Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SP6LTP Offline
Zbyszek
****

Liczba postów: 270
Dołączył: 02-02-2010
Post: #431
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Mam zbyt duży paziom własnego sygnału w głośniku podczas nadawania. Monitor ustawiony na 01, ale jest za głośno i powstaje pogłos. Musze ręcznie ściszać podczas nadawania. Czy koledzy maja tak samo?

73! Zbyszek
07-11-2015 22:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #432
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:54 przez SP3OSJ.)
07-11-2015 23:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 916
Dołączył: 20-09-2009
Post: #433
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Na 80m mam zawsze ATT 10dB.



Zainstalowałem sys_sdr_261015.Działa bez zarzutu.
A jaka wersja obowiązuje do dsp ?

Podkusiło mnie zwiększyć napięcie zasilania do 13,8V. Jestem biedniejszy o dwa tranzystory BFG591.Wyparowały.
Wróciłem na 12V.
Napięcie mcz na SX10 mam na wszystkich pasmach 760mVpp.Pomiar sygnału na pinach 1,2,9,10 4066 wyniósł 1,7Vpp
Na wyjściu mieszacza na SX1 sygnał nie jest duży i na 80m =1.1Vpp, a na 10m =380mVpp.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-11-2015 22:06 przez SP6AUO.)
08-11-2015 1:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #434
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:54 przez SP3OSJ.)
11-11-2015 3:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
***

Liczba postów: 214
Dołączył: 24-03-2009
Post: #435
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Cześć,
trochę niżej gościu napisał:
Экранчик 5. Прошивка не каких признаков жизни не даёт, вернул обратно с первого поста...

tak że nie tylko u ciebie...
11-11-2015 11:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #436
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:54 przez SP3OSJ.)
11-11-2015 18:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 916
Dołączył: 20-09-2009
Post: #437
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
A ja wymieniłem 74HC595 i ULN2003 i teraz jest OK.
Pomiar wejść i wyjść wskazywał na wadę tych układów.
U mnie wybierał odpowiednie pasma, chociaż wydawało mi się,że załączał nie te przekaźniki.
Z pomiarów wyszło,że mam włączone oba tłumiki.Objaw był taki,że tylko niektóre stacje rosyjskie były słabo słyszane.
Po wymianie układów U2 a zwłaszcza Q2 wszystko wróciło do normy i jak na razie działa.
Mam zainstalowany Tulip_dsp z 11-08-2015 i sdr_sys z 26-10-2015.
Pilnie potrzebuję potwierdzenia czy sygnały na SX10 po wyrównaniu mają 780mVpp tak jak w załączniku przy zasilaniu TRx 12V.

İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-11-2015 19:27 przez SP6AUO.)
11-11-2015 19:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
PD0RBO Offline
Remi
*

Liczba postów: 21
Dołączył: 11-11-2015
Post: #438
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam wszystkich, ja przyszedłem z innego powodu na stronie Artura , ale zainteresował się jego wersji tulipan SPD TRX i przeczytaj CQHAM i to forum jako książki w jeden wieczór . Ale co, zastanawiam się, jak wiele osób jest teraz w wersji SP3OSJ budować Tulip ?
11-11-2015 23:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #439
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:54 przez SP3OSJ.)
13-11-2015 0:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 916
Dołączył: 20-09-2009
Post: #440
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Artur,sprawa Twoich pomiarów budzi dużo niepokoju.
Specjalnie dla Ciebie wykonałem pomiary sygnałów I Q i zapisałem w załącznikach.
Przy nastawie gain = 0,000 tak wyglądają przebiegi (są nie równe,jeden większy drugi mniejszy)
İmage
Przy nastawie = 0,470 są około równe.
İmage
Przy nastawie = 1,000 ten co był mniejszy teraz jest większy.
İmage
Generalnie Muszą być równe (tak mi się wydaje)
Wtedy nie ma zniekształceń po mieszaczu.
Na SX10 u mnie po długiej walce teraz amplitudy mają 1,64Vpp.
Jedynym utrudnieniem jest to,że trzeba nastawę zrobić na każdym paśmie.
I nie 2,000 ale około 0,500 (trzeba się nakręcić)
Gain nie służy do zwiększania obu sygnałów,ale do wyrównania wielkości obu sygnałów.



Tak wyglądają sygnały na mieszaczu pin2,9 przesunięcie fazy 180stopni
i pin2,10 przesunięcie fazy 90stopni.I to jest OK.
Nie OK jest mała amplituda na pinach 2,3,9,10 około 1,6Vpp.Wyrównania się dublują.
W DSP jest regulacja cyfrowa (gain) a w Avali analogowa(peerki). Można by co nieco wywalić,ale skoro już jest ...
İmage , İmage
Muszę, sprawdzić co się dzieje od SX10 do SX1

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-11-2015 11:20 przez SP6AUO.)
13-11-2015 10:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości