Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #771
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:08 przez SP3OSJ.)
21-03-2016 14:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
RX9CIM Offline
Георгий
*

Liczba postów: 42
Dołączył: 01-05-2015
Post: #772
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Artur, why you did not consult with us?
Today exist only one verion of DSP - http://rus-sdr.ru/wp-content/uploads/files/DSP-DDC.pdf
Version 1 was designed for test, forget about it.
You must use connection type Wersja 2
Controler -> DSP -> FPGA
because your Wersja 1 do not support in last firmware.
Przy zmianie konfiguracji 65MHz robi sie 30MHz i nie można ustawić wyżej - i do not undertand this sentence.
About preselector - i do not know it is shematic and can not something say about it.
All problem associated with the fact that you do not consult with me and Vladimir.
And one request - if you write message for me please write your message on English language because i understand it, to day for reading/ write answer on this forum i use my cell phone and translation from Polish uncomfortable and long. Also Google translator is very poor for translation.
21-03-2016 18:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #773
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:08 przez SP3OSJ.)
22-03-2016 2:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
***

Liczba postów: 222
Dołączył: 24-03-2009
Post: #774
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Czesc,
dobrze słyszeć że uporałeś sie z problemem, tylko podpowiedz czy to dotyczy tego zjawiska, które słychać na filmiku, czy mówisz o problemie związanym z połączeniem z PC?...Ja narazie jeszcze żadnych doświadczeń w temacie HIQSDR nie mam.
Tak przy okazji, spytam czy zastosowałeś u siebie ten fragment małoszumnego zasilania na MAX447 i MAX6126?...pytam bo zastanawia mnie czy ew daje to zauważalne efekty.
Powodzenia.

Witek, SP5TAA
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-03-2016 9:43 przez SP5TAA.)
24-03-2016 9:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #775
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:09 przez SP3OSJ.)
24-03-2016 16:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 939
Dołączył: 20-09-2009
Post: #776
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Przerobiłem zasilanie DSP z 12V na 8V przetwornica i dalej 5V liniowe stabilizatory.
Nic się nie grzeje.Żadnych ubocznych efektów.Teraz będzie zmiana avali na nowy sdr.

Andrzej
24-03-2016 19:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
RX9CIM Offline
Георгий
*

Liczba postów: 42
Dołączył: 01-05-2015
Post: #777
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
May be problem with U of tda2822? I use 12 V for her and no problem.
Line out have this problem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-03-2016 19:58 przez RX9CIM.)
24-03-2016 19:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #778
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:09 przez SP3OSJ.)
24-03-2016 20:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
RX9CIM Offline
Георгий
*

Liczba postów: 42
Dołączył: 01-05-2015
Post: #779
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Noise floor must be flat in ddc version of tulip, of coarse without antenna. How I understand your problem that you have like noise pulses or spletter?
For search cause of this problem your must to use classical methods- search the path of interference, like connect antenna to ADC with bypass of BPF and LNA.
For me it is unique situation because all hiqsdr that I view do not have this problem.
In my hiqsdrminiV2 have interferences on some frequencys from power inverter, but it view like wide (5-10kHz) single tone tone peak with noise. Interferences not often and outside the range of ham radio bands.
25-03-2016 6:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 939
Dołączył: 20-09-2009
Post: #780
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Artur, tak płytka dsp-sdr nowa.Klucze już mam, wzmacniacze też.
A tak przy okazji.Czy głośnik jeden między dwa wyjścia bez masy.
czy dwa głośniki między wyjściami i masą ?

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-03-2016 6:33 przez SP6AUO.)
25-03-2016 6:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości