Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #321
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:47 przez SP3OSJ.)
18-09-2015 9:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #322
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Mam tu problem.Są oba napięcia razem i Tx=12V i Rx=12V.
Czy może Ktoś potwierdzić, że te napięcia nie występują razem tylko na przemian ?
İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-09-2015 21:46 przez SP6AUO.)
19-09-2015 21:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Ryszard
****

Liczba postów: 450
Dołączył: 23-03-2010
Post: #323
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Tak, występują przemiennie, ponieważ Q6 odwraca polaryzację drugiego. Któryś tranzystor jest padnięty.
Andrzej, a co znaczą wartości napisane na czerwono? Pozmieniałeś? w obu gałęziach muszą być jednakowe.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-09-2015 22:00 przez SP6IFN.)
19-09-2015 22:00
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #324
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Ryszard.Czy Ty to pomierzyłeś czy tylko na nos tak twierdzisz.
Ten fragment schematu pochodzi z ruskiej strony.Ktoś już też tam to sygnalizował.I to on zaznaczył na czerwono.
Ja próbowałem cały dzień to uruchomić.wyniki negatywne
Tu jeden Kolega to uruchomił zwiększając R8 do 200K.
Na wyjściu zalutowałem diody świecące.Wygląda różnie.Układ jest niestabilny.
Ponawiam pytanie....?

Andrzej
19-09-2015 22:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
****

Liczba postów: 291
Dołączył: 02-02-2010
Post: #325
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
R8 zmieniamy 100-200K i wyliczamy dzielnik na bazę Q6 , by przy 12V był tam 0,7V. W jednym egzemplarzu mam R8 200K na 39K z bazy Q6 do masy, w drugim 120K na 22K i wszystko pracuje poprawnie i stabilnie.

73! Zbyszek
19-09-2015 22:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #326
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Ręce opadają.
Ponawiam pytanie.
Czy Ktoś może potwierdzić niestabilność pracy tego fragmentu,który wcześniej opisałem ? (bez przeróbek)
Zbyszek czy robiłeś obserwacje tych napięć już po przeróbce.
Napięcie Rx pływa między 0V a 6V.Diody zapalają się kiedy chcą.
Pykniesz światłem czy lutownicą diody zmieniają stan (te diody świecące zalutowane na wyjściu + Rx i +Tx).
Chyba,że u Ciebie jest inaczej.
Artur czy u ciebie bez poprawek to tak jest "+12RX и +12VTX работает хорошо"
Doczytałem dalej,że
"У AVALA +12RX должно быть соеденено с +12TX - об этом уже писали ранее. Коммутировать их нет необходимости.
Нужно просто подать на эти выводы +12В и всё. Это позволит избавиться от щелчков при переходе с приёма на передачу и обратно, и упростить коммутацию при
включении режима калибровки подавления зеркального канала. "
Wnioskuję,że Q6 i Q7 są niepotrzebne .
Teraz to już brak jakiejkolwiek logiki.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-09-2015 23:39 przez SP6AUO.)
19-09-2015 23:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #327
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:48 przez SP3OSJ.)
20-09-2015 0:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Online
Janusz
****

Liczba postów: 598
Dołączył: 02-11-2010
Post: #328
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Andrzeju, układ o który pytasz jest przełącznikiem napięć zasilania RX/TX. Jeśli linia RX/TX jest w stanie wysokim i ma + 12V to na wyjściu XS8 wystąpi napięcie +12V, natomiast na wyjściu XS5 będzie 0V. Do poprawnej pracy tego układu ważne jest aby napięcie na linii RX/TX przy nadawaniu było poniżej 0,5V natomiast przy odbiorze prawie 12V aby nie przewodził tranzystor Q5. Zwiększanie rezystora R8 na 100 czy 200 kom nie jest dobrym rozwiązaniem. Proponuję pomiędzy bazę a emiter Q6 wstawić rezystor 10 kom aby wykonać dzielnik.tak jak Zbyszek zaproponował. Pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-09-2015 7:16 przez SP5BMP.)
20-09-2015 7:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #329
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:48 przez SP3OSJ.)
20-09-2015 9:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #330
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Niespecjalnie się na tym znam Huh, ale wydaje mi się, że jeżeli jest otwarty kolektor to należy go podeprzeć do plusa opornikiem np. 4k7, a nie iść w wysokoomowe, czułe na wszystko rozwiązania... Nie ma to jak niskoomowe stany logiczne...Big Grin

73 Staszek SP2GNB
20-09-2015 10:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości