Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 916
Dołączył: 20-09-2009
Post: #381
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Tego i tak ogólnie jest za dużo.
Przed stabilizatorem np 5V Nota katalogowa sugeruje 10uF na wejściu i 10 na wyjściu.Po co dawać 100.
Przy stabilizatorach 1A np 12V lub 5V stosuję na wejściu 330n, na wyjściu 100n.
Przy zasilaniu wzmacniaczy tak jak mamy w Tulipanie stosuję 100n i tyle.
W sporadycznych przypadkach stosuję 100n,10n,1n razem

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-10-2015 15:07 przez SP6AUO.)
27-10-2015 15:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #382
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:52 przez SP3OSJ.)
28-10-2015 10:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HMAMATOR Offline
SQ9IZA
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 20-05-2015
Post: #383
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam wszystkich składających TULIPANA.
Składam moduł DSP. Mam pytanie dot. procesora. Chcę użyć STM32F407VGT6 , ktory ma rewizję 1 ("L"=1).
Na forum RU piszą, że może być ten typ lub VET6, ale ponoć powinna być rev. Z, gdyż z rev.1 są problemy.
Czy ktoś z doświadczonych kolegów może to potwierdzić lub zaprzeczyć, czy uruchamialiście DSP z procesorem rev.1 ?

Ryszard

Ryszard 73
28-10-2015 13:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4JJH Offline
Waldek
**

Liczba postów: 84
Dołączył: 18-06-2009
Post: #384
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Początkowo w swoim module DSP zastosowałem stm32f407vet6 rev.1, niestety z tym układem moduł nie pracował.Po zmianie na rev.Z wszystko jest jak trzebaSmile
Co do ilości kondensatorów na pcb DSP to na pierwszy rzut oka może wydawać się,że jest ich za dużo,ale po obejrzeniu kilku kart dźwiękowych zastosowałem tyle i o takiej pojemności jak na schemacie DSP-kondensatory przewlekane serii FM Panasonica i Nichicon,Jamicon. W miejscach,gdzie na schemacie została pomylona biegunowość (pisał o tym Artur sp3osj) zastosowałem bipolarne Nichicon.Niektóre kondensatory np.10uF i 22uF są tantalowe.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-10-2015 15:00 przez SP4JJH.)
28-10-2015 14:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 916
Dołączył: 20-09-2009
Post: #385
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Artur, odepnij dławik 100uH w Rx i zobacz ile śmieci znika z ekranu.
Teraz popatrz na zasilanie tych kluczy.Z jednej strony dostają połowę napięcia przez ten dławik,z drugiej mniej lub więcej niż połowa.Można tak zasilać fety (bo chyba te klucze to fety).? R34 i R35 są odłączone.
Możliwe ,że wrócę do oryginału.Na razie efekt jest taki,że mam czułość kilka razy lepszą od oryginału.
Dojechały HC4066.podam parametry pomiarów.Tx
Pomiar na gnieździe SX10 to to w środku awali.Częstotliwość 1800Hz
80m SX10=1560mV, na SX1=1520mV, I Tx=2,4A,Pwy na 50om= 4W.
40m SX10=840mV, na SX1=210mV, I Tx=2A, Pwy na 50om=3,5W
20m SX10=840mV, na SX1=150mV, I Tx=1,7A,Pwy na 50om=1W
10m SX10=1560mV, na SX1=560mV I Tx=2.3A,Pwy na 50om=4W
Wnioski: Pa jest dobrze przygotowany na 28MHz.Jeszcze trzeba dobrać kondensator na BFR93 w emiterze.
Trzeba Wyrównać amplitudy m.cz,a nawet je podnieść.Problem w ty że nie wiem jak?
Pytasz jakie mam odczucia.Takie,że posiadam radio z najwyższej półki.
M0nka niestety jest ,że środkowej półki.
A mimo to jeszcze sporo pracy nas czeka.
Mam jeszcze w szufladzie drugi zestaw Tulipana,na wyższą moc tak z 200W.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-10-2015 17:31 przez SP6AUO.)
28-10-2015 17:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #386
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:52 przez SP3OSJ.)
28-10-2015 17:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 916
Dołączył: 20-09-2009
Post: #387
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Tak ja pamiętam z tą polaryzacją i tym dławikiem.
Bez tej polaryzacji muszę na 3,7 załączać ATT i s-metr w menu ustawiać na -20 wtedy stacje nie wyjeżdżają za 59 + 40
Ja do tej polaryzacji wrócę, ale tylko z jednej strony.
Ja do dziś nie mam w m0nku tej polaryzacji.To też potem.
Przemyśl Artur jak wyrównać amplitudy na SX10 a nawet jak je podnieść tak do 3Vpp na wszystkich pasmach.
Wydawało mi się,że m.cz jest jednakowe na wszystkich pasmach,a tak nie jest

Andrzej
28-10-2015 18:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #388
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:52 przez SP3OSJ.)
28-10-2015 21:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 916
Dołączył: 20-09-2009
Post: #389
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Ustawiłem na wszystkich pasmach jednakowe sygnały 1800Hz z wielkością na SX10=1720mVpp, PW=100 na TUNE.

Porobiłem pomiary na U5
pin2=2400mVp-p
Pin3=3920mVp-p
pin9=2400mVp-p
pin10=3920mVp-p
na wszystkich pasmach.
Wyście w.cz na SX1
80m=2,4Vpp
40m=2,2Vpp
20m=1,8Vpp
10m=1,65Vpp
Jutro uruchamiam PA

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-10-2015 21:06 przez SP6AUO.)
29-10-2015 21:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 286
Dołączył: 18-10-2011
Post: #390
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Czy ktoś znalazł rozwiązanie z tego postu:
http://sp-hm.pl/thread-2339-post-25501.html#pid25501

Mam ten sam problem z wyświetlaczem....
29-10-2015 22:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości