Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 930
Dołączył: 26-09-2012
Post: #491
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Jak najlepiej zrównoważyć modulator / mieszacz na kluczach? Każdy klucz ma nieco inne rezystencje przełączania (czy może to co w kartach jest rozrzutem między poszczególnymi układami w serii) i pojemności pewnie też.
Jakieś elementy bierne - PR'ek + trymer zapewne, ale czy to się będzie czymś różniło od równoważenia np. mieszacza diodowego?
23-11-2015 11:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,127
Dołączył: 28-06-2009
Post: #492
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Można tak jak w AVALI ale trzeba się liczyć z tym, że na jednej QRG się poprawi, na innych zazwyczaj popsuje. Można dołożyć starań i zastosować lepsze klucze oraz bardziej wyrafinowaną topologię jak w KX3. Można podnieść sygnał sterujący by zwiększyć odstęp resztkowej nośnej do sygnału użytecznego. Ale moim zdaniem nie ma to większego sensu. Jeśli zmierzony odstęp w napięciu wyniesie lepiej niż 40 dB to ile to będzie w mocy? Praktycznie, jeśli nasz sąsiad nie naskarży, że słychać nośną, można uznać że jest dobrze. I tyle.

P.S.
Zapomniałem podziękować Zbyszkowi za ładny obrazek. Kto próbował "złapać" sygnał dwutonowy na oscyloskopie, wie w czym problem. Jest na to tylko jedno dobre rozwiązanie. Trzeba z sinusa zrobić prostokąt (lub jeszcze lepiej z prostokąta sinus) i synchronizować do prostokąta.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-11-2015 14:33 przez SP9FKP.)
23-11-2015 14:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Online
Andrzej
*****

Liczba postów: 909
Dołączył: 20-09-2009
Post: #493
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Piotr,jak oceniasz ten pomiar? Napięcie zasilania 11,2V.Amplituda na wyjściu 133Vpp.
İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-11-2015 9:21 przez SP6AUO.)
24-11-2015 9:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,127
Dołączył: 28-06-2009
Post: #494
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Możesz zrobić zdjęcie w tych samych warunkach ale tylko z jednym tonem?
24-11-2015 10:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Online
Andrzej
*****

Liczba postów: 909
Dołączył: 20-09-2009
Post: #495
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
podstawa czasu 200uS i 200ns
İmage , İmage
Sygnały tonu to 700Hz i 1800Hz.
W tej chwili częstotliwość wyjściowa 7.142MHz i ton 1800Hz

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-11-2015 11:36 przez SP6AUO.)
24-11-2015 11:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,127
Dołączył: 28-06-2009
Post: #496
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Prosiłem o obrazek jednotonowy bo martwią mnie "zęby" na szczycie obwiedni sygnału dwutonowego. Nie wiem czemu to przypisać ale widać je również na na jednotonowym wiec albo coś się podwzbudza albo słabe jest wytłumienie niepożądanej wstęgi i duża zawartość harmonicznych albo coś się dzieje z zasilaniem. Nie chcę zgadywać ale obraz musi być czysty tak jak na obrazkach SP6LTP.
24-11-2015 11:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #497
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:57 przez SP3OSJ.)
24-11-2015 12:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Online
Andrzej
*****

Liczba postów: 909
Dołączył: 20-09-2009
Post: #498
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Sprawa jest trochę skomplikowana.
Płytki leżą na stole i przewody sygnałowe są bez ekranu.Myślę,że to może być przyczyną niezadowolenia z sygnału.
Muszę użyć ekranowane z DDs 2szt i z avali do pa.

Andrzej
24-11-2015 13:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,127
Dołączył: 28-06-2009
Post: #499
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Tak, to prawdopodobne, że chodzi o nakładanie się w.cz. na luźne przewody, zwłaszcza przy podanej przez Ciebie mocy. spróbuj to samo bez PA.
24-11-2015 13:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Online
Andrzej
*****

Liczba postów: 909
Dołączył: 20-09-2009
Post: #500
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Zmniejszyłem moc do 1Wata i też widzę te nieprawidłowości.
Wstawię przewody ekranowane.Pewnie coś wyjdzie.
Zbyszek mówił mi o tym ekranowaniu przewodów.Zwykłe lenistwo moje.
Tak to wygląda w załączniku.
İmage

Andrzej
24-11-2015 13:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości