Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
PREZES Offline
Ryszard
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 16-03-2011
Post: #171
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Naciskam na ekran i obwódki nie zdążą włączyć się i opcje działają.Menu działa na puknięcie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-06-2015 21:11 przez PREZES.)
25-06-2015 21:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9DLM Offline
DAREK

Liczba postów: 2
Dołączył: 15-03-2013
Post: #172
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam Smile

Może czegoś nie doczytałem albo przeoczyłem więc zapytam :
Czy istnieje plik z wykazem elementów ? jakiś link?
Czy ktoś dysponuje nadwyżką elementów do montażu ??
25-06-2015 23:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
PREZES Offline
Ryszard
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 16-03-2011
Post: #173
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(25-06-2015 21:08)SQ8MVY napisał(a):  Przy okazji pragnę nadmienić, że CAT działa wzorowo z programem FlRig. Jedynie szkoda, że tylko przez USB. Po USART, który dostępny jest na jednym ze złącz i na schemacie opisany jaki CAT Control nie udało mi się nawiązać połączenia.

Po wgraniu oprogramowania CAT jest wyłączony,należy go włączyć z menu.Też nie udało mi się połączyć,nie wiem jak ustawić transmisje(TS-570),jakie powinny być ustawienia coma.

tu jest opis kontrolera i dokumetacja
http://www.cqham.ru/forum/showthread.php...C%EF%E0%ED


Ryszard
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-06-2015 1:41 przez PREZES.)
26-06-2015 1:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 713
Dołączył: 30-07-2011
Post: #174
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Ryszardzie, a nie jest tak, że CAT jest włączony stale, a w menu ustawia się czy CAT ma odpowiadać (potwierdzać) lub nie odpowiadać na przychodzące komendy?
Jak wiesz, a razie nie mam dostępu do menu sterownika, więc nie mogłem sobie w nim włączyć CAT, a jakoś da się z komputera ustawiać częstotliwość, zmieniać tryb pracy ( USB, LSB ....). Więcej nie sprawdzałem.
Z tego co pamiętam to prędkość domyślnie mi się ustawiła na 4800 i 2 bity stopu po wybraniu odpowiedniego trx-a w ustawieniach FlRig. Po powrocie do domu wrzucę zdjęcie z zakładką konfiguracji CAT.

73 Paweł
26-06-2015 8:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 884
Dołączył: 20-09-2009
Post: #175
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Uruchomiłem. Na lcd to co w załączniku.
Co wybrać i jak to zrobić ?
İmage
Dodam,że mam lcd 5"

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-06-2015 17:54 przez SP6AUO.)
26-06-2015 17:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 713
Dołączył: 30-07-2011
Post: #176
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Na rosyjskim forum piszą, że wybór głównym enkoderem, a zatwierdzenie przyciśnięciem 2 enkodera ( enkoder 2 i 3 mają jeszcze pstryczki).
Jeżeli nie masz enkoderów jeszcze a masz wsadzoną baterię, to zrestartować sterownik i uruchomi się z podświetlonym wyborem. Bez baterii za każdym włączeniem zasilania będzie startował od ekranu wyboru rodzaju LCD.

Dodatkowo pojawił się u nich wsad z dnia dzisiejszego tj. 26.06.2015 z jakimiś poprawkami i obsługą dotyku pojemnościowego.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-06-2015 18:24 przez SQ8MVY.)
26-06-2015 18:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 884
Dołączył: 20-09-2009
Post: #177
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Tak,mam ten wsad zainstalowany.
Zdjęcia są nie najlepsze ale coś widać.
Mam teraz to co na ekranie.
Enkoderów jeszcze nie mam.
İmage
W dolnej części odbija się ekran laptopa którym robię te zdjęcia.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-06-2015 19:09 przez SP6AUO.)
26-06-2015 19:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 713
Dołączył: 30-07-2011
Post: #178
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Widzę, że też próbowałeś dotykiem wybrać opcję Smile Do tego enkoder jest potrzebny. Zewrzyj na moment pin reset i wystartuje sterownik normalnie. Załóż baterie, bo przy każdym wyłączeniu zasilania będzie Cię witał ekran wyboru.

73 Paweł
26-06-2015 19:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 884
Dołączył: 20-09-2009
Post: #179
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Paweł,nic więcej już dziś nie wykombinuję.
Brakuje na PCB 1 układu FM25L256_G. Nie dojechał jeszcze.
Do wtorku mam spokój.
I tak będę budował nowy sterownik na nowym modelu PCB.
Dziękuję za pomoc.

Andrzej
26-06-2015 19:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 713
Dołączył: 30-07-2011
Post: #180
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
A jaki to nowy model PCB ?? Może to co Artur zaprojektował i składa obecnie ??

Widzę, że Rosjanie przesiadają się też na 7" LCD-ki, co wynika z ostatnich postów z ich forum w temacie sterownika.

73 Paweł
26-06-2015 20:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości