Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 9 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 939
Dołączył: 20-09-2009
Post: #511
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Post 510 kompletnie nie zrozumiały.
Artur,nie rozumiem twojego wpisu.
To źle,że dałem lepszy układ czy dobrze.
Nie chciałem wywołać burzy,ale ja nie mam w mieszaczu Rx ani dławika,ani rezystora.Już kiedyś pisałem i Ty też.
Napisałem o wrażeniu wzrokowym i słuchowym.
Jeszcze nie byłem nigdy tak zadowolony z pasma 10m.
Szumy na spektrum to 3 do 4mm,a sygnały stacji odbieranej na całą wysokość (około 20mm) .
I to wszystko bez wzmacniacza.
Zakłócenia to jeden stały pik na 5mm około 3KHz od środkowej lini pionowej.
W m0nku do dziś nie mam dobrego odbioru na 10m.Słychać jak zza morza.Coś więcej napiszę jak rozciągnę jakiś inwerted V na 10m.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-12-2015 23:57 przez SP6AUO.)
13-12-2015 23:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #512
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:57 przez SP3OSJ.)
14-12-2015 1:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 939
Dołączył: 20-09-2009
Post: #513
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Artur,OK.
Mam to samo na ekranie i bez i z PRE.Porównywalne zachowanie i widok z Twoim.
Dalej mam bez dławika i bez regulacji.To dotyczy tylko Rx-a.
Z nadajnikiem jest trochę inaczej.
Mam wersję zgodną z oryginałem i takie parametry:
80m na we R3 1,4Vpp na wy R3 0,8Vpp, daje to 68Vpp na 50 om na wyjściu TX
10m na we R3 0,8Vpp na wy R3 0,35Vpp, daje to 38Vpp na 50 om na wyjściu Tx
I nie jest to wynik zadowalający.

Andrzej
14-12-2015 9:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #514
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:57 przez SP3OSJ.)
14-12-2015 10:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4SKP Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 27-07-2009
Post: #515
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(13-12-2015 17:49)SP4SKP napisał(a):  Ostatnie zdanie zwala z nóg !!

Zwrócenie uwagi przyniosło pozytywny skutek
14-12-2015 12:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 939
Dołączył: 20-09-2009
Post: #516
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Ja się nie upieram.Chcesz polaryzuj klucze.W m0nku,do dziś nie mam podpiętej polaryzacji. (taka wersja PCB).
Polaryzowanie klucza z dwóch stron to jakaś nowa filozofia.
Pisałem,że nie chcę wywoływać burzy.Kropka koniec.
Przydało by się coś poprawić w Tx.
W takim stanie dokumentacji u mnie jest tak:
Q3 bez 13mA, w załączniku 12mA,
Q5 iQ6 razem 16mA, w załączniku 35mA Czy istnieje potrzeba jakoś zwiększyć te 16mA ?
Q7 i Q8 razem 200mA tak jak w załączniku.
Załącznik wyłowiłem z jakiegoś TRx. wzmacniacz jest taki sam jak nasz
(minimalne zmiany wartości)
İmage

Andrzej
14-12-2015 12:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #517
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
......
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:57 przez SP3OSJ.)
14-12-2015 14:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 939
Dołączył: 20-09-2009
Post: #518
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Rx na tę chwilę mam temat zamknięty.Jestem BARDZO PIERWSZORZĘDNIE ZADOWOLONY.
Z Tx-a mniej.
Porównałem dziś parametry u Zbyszka sp6ltp. Można napisać wyniki takie same.
Walczę o to,żeby wyciągnąć więcej na 28MHz,a nie tylko 6W.
Na 3,7MHz 15W. Spora różnica.Pytanie brzmi,czy to prawidłowe wyniki w wersji podstawowej ?
Ostatnio wyczytałem na m0nku na 80m 25W, na 10m 17W.
Tu posłużę się cytatem " zwala z nóg"

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-12-2015 14:38 przez SP6AUO.)
14-12-2015 14:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #519
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:58 przez SP3OSJ.)
15-12-2015 1:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 939
Dołączył: 20-09-2009
Post: #520
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Artur,wygląda imponująco.Wielkie dzięki za pokaz.
Do szczęścia potrzebny mi pomiar amplitudy na przykład na wejściu na bazę BFR93 na 80m i na 10m.
Czy możesz taki pomiar zrobić ? Prośba jest skierowana do wszystkich, którzy mogą taki pomiar wykonać.
Podniosłem napięcie zasilające z 12V na 13,8V i otrzymałem takie wyniki.
.............. baza-BFR93.. kolektor.....baza-BFG591...kolektor....Wy-50 om
80m...........0,8Vpp....... 2,5Vpp........0,66Vpp........16Vpp.......72Vpp
10m ........ 0,33Vpp ......3,6Vpp........1,0Vpp..........11Vpp.......43​Vpp

3,6V na kolektorze BFR93 to skutek dobranego kondensatora w emiterze na 10m.
Moim zdaniem trzeba zrobić małą korektę w sprzężeniu RC BFG591,żeby wyrównać amplitudy sygnałów w kolektorze między 80m a 10m.

Dodam,że elementy na PCB są dokładnie takie jak na schemacie.
Jak już ustalę i wyrównam amplitudy między skrajnymi pasmami to zajmę się rurkami.
Spróbuję przejść w stopniu końcowym na rdzenie dwu otworowe.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-12-2015 7:02 przez SP6AUO.)
15-12-2015 7:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości