Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
YL2GL Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 14
Dołączył: 15-12-2009
Post: #81
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
SP6LTP,
Po eksperymentach - BFS17А usunięta. Poziom sygnału Avala wystarczy.

73! Valerij YL2GL
http://yl2gl.ucoz.net
16-05-2015 12:03
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #82
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:37 przez SP3OSJ.)
18-05-2015 17:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
YL2GL Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 14
Dołączył: 15-12-2009
Post: #83
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Tak, oczywiście...

73! Valerij YL2GL

73! Valerij YL2GL
http://yl2gl.ucoz.net
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2015 19:12 przez YL2GL.)
18-05-2015 19:12
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #84
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:37 przez SP3OSJ.)
20-05-2015 14:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4JJH Offline
Waldek
**

Liczba postów: 84
Dołączył: 18-06-2009
Post: #85
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
EC24: http://www.scrfile.com/uploads/4/2/6/2/4262838/ec-.pdf
20-05-2015 15:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
RX9CIM Offline
Георгий
*

Liczba postów: 42
Dołączył: 01-05-2015
Post: #86
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
SP3OSJ - Куда вам столько плат Smile? Сколько стоит один комплект?
20-05-2015 20:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,070
Dołączył: 02-02-2009
Post: #87
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Początkowo też chciałem wykonać fabryczne płytki aby przyśpieszyć składanie tego radia. Po dokładnym przejrzeniu projektów druków doszedłem jednak do wniosku, że w wielu miejscach należałoby poprawić dostępne projekty.

Udało mi się pozyskać fabryczną płytkę sterownik R6DAN (foto-1) dlatego od niej zaczynam prace nad tym radiem. Przeglądając płytkę i projekt sterownika odnoszę wrażenie że druk był projektowany pod AutoRouter-em. Sposób prowadzenia ścieżek, jednolite szerokości ścieżek, wielokrotne przechodzenie z dołu na górę druku, przelotki na ścieżkach zasilania są również typowe dla pracy AutoRouter-a. W projekcie jest bardzo dużo przelotek (vias), za dużo jak na ręczne projektowanie.

Jako przykład "dziwnego" przebiegu ścieżek (foto-3) pokazuję sieć zasilania procesora CPU_VDD. Te ścieżki raczej nie zastały narysowane ręcznie. Niestety po automatycznym trasowaniu ścieżek trzeba druki koniecznie poprawiać ręcznie. W wielu miejscach da się poprawić projekt druku: trasę i szerokości ścieżek, ilość przelotek. Wiem, że druk jest poprawny a zmontowany sterownik działa jednak takie elementy jak: szerokość ścieżek na zasilaniu, przelotki na zasilaniu należy poprawić.

Nie rozumiem roli znaczników (+) na przelotkach (vias) na brzegach druku (foto-2). Należy unikać sytuacji w których farba z opisu druku wpływa do otworów.
Dlaczego złącza nie są montowane z jednej strony (od dołu procesora) ?
Obudowy pod stabilizatory są za małe do ręcznego lutowania.

Aby była jasność mam wielki szacunek dla autorów projektu (RX9CIM, R6DAN, grupa z forum cqham.ru) za włożoną pracę w radio TULIP i proszę mojego postu nie traktować jako atak na projekt a jedynie jako konstruktywne uwagi mające na celu poprawę jakości radia.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage

73 Adam
22-05-2015 11:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2GNB Offline
Staszek sk
****

Liczba postów: 451
Dołączył: 14-02-2015
Post: #88
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Znalazłem płytkę o której mowa z rozszerzeniem .pcb i mój Protel ją czyta. Abstrahując od merytoryki, faktycznie połączenia są mocno podpierane autorouterem. Szerokość ścieżek wynosi 9 mils, co dla laminatu 35um to trochę mało, zwłaszcza na zasilaniu... Padów jest 648, viasów 397 i to nie są dobre proporcje. Mnie przeszkadzają "dead copper" - pola miedzi bez przydziału. Bez pliku .sch związanego z .pcb niewiele da się zrobić.
Viasy są 40/20 milsów co wskazuje na dostęp do starszej technologii wykonania pcb.
Ale skoro płytka pracuje....
Mój pełny szacunek dla autorów...

Edit.
Brak zdecydowania - mm czy milsy, to utrudnia próbę poprawy...

73 Staszek SP2GNB
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-05-2015 12:13 przez SP2GNB.)
22-05-2015 12:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 721
Dołączył: 30-07-2011
Post: #89
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Istnieje też inna wersja płytki sterownika - w tym poście jest przedstawiona. Nie znalazłem jednak do niej plików, aby ją odwzorować. Sądzę, że jest to wersja testowa.


73 Paweł
22-05-2015 13:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #90
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:37 przez SP3OSJ.)
22-05-2015 19:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości