Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #71
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:36 przez SP3OSJ.)
13-05-2015 21:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,070
Dołączył: 02-02-2009
Post: #72
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(13-05-2015 20:59)SQ8MVY napisał(a):  Ale tak myślę, czy nie można zrobić takiej protezy (atmega, albo jakiś stm32), która będzie emulować AD9951/52, ale sterować będzie Si570.

Technicznie jest to możliwe ale szkoda na to czasu. Najprościej zrobić to w sofcie R6DAN, funkcje do obsługi Si570 można znaleźć w sieci. Jeśli nie będzie to możliwe trzeba pozostać przy AD9952. Mój sterownik miał pierwotnie obsługiwać taki moduł DDS-a i mamy nawet do niego fabryczne płytki.

(13-05-2015 21:16)RX9CIM napisał(a):  Сделать его абсолютно универсальным, чтобы он поддерживал все типы деталей невозможно.

Ja to doskonale rozumiem, dobrze wiem ile czasu zajmuje projekt radia i jak on powstaje. To autor projektu wybiera optymalne rozwiązania i je realizuje. Zgadzam się, że nie jest możliwe spełnienie wszystkich potrzeb oraz innych pomysłów. Napisałem o generatorze Si570 ponieważ jest on bardzo popularny przy mieszaczach cyfrowych, ma prostą aplikację, relatywnie niską cenę i dobre parametry. Z mojej strony nie jest to krytyka projektu TULIP tylko taka sugestia o której warto pomyśleć.
Wykonanie modułu na AD9952 (foto 2) nie stanowi wielkiego problemu a ma on również kilka zalet.
Dla porównania moduł na Si570 (foto 1).


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

73 Adam
13-05-2015 22:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #73
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:36 przez SP3OSJ.)
13-05-2015 23:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,070
Dołączył: 02-02-2009
Post: #74
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Artur, jeśli piszesz o wykrytych błędach to podawaj na której wersji druku a najlepiej pokaż to fizycznie na zrzucie z ekranu. Jeśli Autorzy projektów pozwolą to może warto zamieszczać na naszym forum pliki z których będą robione druki oraz nanoszone wszystkie poprawki wykrytych błędów.

Faktycznie na druku PA ver. 13_04_2015 (chyba najnowsza) są 3 błędy:
Error 1 - dolna (zielona) ścieżka za blisko pad-a.
Error 2 - brak GND na kondensatorze 1000uF, vias za blisko pad-a kondensatora.
Error 3 - za duże otwory do mocowania tranzystorów RD16.

Rozumiem, że tak duże otwory są po to aby przez ten otwór zmieściła się śruba do przykręcenia tranzystora do radiatora. Problem w tym, że ten tranzystor musi mieć dobre połączenie z masą wzmacniacza i najlepiej to zrobić właśnie na śrubie mocującej. Dlatego otwór powinien być pod śrubę M3 a pomiędzy PCB a tranzystor dajemy jako dystans nakrętkę M4 i całość przykręcamy do radiatora. Dzięki temu śruba M3 ma dobry kontakt z PCB a poprzez dystans z tranzystorem i radiatorem (tak jak na foto). Ten sposób mocowania tranzystorów zastał sprawdzony proktycznie w PA G6ALU, PA do Husara i Husarka.

W załączniku poprawiony wzmacniacz PA.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

.lay6  TULIP_PA_14_05_2015.lay6 (Rozmiar: 187 KB / Pobrań: 973)

73 Adam
14-05-2015 7:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
R6DAN Offline
Vladimir

Liczba postów: 5
Dołączył: 05-05-2015
Post: #75
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Доброго дня!
Могу объяснить свою позицию по поводу отсутствия поддержки Si570.
Первое и основное, это потеря диапазонов ниже 3.5 мГц.
Второе, скорость установки частоты, при работе в режиме сплит. Как писал Георгий, задержка при CW составляет 3 мс, а время установления частоты Сы570 - 10 мс. Следовательно работа SPLIT будет полностью нарушена.
Третье, высокий фазовый шум Si570.
Получается, что применение Si570, это большая лошка дегтя в бочке меда.
Трансивер Тюльпан, получился по своим приемным и передающим качествам на очень высоком уровне и достоин более качественных элементов, чем Si570.
Планируется разработка нового радиотракта с применением ДДС - АД9958.


Good day!
I can explain its position on the lack of support Si570.
First and foremost, it is a loss ranges below 3.5 MHz.
Second, the rate of frequency setting, when operating in split mode. I wrote George delay in CW is 3 ms and the frequency settling time Si570 - 10 ms. Therefore SPLIT work will be completely broken.
Third, the high phase noise Si570.
It turns out that the use of Si570 is loshka big fly in the ointment.
Transceiver Tulip, turned on its transmitting and receiving quality at a very high level and deserves better elements than Si570.
It is planned to develop a new radio link using DDS - AD9958.

Dobry dzień!
Mogę wyjaśnić swoje stanowisko w sprawie braku wsparcia dla Si570.
Przede wszystkim, jest to strata nastaw poniżej 3,5 MHz.
Po drugie, szybkość ustawienia częstotliwości, podczas pracy w trybie SPLIT-u. Jak napisał George opóźnienie w CW wynosi 3 ms a czas nastawy częstotliwość dla Si570 wynosi 10 ms. Dlatego praca w SPLIT będzie całkowicie zerwana.
Po trzecie, wysokie szumy fazowe generatora Si570.
Okazuje się, że korzystanie z Si570 jest loshka duża wada.
Transceiver Tulip, włączone jego nadawania i odbioru jakości na bardzo wysokim poziomie i zasługuje na lepsze elementy niż Si570.
Planowane jest opracowanie nowego generatora na bazie DDS - AD9958.
14-05-2015 7:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #76
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:36 przez SP3OSJ.)
14-05-2015 19:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
****

Liczba postów: 266
Dołączył: 02-02-2010
Post: #77
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Na stronie Walerego YL2GL jest opisany wzmacniacz do Tulipa dużej mocy. Może warto zrobić od razu wzmacniacz 100W?
http://yl2gl.ucoz.net/news/sobiraem_tran...-09-25-127


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage

73! Zbyszek
14-05-2015 21:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #78
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:37 przez SP3OSJ.)
15-05-2015 17:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 713
Dołączył: 30-07-2011
Post: #79
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Arturze, pozwolę sobie odpowiedzieć na temat programowania. STM32 mają zaszyty w sobie fabrycznie bootloader. Aktywuje się go poprzez odpowiednią konfiguracją pinów BOOT0 i BOOT1 (wyprowadzone są na płytce sterownika). W tym przypadku można również zaprogramować stm-a przez USB. Opis jak to zrobić jest w tym artykule. Co prawda artykuł mówi o stm32f105 ale pozostałych rodzin to również dotyczy.
Najszybszym sposobem bez kombinowania jest zaprogramowanie za pomocą programatora st-link. Można go znaleźć w płytkach Discowery oraz Nucleo. Koszt niewielki a jednocześnie można sobie popisać programy pod stm32.
To co widzisz na zdjęciu (ta elektronika) to właśnie płytka Discovery.
73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-05-2015 19:35 przez SQ8MVY.)
15-05-2015 18:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
PREZES Online
Ryszard
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 16-03-2011
Post: #80
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(15-05-2015 18:32)SQ8MVY napisał(a):  To co widzisz na zdjęciu (ta elektronika) to właśnie płytka Discovery.

Tak to płytka Discovery do programowania stma najprościej ,najszybciej i nawet nie ma potrzeby zakładania zworek na sterowniku.Programuje się bezproblemowo.Stosuje zasilacze stabilizowane,ale przeważnie stosuje dodatkowe stabilizatory dla bezpieczeństwa.Te kupione od "Pana Chińczyka " potrafią robić różne psikusy (lubią podwzbudzić się przy podłączeniu np. CB i przejściu na nadawanie) .
Na płytce sterownika jest złącze oznaczone SWD ,tym się programuje
Ryszard
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-05-2015 22:02 przez PREZES.)
15-05-2015 21:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 9 gości