Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 10 Głosów - 3.9 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tranciever Тюльпан-DSP
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #401
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Uzyskałem moc wyjściową przy 12V zasilania:
około 8W na 160 do 7W na 17m,z wyjątkiem 80m=6W
15m=7W,
12m=6,5W,
10m=6W.
Teraz czekam na potwierdzenie od Kolegów,że mają więcej lub tyle samo.
İmage İmage ,
A takie pomiary filtrów na moim Max6.
Ten na 80m do poprawy.
İmage İmage ,

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-10-2015 22:24 przez SP6AUO.)
31-10-2015 22:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #402
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
(29-10-2015 23:30)SQ8MVY napisał(a):  Witam,

Więc miernik w dłoń i datasheet RA8875 Ci się przyda. Najpierw sprawdź sobie tasiemkę od panela dotykowego - czy jest dobrze wpięta.
Teraz interesować Cię będzie napięcie na nóżce ADC_VREF ( 71pin układu RA8875). Ma być na nim 1/2 napięcia zasilania układu RA8875.
Następnie sprawdź, czy masz rezystor między VDD a pinem YP (73 pin RA8875). Jeżeli dobrze pamiętam to ma wartość 47K.
Sprawdź - porównaj rezystancje obu paneli na tasiemce.
Możesz jeszcze przepiąć panele dotykowe. Tzn podpiąć ten LCD, który ma problem z dotykiem , wypiąć z niego tasiemkę panelu dotykowego i wpiąć tasiemkę panelu dotykowego z LCD, który prawidłowo reaguje na dotyk.
Będziesz wiedział wówczas, czy problemem jest sam panel dotykowy, czy RA8875.

Witam.
Niestety nie mam odpowiedniej tasiemki.
Wpinam wyświetlacz bezpośrednio na goldpiny sterownika.
Jeśli dobrze policzyłem to na 73 nóżce mam kondensator..C7...
Najbliższy rezystor 47k jest w pobliżu złącza CON3 od panelu dotykowego do którego zresztą idzie.. Porównałem obydwa wyświetlacze z lupą w łapkach i są identyczne....
Zmierzyłem pierwszy i drugi panel i są takie same.
Odpada przepinanie taśm.. wolę nie ryzykować bo zaraz się okażę, że mam dwa walnięte.
Nagrałem krótki filmik z porównania dwóch uruchomionych jednocześnie sterowników.



01-11-2015 23:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #403
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Jak byś przepiął tasiemkę to było by wiadomo. Mój lcd 7 cali z Polskiej dystrybucji też dokładnie tak samo się zachowuje. Ale jak do niego podpiąłem tasiemkę z działającego prawidłowo LCD ( wtedy miałem jeszcze u siebie 7 cali z buydisplay), wówczas dotyk zaczął na nim pracować prawidłowo.

Przy przepinaniu nic się nie zepsuje, jeśli nie uszkodzisz tasiemki Smile

Niestety autor oprogramowania nie wprowadził i nie ma zamiaru wprowadzić funkcji kalibracji dotyku, co jest dużym błędem. Taka kalibracja rozwiązałaby problem, jaki przedstawiasz. Sprawdziłem to osobiście na swoim programie.

Jak widać, nawet panele dotykowe jednego producenta mają rozrzut parametrów na tyle duży, że oprogramowanie sterownika błędnie rozpoznaje dotyk.

Po długich i mozolnych poszukiwaniach rozwiązania problemu doszedłem do wniosku, że ten nieprawidłowo działający dotyk generuje na tyle duże tło szumów, że sterownik odczytuje jako ciągłe naciśnięcie dotyku. Dlatego też nie następuje prawidłowa reakcja na dotykanie klawiszy ekranowych - czyli po dotknięciu zapala obwódkę klawisza, ale program nie wskakuje do funkcji obsługi danego klawisza, która jak by się wykonała, to przy wyjściu zgasiłaby obwódkę na naciśniętym klawiszu.

Jeżeli masz po ręką płytkę z stm32f103 (nucleo) to mogę podesłać Ci swój programik do testowania dotyku. LCD do takiej płytki trzeba podpiąć poprzez złącze SPI.

Przedstaw ten filmik autorowi oprogramowania, to może coś poprawi. Mnie niestety brzydko mówiąc miał daleko w....... , kiedy zgłaszałem taki problem z obsługą panela dotykowego.

Na nowej stronie dotyczącego tego projektu autor napisał, że soft prawidłowo działa na LCD 5 cali, 7 cali oraz 8 cali z buydisplay, czyli te modele, które posiadamy. Nawet nowa wersja PCB sterownika posiada już osobne złącze FCC do podpięcia lcd 5 cali oraz osobne do podpięcia 7 oraz 8 cali.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-11-2015 9:06 przez SQ8MVY.)
02-11-2015 9:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #404
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:53 przez SP3OSJ.)
02-11-2015 16:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #405
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Witam,

Arturze, to co kolega przedstawił na filmie oraz to o czym piszę tyczy się LCD 8 cali.

73 Paweł
02-11-2015 17:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #406
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:53 przez SP3OSJ.)
02-11-2015 19:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
****

Liczba postów: 299
Dołączył: 02-02-2010
Post: #407
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Mam problem ze wzmacniaczem mocy nadajnika. Uszkadzają mi się tranzystory w driverze BFG591. Sprawdziłem wszystkie elementy w koło i nic nie znalazłem. Przy ustawieniu PW na 45 tranzystory ulegają uszkodzeniu. Napięcie na kolektorze BFR93A około 4Vpp, na bazach BFG591 1Vpp.bez wlutowanych tranzystorów.Napięcie polaryzujące 0,75V. Po włączeniu TONE po chwili tranzystory padaja, nawet nie zdążę dobrze zrobić pomiarów. Może ktoś miał podobny przypadek przy uruchamianiu nadajnika?

73! Zbyszek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-11-2015 14:25 przez SP6LTP.)
03-11-2015 14:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #408
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Uruchomiłem Tulipana.Pochwaliłem się mocami jakie na każdym paśmie otrzymałem i dziś bardzo się rozczarowałem.
Mój sygnał np na 3,720 daje na 3,720MHz 1W i jednocześnie na 3,728 drugi sygnał 6W.
Tak, wychodzą 2 sygnały jeden mały i czytelny,drugi duży nie czytelny z brumem.
I nie jest to lustrzanka.
Na razie tyle stwierdziłem.
Muszę chyba odłożyć na bok Tulipana i odpocząć.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-11-2015 13:35 przez SP6AUO.)
04-11-2015 13:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #409
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2020 10:53 przez SP3OSJ.)
04-11-2015 18:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #410
RE: Tranciever Тюльпан-DSP
Oj Artur co ja bym bez Ciebie zrobił.
Ja to wtedy na schemacie swoim zaznaczyłem Q7,Q8 nie na R54 tylko na R53,ale zapomniałem.Zaraz to zrobię.
Jeszcze jedno pytanie.Wyrównałem amplitudy one=700Hz na tune tak jak w załączniku a co z fazą jest dobra?
Czy nie trzeba coś przesunąć ? czy zostawić ?
Pomiar jest zrobiony na SX10
İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-11-2015 21:02 przez SP6AUO.)
04-11-2015 21:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości