Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #751
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Jutro rano spróbuję pomierzyć - kłopot w tym, że mam złącze pin, a nie taśmę..
Co wybrać przy zamawianiu z tej kategorii:

Font Chip (Refer to Doc “Summary for Font Chip") ?

Czy do pomiarów wystarczy podać stosowne napięcie zasilania bez sterownika?

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-03-2016 22:11 przez SP2GNB.)
14-03-2016 22:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #752
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Font chip zostaw bez ruszania. Jest to dodatkowa kość pamięci z definicją fontów. W Tulipanie jest nie używana.

Cytat:Jutro rano spróbuję pomierzyć - kłopot w tym, że mam złącze pin, a nie taśmę..

Tyle, że należy pomierzyć nie na złączu sterownik -> LCD, tylko na tej szerokiej ( 50 pin) tasiemce, która idzie do panela TFT- na którym masz wyświetlany obraz.

A jaki masz LCD ? Ja piszę cały czas o 8 calowym, a nie zwróciłem na twój.

Pozdrawiam

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-03-2016 22:19 przez SQ8MVY.)
14-03-2016 22:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #753
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
5" i tasiemka do LCD ma 40 linii...
Oj jak by mi się schemat przydał - może przetwornicę można obadać poza tasiemką..
Sądzę, że przetwornica jest gdzieś na płytce, nawet ją widzę, ale w temacie jestem średni i bez schematu nie dam rady...

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-03-2016 23:12 przez SP2GNB.)
14-03-2016 23:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #754
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Byłem przekonany, że posiadasz 8 calowy LCD. W 5 calowym jest to całkiem inaczej rozwiązane, więc informacje, które wcześniej przekazałem w Twoim przypadku nie będą przydatne.

Pozdrawiam

73 Paweł
15-03-2016 0:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #755
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

LCD 5", wynik nocnych poszukiwań, jak co - skorygujcie...
1. Podświetlenie zrealizowano na LEDach, maksymalne napięcie 19.2V (nota) i nie mierzyłem.
2. Sterownik pracuje prawidłowo w zakresie obsługi ekranu i klawiatury. DDS podłączę niedługo.
3. Zmiany jasności zrealizowano na podświetleniu za pomocą, jak sądzę, PWM. Działa, sterownik tę funkcję obsługuje. Różnica prądu max-min około 220 mA - taki przyrost prądu pokazuje zasilacz laboratoryjny.
4. Zakładając, że efektem zbyt małego kontrastu jest czarny ekran, a zbyt dużego - biały (tak ma mój laptop) można stwierdzić, że z niewiadomej mi przyczyny kontrast mam za duży.. Zaburza to także paletę kolorów i uniemożliwia powiększenie jasności...
5. Wnioski: brak. Zbyt mało wiem o tym TFT. Jest to pierwszy taki wypadek w moich zabawach z ekranami, które trwają bez mała od lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku...

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-03-2016 12:48 przez SP2GNB.)
15-03-2016 12:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #756
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Wszystko się zgadza. PWM do podświetlenia idzie z kontrolera RA8875 do przetworniczki led ( ta znajduje się na pcb wyświetlacza) a dalej na diody. Kontrast jest ustawiany sprzętowo przez dzielnik rezystancyjny. Problem jest w tym, że przetworniczki napięcia kontrastu i napięć polaryzacyjnych w 5 calowym panelu umieszczone są na tej tasiemce elastycznej łączącej wyświetlacz tft z RA8875. Trzeba by się dobrać do tego i pomierzyć.

Przeprogramuj dla pewności jeszcze stm-a w kontrolerze tak jak radził Artur.

Pozdrawiam.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-03-2016 14:45 przez SQ8MVY.)
15-03-2016 14:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #757
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Przeprogramowałem, zresetowałem, wyjmowałem baterię, cudowałem i nic.
Na razie montuję moduły w obudowie, sukcesywnie uruchamiam i do tego brak kontrastu nie przeszkadza. Nowy ekran w drodze - porównam i coś da się wykluczyć - albo ekran, albo (co nie daj Boże) sterownik. Temat kontrastu mam otwarty i wrócę do niego asap.

73 Staszek SP2GNB
15-03-2016 20:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #758
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:07 przez SP3OSJ.)
17-03-2016 23:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
***

Liczba postów: 214
Dołączył: 24-03-2009
Post: #759
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Czesc,
ja niestety jeszcze tego wszystkiego u siebie nie ,,ćwiczę" na żywo, jedynie sporo czytam co sie dzieje na ichniejszych forach i widziałem, ze z tą wrsją był jakiś problem ze wskazaniami S-metra i wystąpił problem z brakiem nośnej w AMie i FMie...
18-03-2016 0:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #760
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:08 przez SP3OSJ.)
18-03-2016 3:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości