Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 10 Głosów - 3.9 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #711
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Zaznacz FFC connection 8080 parallel - to tylko 0.86$. W zestawie wówczas będzie tasiemka i dodatkowe złącze FCC, które wlutujesz w pcb sterownika.
Lcd mają domyślnie wlutowane złącze FFC.

Pozdrawiam

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-02-2016 11:17 przez SQ8MVY.)
29-02-2016 11:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #712
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:06 przez SP3OSJ.)
29-02-2016 14:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #713
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Przemyśl znak "TERAZ POLSKA"...
Może białe u góry?

73 Staszek SP2GNB
29-02-2016 14:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #714
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:06 przez SP3OSJ.)
29-02-2016 21:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
UA6VAE Offline
Alexey
*

Liczba postów: 36
Dołączył: 19-12-2015
Post: #715
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Hello Artur!
It is Russian, not Ukrainian language. In few words, the reporter very impressed by noise level and sound tract audibility for such small case, IC claim to being very noisy in comparison with Tulip, but better audio for SSB (not a big surprise in such big case).

About coil winding, i'm not clearly understand or not clearly ask a question, but problem is I don't have wires thinner than 0.3mm, so is it possible to wind
TR1 (BFP) with 0.3mm with reduced turns count or maybe use regular insulated stranded wire 0.2mm?

The same question about all coils with 0.31mm wire, is it ok if i will use 0.32mm? Confused
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-03-2016 16:10 przez UA6VAE.)
01-03-2016 16:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #716
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:06 przez SP3OSJ.)
02-03-2016 0:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #717
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam.
Troszkę zamieszam w temacie. Uruchamiam wersję 4 płytkową:İmage
Mam obsadzone elementy, zaprogramowane układy.
Podpowiedzcie proszę jak uruchamiać poszczególne bloki, płytki.
Trochę połączeń między płytkami jest. Czy wszystkie muszą być?
1. DSP Control sterownika łączymy z DSP Control płytki Tulip_DSP
2. band control sterownika łączymy z STEROWANIE płytki RFBOARD
3. Co ze złączami: DDS Control ,Reserve PIN, USART - na plytce sterownika
4.Wejscie RX ( TulipDSP) do RX z płytki DSP (3 płytka z 5532)
5. Wyjsce TX (tulipDSP) do TX z płytki DSP (3 płytka z 5532)
6. Co z gniazdem "Regulacja Wzmocnienia", "Dynamika", "wzm LPF 9KHz" na płytce TULIP DSP?
7. 3 płytka z NE5532: Mam dwa gniazda +TX, dwa "SYNTEZER", jedno "Kalibracja" i jedno "Do płytki DSP" - do czego je podłączyć?
8. Płytka RFBoard: +RX, Rezerwa (4PIN) ,ANT, Bypass, Cali, Rezerwa (2PIN),SWR (3pin), TRX(2pin), Mam też nieopisane gniazdo (5PIN).

Czy wszystkie połączenia wykonywać kablami ekranowanymi?
Wiem, żę dużo pytań ale może się ktoś zlituje...
03-03-2016 23:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
****

Liczba postów: 299
Dołączył: 02-02-2010
Post: #718
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Proponuję zacząć od uruchomienia sterownika. Potrzeba tam zasilania 5V, enkodery i klawiaturę. Wyświetlacz widzę 8"" , co wymaga przeróbek zasilania i podłączenia jak opisano na forum przez SQ8MVY.
Nie widzę płytki DDS. Popatrz na post numer 72, może być taka lub podobna.
Podłączenia w/g schematu blokowego, link z pierwszego postu do rosyjskiego forum.
Na płytce komutacji i filtrów trzeba doprowadzić zasilanie do stabilizatorów, ale to dopiero jak kolega to zacznie uruchamiać. Jest gdzieś na forum moja fotka, to można to zobaczyć.

73! Zbyszek
04-03-2016 8:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #719
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Zbyszku, sam sterownik uruchomiony, prezentuje się bardzo ładnie Smile zwłaszcza przy tak dużym wyświetlaczu, oczywiście uruchomiłem z pomocą Artura OSJ i kolegi MVY.

Właśnie tak coś czułe, że mi czegoś brakuje, ale jak się na czymś człowiek nie zna to tak jest. Czy taką płytkę/układ można gdzieś zakupić?
04-03-2016 8:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4JJH Offline
Waldek
**

Liczba postów: 84
Dołączył: 18-06-2009
Post: #720
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Na foto front mojego Tulipana,pokrętła tymczasoweSmile
İmage
04-03-2016 8:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości