Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #371
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:51 przez SP3OSJ.)
20-10-2015 0:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 911
Dołączył: 20-09-2009
Post: #372
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Artur, ile mocy można wyciągnąć na tym tulipanie ?
U mnie tak jak jest w oryginale,nastawy na max, tylko 6Wat na 3,7MHz i 0,5Wata na 28MHz
Czy tak jest prawidłowo.
Po dobraniu kondensatora na BFR93 około 143pF moc na 28MHz podniosła się na 1W.

Andrzej
21-10-2015 21:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #373
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:51 przez SP3OSJ.)
21-10-2015 23:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 911
Dołączył: 20-09-2009
Post: #374
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Potrzebna informacja co do HCF4066.Taki mam a wg schematu powinien być HC4066
Mam podejrzenie,że na 28MHz nie pójdzie.
Na 80m z AC574 na 4066 dochodzi 5Vpp prostokąt i 2,5Vpp sinusoida 700Hz,na wyjściu jest 2,5Vpp
Na 10m z AC574 na 4066 dochodzi 4,8Vpp prostokąt i 2,5Vpp sinusoida 700Hz, na wyjściu jest 60mV śmieci.
Poczekamy do jutra to zobaczymy.HC4066 w drodze

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-10-2015 19:27 przez SP6AUO.)
26-10-2015 19:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,127
Dołączył: 28-06-2009
Post: #375
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
74HCF4066 to zwykły CMOS a powinien być High Speed.
27-10-2015 9:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #376
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:52 przez SP3OSJ.)
27-10-2015 10:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 911
Dołączył: 20-09-2009
Post: #377
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Artur,sprawa dotyczy mieszacza czyli HC4066. Mam na płycie HCF4066 i on pracuje poprawnie do16MHz,a HC4066 pracuje podobno do40MHz.
Wcześniej opisałem,sygnał z DDS jaki by nie był, to na mieszacz podany jest bardzo prawidłowy sygnał około 5Vpp prostokątny na 160m i na 10m.Jestem pod wrażeniem.Jeszcze tak ładnego sygnału prostokątnego nie widziałem na 28MHz.Te układy 74AC00 i 74AC574 które zastosowałeś bardzo dobrze pracują.
Może dziś dojadą HC4066 to dopiszę czy faktycznie dobrze to pracuje.
Ja mam oscyloskop 100MHz.Oglądanie 112MHz jest marne,ale wzmocnione i obrobione na 28mHz to już poezja.
Przy tych próbach ustaliłem,że sterowanie musi mieć 5Vpp a jak podamy sygnał mcz np:2Vpp to otrzymamy na wyjściu
mieszacza 2Vpp W.cz.Jak damy na wejście 0,5Vpp mcz to na wyjściu otrzymamy 0,5Vpp w.cz.
Pojechałem dalej w tych pomiarach.Zadałem na wejście mojego ala huzarka 5Vpp m.cz.
Na wyjściu pojawił sie sygnał 5Vpp w.cz

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-10-2015 12:11 przez SP6AUO.)
27-10-2015 11:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 286
Dołączył: 18-10-2011
Post: #378
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
A ja mam inne pytanie...
Na płytkach od Artur OSJ jest sporo kondziorków 100uF/16V, chciałem dać jakieś lepsze: tantalowe smd lub THT.
Ale niestety znalezienie tak dużej pojemności w obudowie B lub THT z rastrem 2,54 graniczy z cudem.

Macie jakieś źródło na te kondensatorki ? W zasadzie do uruchomienia tulipanka tylko ich mi brakuje.

Mogą być THT- z moją ślepotą jakoś to pospawam, ale jak będą smd (b) też nie będzie najgorzej, sąsiad ma lepszy wzrok Smile
27-10-2015 14:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 911
Dołączył: 20-09-2009
Post: #379
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Ja już odpowiadam.Zastosowałem 22uF/16V B
Te są do zdobycia.
Na punktach gdzie są połowy napięć stosuję 10uF na 10V
Z tymi kondensatorami to jakieś przegięcie.Na wyjściu dsp sygnał wychodzi przez 100uF i wchodzi na Avale na 100n.
Dodam jeszcze,że usunąłem w RX takie elementy:R36,R37,R38,R39 i L2 100uH.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-10-2015 14:49 przez SP6AUO.)
27-10-2015 14:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 286
Dołączył: 18-10-2011
Post: #380
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Czyli nie przejmować się wartościami 100uF tylko bez problemu 22uF/16V (obudowaB) można zastosować?
Czy wszędzie czy gdzieniegdzie są konieczne ?

Przemek
27-10-2015 14:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości