Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #561
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Jeżeli nie masz nic na wodospadzie ( wskazanie -150 ) to nie ma komunikacji między sterownikiem a DSP. Tasiemka łącząca DSP ze sterownikiem MUSI być z przeplotem. Nie jest to podpięte 1:1. Jeżeli masz analizator stanów logicznych lub szybki oscyloskop to podepnij pod linię MISO łączącą sterownik z DSP. Powinieneś zaobserwować przebieg prostokątny. Na tej linii DSP wysyła dane do sterownika.

Sprawdź również, czy masz oscylacje na nóżkach kwarcu podpiętego do STM-a w DSP. Jeżeli ich nie ma to nie pracuje procesor na DSP. Jeżeli przebiegi są ok to sprawdź czy masz sygnały zegarowe CLK taktujące kodeki audio. Jeżeli i tu jest ok to masz problem z tasiemką łączącą DSP ze sterownikiem - MUSI być z przeplotem a nie 1:1 - sądzę, że tu popełniłeś błąd.

Jako, że tor we/wy na DSP jest m.cz to dotykając wejścia nawet palcem zaobserwujesz zmiany na wodospadzie

Do DSP jak wiesz musisz również wgrać oprogramowanie, ale to przeznaczone dla DSP. Nie rozumiem tylko jak możesz mieć DSP na 4 płytkach. Jeżeli robiłeś z oryginalnego projektu to całe DSP jest na 1 płytce. Połączone z płytką sterownika jest 1 tasiemką.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-12-2015 14:23 przez SQ8MVY.)
31-12-2015 14:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
K2KP Offline
Arek
***

Liczba postów: 114
Dołączył: 06-07-2009
Post: #562
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Pawel,
Dzieki za odpowiedz.
Ja mam tulipa w wersji na 4 plytkach nie DSP :-).
Jezeli chodzi o tasiemke to jest z przeplotem. Sprawdzalem dwa razy.Program rowniez wgrany( ten od DSP).Jezeli chodzi o kwarc a raczej TCXO to sprawdzalem oscyloskopem I mam tam sygnal 10mhz ( sinusoida). Sprobuje jeszcze podgladnac transmisje.
Zastanawiajacy jest fake ze jak odlacze tasiemke laczaca sterownik z DSP to "-150db " zbijaja z wyswietlacza. Jak ja podlacze z powrotem to sie pojawia( nawet jak DSP jest nie zasilany ).

Pozdrawiam
Arek
31-12-2015 15:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #563
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Sprawdź jeszcze w takim razie czy masz przebieg taktujący kodeki audio. Każdy z kodeków podpięty jest do osobnego interfejsu i2s procesora stm32. Więc każdy ma osobny sygnał taktujący.

A którą wersję softu DSP wgrałeś ? były takie, które nie chciały działać.

Podaj proszę jaki masz pobór prądu przez samo DSP ?

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-12-2015 17:30 przez SQ8MVY.)
31-12-2015 17:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
K2KP Offline
Arek
***

Liczba postów: 114
Dołączył: 06-07-2009
Post: #564
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Wgralem ostatnia wersje z Cqham bodajze 08112015. Pobor pradu DSP ~185mA o ile dobrze pamiatem.
31-12-2015 17:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #565
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Do DSP wrzuć sobie wersję z tego postu z 18.12.2015r

Na dzień dzisiejszy jest najnowsza.

73 Paweł
31-12-2015 18:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
PD0RBO Offline
Remi
*

Liczba postów: 21
Dołączył: 11-11-2015
Post: #566
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
http://www.cqham.ru/forum/showthread.php...ost1173116


The alignment of the BLM on PCB3? Should these all be the same as in picture on your site Artur?

Wybacz mój język , pisać i czytać mi z nim za pomocą Google Translate
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2016 16:12 przez PD0RBO.)
02-01-2016 16:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
***

Liczba postów: 222
Dołączył: 24-03-2009
Post: #567
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Hi, I will answer on behalf of Artur, all the aligments should be as on the right hand picture from the link...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2016 17:28 przez SP5TAA.)
02-01-2016 17:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
PD0RBO Offline
Remi
*

Liczba postów: 21
Dołączył: 11-11-2015
Post: #568
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Thank you, I forgot best wishes to you all for 2016

Wybacz mój język , pisać i czytać mi z nim za pomocą Google Translate
02-01-2016 17:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
K2KP Offline
Arek
***

Liczba postów: 114
Dołączył: 06-07-2009
Post: #569
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(31-12-2015 18:02)SQ8MVY napisał(a):  Witam,

Do DSP wrzuć sobie wersję z tego postu z 18.12.2015r

Na dzień dzisiejszy jest najnowsza.
Pawel,
DSP i avala uruchomiona .
Problem w DSP okazal sie TCXO. Ja uzylem wersji SMD ( 3.3V ) i niestety poprzez orinalny dzielnik ( 1k + 1K ) sygnal z niego byl za " slaby " dla procesora. Zmienilem Rezystor R120 na 100 ohm ( orginalnie 1K ) i wszytko ruszylo ! . W avali rowniez mialem maly problem z wysterowaniem z DDS. Na wejsciu avali ( wejscie dds)jest rezystor R18 200 ohm . Jak go usonalem okazalo sie ze radio ruszylo.Sygnal na wejsciu jest ok +5.2dBm ( z nim byl ok +3.5dBm).To oczywiscie pierwsze uwagi :-) . Dodam na koniec ze uwagi dotycza wersji orginalnej nie Artura.

Pozdrawiam
Arek
AC2FC
03-01-2016 19:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #570
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(03-01-2016 19:07)AC2FC napisał(a):  Pawel,
DSP i avala uruchomiona .
Problem w DSP okazal sie TCXO. Ja uzylem wersji SMD ( 3.3V ) i niestety poprzez orinalny dzielnik ( 1k + 1K ) sygnal z niego byl za " slaby " dla procesora.

Witam,

To super...
Trochę to dziwne z tym generatorem, dlatego pytałem się o pobór prądu przez to niedziałające DSP. Jeżeli procesor nie miałby podanego (lub zbyt niski poziom) taktowania wówczas pobór prądu przez DSP byłby w granicach 20-30 mA. Tak wysoki pobór prądu świadczył o prawidłowej pracy procesora.

Pozdrawiam.

73 Paweł
03-01-2016 23:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości