Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #221
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:42 przez SP3OSJ.)
10-07-2015 11:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 885
Dołączył: 20-09-2009
Post: #222
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam.
Żeby można było zaprogramować przez DFU brakuje tej małej kreseczki między drugim a trzecim 68k jak na załączniku, oraz usunąć R8 10k.Konflikt napięć.Problemik dotyczy projektu pcb Artura

.jpg  błędy1.jpg (Rozmiar: 148.87 KB / Pobrań: 2863)

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-07-2015 10:33 przez SP6AUO.)
16-07-2015 10:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 721
Dołączył: 30-07-2011
Post: #223
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Andrzeju, te rezystory 68K są tylko od klawiatury sprzętowej i nie mają absolutnie żadnego wpływu na programowanie przez USB. Zaglądnij do schematu, a wszystko się rozjaśni. Co do tego połączenia, które zaznaczyłeś - nie jest potrzebne. Jak się przyglądniesz to zauważysz, że 2 dolne pola rezystorów mają przelotki i są połączone z tymi górnymi na "około"

Co do rezystora 10K - też nie ma żadnego wpływu na programowanie przez USB. Natomiast jeżeli go usuniesz, wówczas procesor może wariować (resety przypadkowe, albo w ogóle nie uruchomi się) bo będą stany nieustalone na linii RESET-u.

Już wcześniej pisałem, nie należy montować rezystora R16 - oznaczonego na PCB jako XXX, - leży on przy gnieździe USB i łączy VCC +5V z 1 pinem gniazda USB. Wbrew pozorom 1 pin gniazda USB w tym układzie nie służy do zasilania sterownika z portu USB. Dla spokoju należałoby wymienić jeszcze R17 i R23 na wartość 100 - 220 ohm (obecnie 0 ohm).

Programuje przez USB, USART oraz SWD i nie było żadnego problemu z tym.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-07-2015 11:15 przez SQ8MVY.)
16-07-2015 11:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 885
Dołączył: 20-09-2009
Post: #224
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Paweł.
Masz racje rezystory 68k nie mają nic wspólnego z wgrywaniem softu, ale przez pady tych rezystorów idzie napięcie 3V3 na J2 pin1.Żeby wgrać softa trzeba założyć zworkę na J2.Czyli podać te 3v3 przez zworkę na pin2 a przez rezystor 470 om na CPU_BOOT0.
Też nie mam żadnych problemów żeby wgrać softa jak są te warunki spełnione.
Na druku brak tej małej zworki między padami. To ta malutka czerwona kreseczka na załączniku ( coś około 1mm)
Teraz jest napięcie 3v3 na J2.
Wcześniej też było ale z pinu 25 na CPU przez rezystor 10k.Bo na 25 NRST jest wysoki stan czyli 3v3 i nie ma potrzeby dokładać z drugiej strony 3v3 przez 10k.(patrz na m0nka,nawet nie ma kondensatora) Działa poprawnie.
Też wcześniej opisałem metodę wpisywania softu .dfu przez USB.Też się odniosłem do R16.
Przechodzę do uruchamiania DDS-a.
Też tu jest trochę braków w ścieżkach.
No na tym polega ta zabawa.
Moje uwagi odnoszą się do drugiej wersji PCB.To opracowanie nasze.
Nie krytykuję,walczę.
Pozdrawiam wszystkich budujących i kibiców.

Ten załącznik to historia budowy.

.jpg  Zdjęcia-0002.jpg (Rozmiar: 127.73 KB / Pobrań: 2725)

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-07-2015 14:36 przez SP6AUO.)
16-07-2015 14:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 721
Dołączył: 30-07-2011
Post: #225
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

To teraz się wyjaśniło, że piszemy o 2 różnych PCB.
Nie posiadam Waszej wersji PCB i stąd to nieporozumienie. Bacznie obserwuję postępy prac na Waszej wersji PCB.
Tak z ciekawości zapytam - gdzie dostałeś enkoder widoczny na Twoim zdjęciu ? Z obudowy wnioskuję że jest to enkoder stosowany w przemyśle przy przekładniach.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-07-2015 16:03 przez SQ8MVY.)
16-07-2015 16:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #226
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:42 przez SP3OSJ.)
16-07-2015 17:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 885
Dołączył: 20-09-2009
Post: #227
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Artur, czy już można ustalić wysokość przycisków na płycie sterownika.

Andrzej
16-07-2015 18:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #228
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:42 przez SP3OSJ.)
16-07-2015 19:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 885
Dołączył: 20-09-2009
Post: #229
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Paweł,tu http://www.mechashop.com/store/product/v...51-en.html

Andrzej
17-07-2015 4:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
****

Liczba postów: 268
Dołączył: 02-02-2010
Post: #230
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Sterownik uruchomiony, zaprogramowany. Enkoder optyczny wymagał przeróbki z 24V na 5V. Wlutowałem gniazda pionowe zamiast kątowych i chyba będzie problem z obudową.

DDS też już uruchomiony.


Załączone pliki
.jpg  1a6f8faa29b83.jpg (Rozmiar: 186.75 KB / Pobrań: 1113)

73! Zbyszek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-07-2015 22:25 przez SP6LTP.)
20-07-2015 22:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 8 gości