać i mów do mikrofonu. Obserwuj ile się wychyla wskazówka. Teraz wyłącz EQ i pomów do mikrofonu. Różnica jest kolosalna. Nie trudno zauważyć. Teraz ustaw suwaki max. w górze. Włącz EQ i ponów próbę.
Ja to robiłem używając oscyloskopu cyfrowego z bardzo długa podstawą czasu podłączonego do sztucznego obciążenia. Tak na oko moc przy suwakach ustawionych w połowie jest jakieś 4-5 razy mniejsza niż przy wyłączonym EQ. Natomiast gdy suwaki damy w górę nie ma różnicy czy EQ jest włączony czy nie. Stąd mój wniosek, że EQ tylko tłumi... uf Smile
29-05-2016 22:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Toral Offline
Olaf, SQ5NHC
*

Liczba postów: 24
Dołączył: 18-10-2010
Post: #846
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Chciałem wymienić wzmacniacze operacyjne na bardziej niskoszumne.
Co sądzicie o LMH6626?
01-06-2016 21:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
UR8IP Offline


Liczba postów: 8
Dołączył: 26-03-2016
Post: #847
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Cześć Artur!
Dopełnieniem swój projekt.
Obudowa domowych, jutro malowane.
Pytanie: Gdzie podłączyć DS18B20 w swojej wersji ?


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-06-2016 19:39 przez UR8IP.)
04-06-2016 19:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #848
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 13:17 przez SP3OSJ.)
07-06-2016 11:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
UR8IP Offline


Liczba postów: 8
Dołączył: 26-03-2016
Post: #849
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(07-06-2016 11:10)SP3OSJ napisał(a):  Przykleić na tranzystor RD16HHF1 i do złącza "Reserve pins"
Dziękuję bardzo!
To zadziałało.
Wkrótce będę we Wrocławiu.
73!
Andreu


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-06-2016 17:50 przez UR8IP.)
07-06-2016 17:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #850
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,
Podczas regulacji prądu zerowego tranzystorów końcówki po władowaniu metodą Artura prawy 100 mA, lewy niecałe 200 mA pobierany prąd z zasilacza skacze do ok. 650 mA. Nie da się cofnąć potencjometrami - trzeba wyłączyć zasilanie. Rozumiem, wzbudzenie... Jakieś wsparcie?

Edit: wersja czteropłytkowa Tulipana
Edit: dotknięcie sondą kolektora BFR93 likwiduje wzbudzenie. Chyba nie końcówka... Ki diabeł?
Edit: próba jak wyżej działa tylko na 1 paśmie. Prądy końcówki ustawiłem po wyłączeniu BFR93, bo się wtedy
nie wzbudzał. Stoję...
Wzbudzenie łatwo rozpoznać - zwiększając PWR od zera w pewnym momencie ok. 2-3W następuje skok do ok. 12W.
W ramach prób zwiększyłem rezystor w zasilaniu drivera z 10 do 100 Ohm - bez rezultatu, dalej wzudzenie. Wróciłem do 10Ohm.
Spróbowałem zwiększyć rezystor w zasilaniu BFR93 z 33 Ohm do 150 Ohm - bez rezultatu.
Bez zasilania RD16... prądy zerowe drivera i predrivera - ok.
Jakieś rady?

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-06-2016 23:31 przez SP2GNB.)
08-06-2016 23:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości