Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #521
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:58 przez SP3OSJ.)
15-12-2015 21:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #522
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
"power 100%, jeden ton z modulacja 100% i AGC nadajnika jest wyłączone. "
ANT załączone, 50 om podpięte i niestety pełna moc na wyjściu.
Nie jasny jest zapis " szarny/żółty." nie umiem tego zinterpretować.Nawet jak zamienię s na c

Andrzej
15-12-2015 23:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #523
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:58 przez SP3OSJ.)
16-12-2015 0:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 250
Dołączył: 24-03-2009
Post: #524
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam ,,budowniczych" Tulipan`a,
zaczynam gromadzić elementy do budowy tego TRX`a i tutaj mam pytanie na temat źródła na STM23F...., czy jest gdzieś przyzwoicie tanio, a jeśli nie to spytam inaczej, czy jest ktoś chętny na te układy bo ja znalazłem po 7,6$ i 11,06$ ale min. order jest 2szt.?...
Życze sukcesów.

Witek, SP5TAA.

PS. moze wkrótce dołączę do waszych rozważań...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-12-2015 0:36 przez SP5TAA.)
16-12-2015 0:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #525
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Jeżeli chcesz w miarę tanio to tylko u chińczyków. Ostatnio przesyłki w przeciągu tygodnia do mnie dochodziły. U nas ceny w detalu są jakie są. Rozważył bym jednak kupienie 2 sztuk.

73 Paweł
16-12-2015 0:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 250
Dołączył: 24-03-2009
Post: #526
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Czesc,
troche sie zagalopowałem z tym info wyżej...ceny do przełkniecia ale to nie ,,od Chińczyków" a przesylka przez Fedex, tak że mnie ostudziło...
Powodzenia.

Witek.
16-12-2015 2:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #527
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Artur, sprawa teraz jest jasna jak słońce.
Rozumiem,że u mnie opcji wyłączania PA niet.
To tylko podaj typ mieszacza jaki zastosowałeś w czarnej obudowie,a jaki w żółtej.

Andrzej
16-12-2015 6:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #528
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:58 przez SP3OSJ.)
16-12-2015 12:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #529
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Arturze, co do szybkości uruchamiania TRX-ów m0nka oraz Tulipana trzeba pytać autorów softu.

Być może w m0nk-u jest specjalnie wstawiona zwłoka, aby ekran startowy się dłużej wyświetlał. Trzeba popatrzeć do źródeł - które jeżeli się nie mylę dla m0nka są dostępne na stronie autora.

W Tulipanie zewnętrzna pamięć RAM służy jako bufor obrazu ( i prawdopodobnie jeszcze są tam trzymane inne dane) i za pomocą mechanizmu DMA dane są przesyłane z tej pamięci do LCD w tle.

Co do sygnałów sterujących rejestry szeregowo-równoległe. Tak potrzebne w tym przypadku są 3 sygnały:
MOSI - sygnał danych
SCK - sygnał zegarowy, w którego takt są zatrzaskiwane kolejne bity przez rejestr
CSCTRL1 - sygnał wyboru układu do którego dane są skierowane.

Jeżeli chcesz powielić ten blok rejestrów to musisz te 3 sygnały wypuścić. Tu jedna uwaga. Częstotliwość taktowania tej magistrali jest bardzo duża i dołożenie dłuższych przewodów spowoduje błędy w transmisji. Możesz oczywiście zastosować układy buforujące linie SCK oraz MOSI. Są to w tym przypadku linie jednokierunkowe od procesora do układu docelowego.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-12-2015 15:27 przez SQ8MVY.)
16-12-2015 15:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #530
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:58 przez SP3OSJ.)
17-12-2015 9:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości