Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #421
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

(05-11-2015 19:43)SP3OSJ napisał(a):  Paweł ale ten soft z 26.10.2015 jest do wersji DDC. Do wersji "analogowej" najnowszy jest z 06.10.2015.

Jesteś w błędzie Arturze. Mam tą wersję obecnie w sterowniku i działa prawidłowo w Tulipanie analogowym.

Soft, który pojawia się na forum cqham.ru w temacie sterownika do Tulipana tyczy się zawsze wersji analogowej. Pliki do wersji DDC są dostępne na http://rus-sdr.ru/

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-11-2015 13:20 przez SQ8MVY.)
06-11-2015 11:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
F6GWE Offline


Liczba postów: 5
Dołączył: 23-08-2015
Post: #422
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(06-11-2015 11:58)SQ8MVY napisał(a):  Witam,

(05-11-2015 19:43)SP3OSJ napisał(a):  Paweł ale ten soft z 26.10.2015 jest do wersji DDC. Do wersji "analogowej" najnowszy jest z 06.10.2015.

Jesteś w błędzie Arturze. Mam tą wersję obecnie w sterowniku i działa prawidłowo w Tulipanie analogowym.

Halo
Zamieszanie powstaje, ponieważ tego samego dnia (26/10) R6DAN napisali dwie wersje,
  DDC (Na RU-SDR)), i DTS (Na CQHAM)

73 Patrick
06-11-2015 13:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
****

Liczba postów: 270
Dołączył: 02-02-2010
Post: #423
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(05-11-2015 22:24)SP3OSJ napisał(a):  Zbyszek a zmien R18 z 10omow na 100omow i wlutuj BFG591. Powinno pomóc.

Zmieniłem R18 na 100 ohm i wlutowałem BFG591. Przestało to się grzać i pracuje w miarę normalnie. Mam teraz różne napięcia na na tranzystorach. Na bazach 340mV i 1V, na kolektorach 8 i 12V. Przedtem wszystkie napięcia były jednakowe. Napięcie na antenie 62V przy ustawieniu PW na 75- pasmo 40m. Zrobiłem dwie łączności z raportami 59.

73! Zbyszek
06-11-2015 18:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #424
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:54 przez SP3OSJ.)
06-11-2015 19:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
****

Liczba postów: 270
Dołączył: 02-02-2010
Post: #425
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Chodzi o BFG591 i napięcie wcz Vpp czytane z oscyloskopu. Napięcie stałe polaryzujące jest jednakowe na obu bazach po 0,74V. Pomiary wykonywane przy włączonym Tune ,ton pojedynczy 1800Hz.

73! Zbyszek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-11-2015 21:57 przez SP6LTP.)
06-11-2015 21:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #426
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:54 przez SP3OSJ.)
06-11-2015 22:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
****

Liczba postów: 270
Dołączył: 02-02-2010
Post: #427
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Zrobiłem wszystkie pomiary bez tranzystorów, napięć stałych jak i wcz. Wszystko było prawidłowo. Nawet posprawdzałem wszystkie elementy SMD jak szukałem przyczyny uszkadzania się tranzystorów, Transformatorków tylko nie wlutowywałem. Amplitudy wcz były na obu tranzystorach jednakowe po 16Vpp na kolektorach i 1,5Vpp na bazach. PW jak podniosłem na 49 to 10ohm wyparowało i tranzystory dostały zwarć B-C.

73! Zbyszek
06-11-2015 22:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #428
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:54 przez SP3OSJ.)
06-11-2015 22:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
****

Liczba postów: 270
Dołączył: 02-02-2010
Post: #429
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Może i poziom sygnału jest za duży i wystarczy z samej Awali. Po testuje to w poniedziałek. Zastanawiam się tylko dlaczego Andrzej AUO ma sytuacje odwrotna, nie może osiągnąć wystarczającego poziomu sygnału.

73! Zbyszek
06-11-2015 22:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Online
Andrzej
*****

Liczba postów: 909
Dołączył: 20-09-2009
Post: #430
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Wymieniłem tranzystory BFG591 na nowe.Prąd spoczynkowy dalej jest 16mA czyli po 8mA na tranzystor.
Wypiąłem gałąź RC 560 om i 10nF między kolektorem a bazą,prąd spoczynkowy wzrósł do 20mA na tranzystor.
Po podaniu sygnału Tune Prąd wzrósł do 50mA na tranzystor.
Osiągam na wyjściu Tx76Vpp.na 80m.
Tak to chyba zostawię.

Andrzej
07-11-2015 1:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości