Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 10 Głosów - 3.9 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #641
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Jak STM nie ma wsadu,to LCD będzie niezainicjowany - powinien być biały z pojawiającymi się kolorowymi pasami - ale nie jest to regułą.
Takie zachowanie mają wyświetlacze które posiadam. 7 calowy jak i 8 calowy.

Jak nie masz nic na LCD to zaobserwuj, czy świeci się podświetlenie.

Pozdrawiam

73 Paweł
06-02-2016 18:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3GOK Offline
Robert
*

Liczba postów: 23
Dołączył: 12-04-2012
Post: #642
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
@Paweł, nie dzieje się absolutnie nic, żadnego podświetlenia w obu przypadkach i u mnie i Łukasza SQ7BFS-a. 80% Elementów kupowałem ja. Wyświetlacz na aliexpressie, taki sam jak linkuje Artur u Siebie na stronie. Porównywaliśmy parametry, wszystko to samo. Tak sobie myślę, że najlepiej, albo wszystko podesłać do kogoś kto ma działający komplet, żeby wykluczyć uszkodzenie wyświetlacza, albo błąd podczas lutowania / uszkodzenie elementu.

/GOK
06-02-2016 18:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #643
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Odepnij LCD od płyty sterownika. Podepnij pod LCD samo zasilanie 3.3V i zobacz co się dzieje. Powinno się włączyć podświetlenie - ekran zaświeci na biało i po chwili zaczną się pojawiać pionowe kolorowe linie. Jak możesz to wstaw zdjęcie Twojego LCD od strony elementów.

Pozdrawiam

73 Paweł
06-02-2016 18:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3GOK Offline
Robert
*

Liczba postów: 23
Dołączył: 12-04-2012
Post: #644
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
@Paweł, zdjęcie w załączniku.

Podłączyłem 3,3v, pod piny 1,2 = GND 3,4=3.3v
Cisza na wyświetlaczu, pobór prądu 50mA.

Specyfikacja z której korzystałem: Datasheet LCD 5'

/Robert SQ3GOK


Załączone pliki Miniatury
İmage
06-02-2016 19:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #645
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Więc sprawdź jeszcze jakie napięcie Ci wychodzi z płytki sterownika na LCD. Oby to było 3.3V

Jak masz czym ( oscyloskop, miernik częstotliwości) sprawdź czy na zworce J16 masz obecny jakikolwiek przebieg.
Możesz również sprawdzić kwarc 20MHz - czy jest generowane owe 20MHz. Oczywiście to wszystko przy podpiętym zasilaniu do LCD.
Pozdrawiam

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-02-2016 20:19 przez SQ8MVY.)
06-02-2016 20:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3GOK Offline
Robert
*

Liczba postów: 23
Dołączył: 12-04-2012
Post: #646
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
@Paweł, tak, mam 3.3V na złączu na PCB3.

Robert
06-02-2016 20:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BFS Offline


Liczba postów: 9
Dołączył: 04-01-2011
Post: #647
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
witajcie,
podaję moje obserwacje (też lcd nie świeci - Robert wspominał...)

płyta kontrolera po uruchomieniu na momencik berze 100mA i zaraz potem utrzymuję się na 125mA.
po podpięciu lcd i uruchomieniu, prąd utrzymuje się na 160mA.
po naciśnięciu enkodera (tak jak na filmie) prąd rośnie do około 190mA. zmienia się skokowo między 180 z 195mA.

teraz sprawdziłem oscyloskopem sygnał na zworce J16 na lcd (przy podpiętym TYLKO zasilaniu 3,3V) - nie ma tego sygnału. Brak jakiejkolwiek reakcji oscyloskopu.

pozdr
/Łukasz
06-02-2016 21:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #648
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 11:03 przez SP3OSJ.)
06-02-2016 22:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #649
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

(06-02-2016 21:59)SQ7BFS napisał(a):  teraz sprawdziłem oscyloskopem sygnał na zworce J16 na lcd (przy podpiętym TYLKO zasilaniu 3,3V) - nie ma tego sygnału. Brak jakiejkolwiek reakcji oscyloskopu.

pozdr
/Łukasz

Tu z mojej strony wkradła się mała nieścisłość. Po sprawdzeniu swoich wyświetlaczy na chipie RA8875, jeden po podpięciu tylko zasilania pokazuje biały ekran i po chwili pojawiają się białe pionowe kreski, natomiast drugi pozostaje całkowicie czarny. Stąd podałem, jak się okazało zbyt szybko, zachowanie LCD z podpiętym tylko zasilaniem. Więc wniosek z tego taki, że nie ma reguły jak się zachowa LCD po podpięciu zasilania bez inicjalizacji programowej.

Co do zworki J16 . Przed chwilą zaglądnąłem do dokumentacji RA8875 i domyślne wartości w rejestrach sterujących podświetleniem wynoszą 0 - czyli podświetlenie wyłączone, więc i nie będzie na zworce żadnego przebiegu. Tylko dlaczego u mnie jeden LCD po takim podpięciu świeci ? Nie sprawdzałem.- a oba są sprawne.

Cytat:płyta kontrolera po uruchomieniu na momencik berze 100mA i zaraz potem utrzymuję się na 125mA.
po podpięciu lcd i uruchomieniu, prąd utrzymuje się na 160mA.

Podane prądy wskazują na prawidłowe zaprogramowanie STM-a oraz prawidłową jego pracę. Po podpięciu LCD prąd również jest prawidłowy, gdyż LCD z całkowicie nieaktywnym podświetleniem pobiera około 40 do 50 mA.

Jedyne co mi do głowy przychodzi to to , że nie pracuje pamięć RAM. Bez pamięci RAM LCD nic nie wyświetla. Gdzieś nawet chyba w tym wątku było coś na temat braku masy pamięci RAM na PCB - ale nie wiem czy to się dotyczyło również wersji PCB od Artura.

Pozdrawiam

73 Paweł
06-02-2016 22:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ3GOK Offline
Robert
*

Liczba postów: 23
Dołączył: 12-04-2012
Post: #650
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(06-02-2016 22:12)SP3OSJ napisał(a):  Pamiętajcie Panowie o przerwanych masach (minimalizacja zakłóceń) które razem schodzą się po "skręceniu" urządzenia. Do rozruchu kontrolnego trzeba te masy razem zespolić krosami (czerwony).

Arturze, nie mam na PCB v1.2 górnego pada do połączenia tymczasowego.
Na dolnym padzie zrobiłem pomiar i mam przejście, to muszę zrobić ten mostek ?
Wszystkie MLB mam zamontowane.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-02-2016 22:44 przez SQ3GOK.)
06-02-2016 22:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 16 gości